Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-02-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία,Κύπρος,07/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Το στημένο από τους Τούρκους φανταστικό επεισόδιο της Λουρουτζίνας, η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και οι θέσεις των κομμάτων για το εξοπλιστικό πρόγραμμα που παρουσίασε η κυβέρνηση, κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο. Αλλα θέματα που προβάλλονται, είναι η δολοφονία Ρώσου στη Λεμεσό, τα σενάρια και οι ζυμώσεις ενόψει των Προεδρικών εκλογών και η χθεσινή θυελλώδης συνδιάσκεψη των καθηγητών, γενικών αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Σκηνοθετημένο επεισόδιο", γράφει ότι έπεσε στο κενό η προβοκατόρικη ενέργεια των κατοχικών στρατευμάτων ρίψης πυροβολισμών στην περιοχή Λουρουτζίνας, της οποίας ο απώτερος στόχος ήταν η δημιουργία έντασης. Σε είδηση για τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αναφέρει ότι η πλειοψηφία των μελών του Σώματος τάσσεται υπέρ των εξοπλισμών που εισηγείται η κυβέρνηση.

Η "Αλήθεια" με βασικό τίτλο "Επεισόδιο με πολλά κενά στη Λουρουτζίνα" αναφέρει ότι η Λευκωσία καταγγέλλει τους Τούρκους για στήσιμο φανταστικής ιστορίας, ενώ το ρεπορτάζ της εφημερίδας για το θέμα φιλοξενεί τις χθεσινές κατηγορηματικές διαψεύσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και του προϊσταμένου του Γραφείου Τύπου της αστυνομίας. Σε είδηση για τις Προεδρικές εκλογές, η "Α" γράφει ότι η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ απέρριψε τις υποψηφιότητες των Γιώργου Ιακώβου, Τάσσου Παπαδόπουλου, Κίκη Λαζαρίδη και Γιώργου Βασιλείου.

"Η Μάχη" που έχει ως κύριο τίτλο "Ηταν στημένο το επεισόδιο στη Λουρουτζίνα" σημειώνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση αποδίδει το όλο θέμα σε προσπάθεια από μέρους των κατοχικών αρχών, πρόκλησης τεχνητής έντασης. Γράφει ότι 50χρονος κομμωτής, που πήρε 84 χιλιάδες δολάρια από οικογενειακή φίλη για να τα μετατρέψει σε κυπριακά χαρτονομίσματα, εξαφανίστηκε.

"Η Σημερινή" έχει ως κύριο τίτλο "Εκρηκτική ατμόσφαιρα στη συνδιάσκεψη των καθηγητών", και γράφει ότι στη χθεσινή Παγκύπρια συνδιάσκεψη των γενικών αντιπροσώπων της Οργάνωσης, που δεν ολοκληρώθηκε, τα κύρια χαρακτηριστικά ήταν οι οξύτατες αντιπαραθέσεις, οι "αφορισμοί και οι ύβρεις" για το σχέδιο μετακινήσεων. Γράφει ότι είναι ανεπιθύμητες οι Αγγλικές βάσεις, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό εβδομαδιαίου περιοδικού.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Επείγονται για επιλογή προεδρικού υποψηφίου" αναφέρει ότι εντατικοποιούνται οι ζυμώσεις στο χώρο της αντιπολίτευσης και σημειώνει ότι αφενός, η ΕΔΕΚ αποκλείει τη στήριξη υποψηφίου από τη δεξιά και την κεντροδεξία, αφετέρου δε, ότι στο ΑΚΕΛ είναι η μπάλα, για να προτείνει Μάριο Ηλιάδη και Γιώργο Ιακώβου. Ο "Φ" αναφέρεται σε "σφαγή" Ρώσων στη Λεμεσό και γράφει ότι η διασκέδαση κατέληξε σε φόνο, με θύμα διεθυντή Τράπεζας του οποίου ο γιος, είχε επίσης δολοφονηθεί προ καιρού στη Ρωσία.

"Η Χαραυγή" με τίτλο "Ειρηνική η επιλογή", αφού αναφέρει ότι η αμυντική θωράκιση είναι αναγκαία λόγω κατοχής, επισημαίνει ότι το μήνυμα που πρέπει να στέλλει η κυπριακή κυβέρνηση, είναι ότι αναζητούμε ειρηνική λύση του Κυπριακού, ενώ προβάλλει δήλωση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, σύμφωνα με την οποία, τα κονδύλια του νέου πενταετούς προγράμματος υπερβαίνουν τις οικονομικές μας δυνατότητες. Γράφει ότι επανέρχεται το παλαιό ωράριο των αστυνομικών.

Η "Cyprus Mail" αναφέρεται στην έρευνα των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τους πυροβολισμούς στη Λουρουτζίνα και στις δηλώσεις του εκπροσώπου των ΗΕ Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι, ο οποίος είπε ότι υπήρξαν πυροβολισμοί, αλλά δεν επιβεβαίωσε αν προέρχονταν και από τις δύο πλευρές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας Μανώλης Χριστοφίδης, χαρακτήρισε ως πεπαλαιωμένο το σύστημα διοίκησης των νοσοκομείων και είπε ότι θα έρθουν στην Κύπρο ειδικοί για την αναδιάρθρωσή του.

Η "Cyprus Weekly" αναφέρεται στο στημένο επεισόδιο της Λουρουτζίνας και γράφει ότι οι ισχυρισμοί των Τούρκων δεν αληθεύουν, ενώ προβάλλει δήλωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος όταν ρωτήθηκε σχετικά, χθες στην Αγκυρα, εξέφρασε την ανησυχία του οργανισμού για την κατάσταση στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται στις διαφορετικές απόψεις των κομμάτων όσον αφορά στο ύψος των δαπανών του προγράμματος αμυντικής θωράκισης.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΚΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01a run on Friday, 7 February 1997 - 12:47:18 UTC