Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-02-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Οι δηλώσεις του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, Χάν Σουνγ Τζου, στην Αγκυρα, για μεγάλες διαφορές απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών, η αμφίβολη εκδήλωση της πολυδιαφημιζόμενης αμερικανικής πρωτοβουλίας στο Κυπριακό και ο φόνος του Ρώσου Σεργκέϊ Μαλέκου που διαπράχθηκε στη Λεμεσό αποτελούν μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

"Ο Αγών" στον κύριο τίτλο του αναφέρεται στο ανθρωποκυνηγητό που συνεχίζεται στη Λεμεσό προκειμένου να συλληφθούν οι δολοφόνοι του Ρώσου επιχειρηματία Σεργκέϊ Μαλέκου. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι στόχος των Τούρκων με το σκηνοθετημένο επεισόδιο στη Λουρουτζίνα ήταν να πλήξουν τον στρατιωτικό διάλογο μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των Αττίλων, που διεξάγεται εκ του σύνεγγυς υπό την αιγίδα των ΗΕ.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Χάος χωρίζει τις δύο πλευρές", αναφέρεται σε δηλώσεις του Χάν Σούνγκ Τζου, οι οποίες προδιαγράφουν την αποτυχία της αποστολής του, σημειώνει, ενώ στις ΗΠΑ ετοιμάζεται η ομάδα του Κυπριακού στην οποία προσβλέπουν και τα Ηνωμένα Εθνη. Η "Α" προβάλλει σε άλλο θέμα τις ανησυχίες του ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην Ευρώπη η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση στην Κύπρο, ενώ δεν φαινεται να τον ανησυχεί το ενδεχόμενο παρεμπόδισης της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ από την Αγκυρα, γράφει.

"Η Μάχη" γράφει ότι η ηγεσία του ΑΚΕΛ βρίσκεται σε φοβερό δίλημμα και επείγεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό με τις υποψηφιότητες των προεδρικών εκλογών. Με επίτιτλο "Δύσκολη υπόθεση ο παραμερισμός Λυσσαρίδη", αναφέρεται στη συμμαχία με την ΕΔΕΚ ενώ, γράφει, από την πλευρά των Ενωμένων Δημοκρατών στέλλεται το μήνυμα ότι το ΑΚΕΛ πρέπει να θεωρεί δεδομένη την ήττα του στις εκλογές, αν απορριφθεί η υποψηφιότητα Βάσου Λυσσαρίδη ή του Μάριου Ηλιάδη. Αναφέρεται στη σύλληψη δύο νεαρών για απαγωγή και διαφθορά τριών μαθητριών.

"Η Σημερινή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Ορόσημο ο Μάρτιος για το Κυπριακό" γράφει ότι η Ουάσιγκτον θα είναι έτοιμη να αποφασίσει τα επόμενα της βήματα για το Κυπριακό σε ένα περίπου μήνα, όταν η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ολοκληρώσει τις συσκέψεις που πραγματοποιεί τώρα με τους συνεργάτες της. Σημειώνεται επίσης ότι οι εξελίξεις θα σημειωθούν το καλοκαίρι, καθότι η Κύπρος εισέρχεται σε προεκλογική εκστρατεία τον Σεπτέμβριο. Η "Σ" αναφέρεται στην έκθεση της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΣΙΑ), η οποία προβλέπει πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας λόγω της αυξημένης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει πληθαίνουν οι λόγοι οπισθοχώρησης των ΗΠΑ, πέραν της δυσφορίας της Ουάσιγκτον με τη Λευκωσία, μετά την απόρριψη της πρότασης για το μορατόριουμ κι ότι το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ στρέφει την προσοχή του πρός την εσωτερική αστάθεια που επικρατεί στην Τουρκία. Με τίτλο "Τον μέθυσαν και τον σκότωσαν", ο "Φ" γράφει ότι η αστυνομία θεωρεί προμελετημένη τη δολοφονία του 29χρονου Ρώσου Σεργκέϊ Μαλέκου, ο οποίος μαχαιρώθηκε και κτυπήθηκε μέχρι θανάτου από ομοεθνείς του, ενώ διασκέδαζαν σε σπίτι συμπατριώτη τους.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι στελέχη του ΔΗΚΟ χαρακτηρίζουν το ρήγμα ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ ως αγεφύρωτο και ότι πρέπει η συνεργασία να τερματιστεί γιατί κρίνεται ζημιογόνος. Προσθέτει ότι οι αντιδράσεις στο ΔΗΚΟ κορυφώθηκαν μετά την τηλεοπτική συνέντευξη του Προέδρου Κληρίδη και τη συμπεριφορά βουλευτών και αξιωματούχων του ΔΗΣΥ. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται στις δηλώσεις Χάν Σούνγ Τζου στην Τουρκία, ότι εξακολουθούν να παραμένουν μεγάλες οι διαφορές απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών στο Κυπριακό.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφερόμενη στο στημένο επεισόδιο στη Λουρουτζίνα γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη "δεν βρήκαν τίποτα στη νεκρή ζώνη", ενώ δεύτερος αξιωματούχος των ΗΕ δήλωσε ότι κανένα μέλος της Ειρηνευτικής Δύναμης δεν παρατήρησε οποιαδήποτε κίνηση πρός τη νεκρή ζώνη την ώρα που έγινε το υποτιθέμενο επεισόδιο. Σε άλλο θέμα εξάλλου, γράφει ότι ο Ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ δήλωσε πως πρέπει και οι δύο πλευρές να δείξουν καλή θέληση προτού αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες, τονίζοντας ότι καμιά πλευρά δεν μπορεί να έχει "εκατό τοις εκατό από ό,τι επιθυμεί".

(ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΑΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01a run on Saturday, 8 February 1997 - 14:58:11 UTC