Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 1 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-02-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία,Κύπρος,06/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Οι διαπιστώσεις του Χαν Σουνγκ Τζου για το Κυπριακό, μετά τις επαφές του στην Κύπρο, η νέα δέσμη οικονομικών μέτρων που έχει εξαγγελθεί, καθώς και οι κομματικές διαβουλέυσεις ενόψει των προσεχών Προεδρικών εκλογών, είναι τα βασικά θέματα, που δεσπόζουν στον σημερινό πρωϊνό τύπο.

"Ο Αγών" στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Πρόωρο για απευθείας συνομιλίες" γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη θεωρούν ότι το ενδεχόμενο απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, είναι πρόωρο. Αυτό είναι το συμπέρασμα του Χαν Σουνγκ Τζου κατά τις επαφές του στην Κύπρο, αφού δεν διαπίστωσε την ύπαρξη κοινού εδάφους μεταξή των δύο πλευρών. Αλλη είδηση αναφέρει ότι ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντώνης Καράς υποστηρίζει ότι κάποιοι θα έπρεπε να παραιτηθούν από το ΔΗΣΥ μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Απόρριψη Ιακώβου αποφάσισε η ΕΔΕΚ" γράφει στο βασικό της θέμα ότι η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει στο ΑΚΕΛ ως κοινό υποψήφιο στις προσεχείς Προεδρικές εκλογές το Βάσο Λυσσαρίδη. Αλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι μετά το διάγγελμα του Κλίντον επιβεβαιώθηκε, ότι οι Αμερικανοί διστάζουν να προχωρήσουν στις πρωτοβουλίες που είχαν προγραμματίσει για το Κυπριακό.

"Η Μάχη" παρουσιάζει ως βασικό της θέμα, που έχει τίτλο "Απογοήτευση από ΗΠΑ", τη δυσαρέσκεια της ομογένειας στις ΗΠΑ μετά το διάγγελμα του Προέδρου Κλίντον, αφού υπάρχει η εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ διστάζουν να εμπλακούν στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα της, γράφει ότι ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, σχολιάζοντας προχθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη, απειλεί να αποχωρήσει από το Εθνικό Συμβούλιο

"Η Σημερινή" αναφέρεται στη σειρά οικονομικών μέτρων που έχει εξαγγείλει χθες ο Υπουργός Οικονομικών κάτω από τον τίτλο "17 εκατομμύρια για τόνωση της οικονομίας μας". Γράφει ότι οικονομική βοήθεια θα δοθεί προς τη βιομηχανία, τη γεωργία και τον τουρισμό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής θα συζητήσει το Μάρτιο το θέμα των προσφορών της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.

"Ο Φιλελεύθερος" που έχει τίτλο "15 εκατομμύρια λίρες στην αγορά από κρατικά ταμεία" αναφέρεται στα μέτρα της κυβέρνησης για αναθέρμανση της οικονομίας. Γράφει χαρακτηριστικά ότι "ανοίγουν τα κρατικά ταμεία για νέες επενδύσεις". Σε πολιτικό του θέμα γράφει ότι "δυσαρεστημένους με τον Πρόεδρο Κληρίδη και διστακτικούς να αναλάβουν την πρωτοβουλία τους για το Κυπριακό" βρήκε τους Αμερικανούς ο Βρετανός εκπρόσωπος Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ". Σε άλλο θέμα κάτω από τον τίτλο "Υπερβόμβα στα χέρια φατρίας" γράφει για νέο εξοντωτικό πόλεμο, που ετοιμάζουν, φατρίες της Λεμεσού.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Δείγματα υπόσκαψης Εθνικό Συμβούλιο", γράφει στο κύριο της θέμα, για την κριτική, που άσκησε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας στον Πρόεδρο Κληρίδη, σχετικά με την αναφορά του Προέδρου στο θέμα της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου. Σε άλλο δημοσίευμά της, η εφημερίδα αναφέρεται σε οικονομικούς κύκλους που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για την αρνητική πορεία της οικονομίας, αλλά και στο κλίμα έντασης που έχει δημιουργήσει η κινδυνολογία.

Η "Cyprus Mail", στο κύριο της θέμα αναφέρει ότι παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο Κυπριακό, δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για απευθείας διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τον Χαν Σουνγκ Τζου. Σε άλλο θέμα της γράφει ότι ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για Εξωτερικές Σχέσεις Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ δήλωσε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις της με την Τουρκία καθώς και στην εξέλιξη της κατάστασης στην Κύπρο.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01a run on Thursday, 6 February 1997 - 13:09:47 UTC