Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-02-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία,Κύπρος,09/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η διμηνιαία έκθεση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον προς το Κογκρέσο για το Κυπριακό, οι δηλώσεις του Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού για την έκθεση αυτή κι άλλα εσωτερικά θέματα, καθώς και η έκθεση της ΟΥΝΦΙΣΥΠ για το υποτιθέμενο επεισόδιο ρίψης πυροβολισμών στην περιοχή Λουρουτζίνας αποτελούν τα κύρια θέματα στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" δημοσιεύει αποκλειστική συνέντευξη του Βρετανού Υπατου Αρμοστή στην Κύπρο, Ντέιβιντ Μάντεν, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης κι ο Ραούφ Ντενκτάς είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε απευθείας διάλογο με τη διαδικασία του "πάρε-δώσε" για μια συνολική λύση στο Κυπριακό. Γράφει ότι μέλη της Γραμματείας του ΟΗΕ μεθοδεύουν λύση με συνοπτικές διαδικασίες στο θέμα των αγνοουμένων, για οριστικό κλείσιμο του θέματος, ώστε να μην αποτελεί εμπόδιο στην επίλυση του Κυπριακού.

Η "Αλήθεια" στεγάζει το κύριο θέμα της κάτω από τον τίτλο "Φως σε άλλα εγκλήματα" και γράφει ότι ένας από τους συλληφθέντες Ρώσους για το φόνο συμπατριώτη τους παραδέχτηκε ενοχή, ενώ στο σπίτι που έγινε ο φόνος βρέθηκαν κλοπιμαία που ρίχνουν φως και στην εξιχνίαση κι άλλων εγκλημάτων που έγιναν πρόσφατα στη Λεμεσό. Γράφει ότι στη διμηνιαία του έκθεση για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Κλίντον εκφράζει ανησυχία κι απογοήτευση για την αγορά των S-300 από την Κυπριακή Δημοκρατία και τις τουρκικές απειλές για στρατιωτική δράση εναντίον της Κύπρου, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή του να επιδιώξει αναβαθμισμένο ενδιαφέρον ως προς την επίλυση του Κυπριακού.

"Η Μάχη" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Ξεχάστε την πρωτοβουλία των ΗΠΑ" και γράφει ότι αυτό είναι το σαφές μήνυμα από την έκθεση Κλίντον προς το Κογκρέσο, σε περίπτωση που δεν ματαιωθεί η αγορά των S-300. Προβάλλει τις δηλώσεις Κυπριανού για την έκθεση Κλίντον, ότι η Ε/κ πλευρά πρέπει να απευθυνθεί προς το Κογκρέσο και να του υπενθυμίζει ότι οι εξοπλισμοί των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων είναι αμερικανικοί. Γράφει ότι η έκθεση της ΟΥΝΦΙΣΥΠ για το υποτιθέμενο επεισόδιο ρίψης πυροβολισμών στη Λουρουτζίνα δεν ρίχνει φως στους τουρκικούς ισχυρισμούς για δήθεν εμπλοκή Ε/Κ.

"Η Σημερινή" στο πρωτοσέλιδό της γράφει ότι υπάρχουν έτοιμα δύο σχέδια για το Κυπριακό, ένα από τη Βρετανία κι ένα από τον ΟΗΕ, τα οποία διαμορφώθηκαν ενόψει των επικείμενων εξελίξεων. Γράφει ότι περιέχουν ιδέες και απόψεις που θα χρησιμοποιηθούν στις επαφές με τις δύο πλευρές. Προβάλλει τις δηλώσεις Κυπριανού και γράφει ότι μ' αυτές επαναφέρει το εμπάργκο στις πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Τουρκία. Αναφέρεται και στη δήλωση Κυπριανού ότι απορρίπτει ασυζητητί το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας κι ότι θα συζητήσει διάφορα θέματα με τον Πρόεδρο Κληρίδη, μόλις αυτός επιστρέψει από την Ινδία.

"Ο Φιλελεύθερος" προβάλλει την έκθεση της ΟΥΝΦΙΣΥΠ για τη Λουρουτζίνα και γράφει ότι η ΟΥΝΦΙΣΥΠ διαψεύδει τον Αττίλα αφού κανένα ίχνος αίματος δεν βρέθηκε μέσα στη νεκρή ζώνη, αλλά μόνον στα κατεχόμενα. Γράφει ότι το ΑΚΕΛ ρίχνει γέφυρες προς το ΔΗΚΟ τώρα, κι ότι γίνονται προσπάθειες για δημιουργία ρηγμάτων στη συνεργασία της κεντροδεξιάς. Γράφει ότι Ευρωπαίοι απεσταλμένοι, αξιωματούχοι του ΟΗΕ και Ε/Κ και Τ/Κ συνδικαλιστές θα πάρουν μέρος σε πανσυνδικαλιστικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στην Κύπρο με θέμα "Οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".

Η "Χαραυγή" κάτω από τον κύριο τίτλο "Δεν ψηφίζουμε Κληρίδη" γράφει ότι αρκετά δευτεροκλασάτα και τριτοκλασάτα στελέχη του ΔΗΣΥ διατύπωσαν στην ηγεσία τους το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα, εξαιτίας, όπως γράφει, της εμπλοκής κυβερνητικών αξιωματούχων στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις. Προβάλλει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Τζουμχουριέτ" για απόρρητο βρετανικό έγγραφο που αναφέρει ότι το 1959 οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ατνλάν Μεντέρλες, συμφώνησαν όπως ιδρυθεί βάση του ΝΑΤΟ στην Κύπρο και να απαγορευθεί η λειτουργία του ΑΚΕΛ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε παραστάσεις προς την ΟΥΝΦΙΣΥΠ διότι οι κατοχικές δυνάμεις εξεδίωξαν χθες Ε/Κ γιατρό και μια νοσοκόμα που μετέβησαν στον κατεχόμενο Κορμακίτη για να περιθάλψουν ασθενείς εγκλωβισμένους. Γράφει ότι εμπορικό πλοίο υπό κυπριακή σημαία βυθίστηκε χθες στα ανοικτά της Νορβηγίας, λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής, με αποτέλεσμα να αγνοείται το 20 μελές του πλήρωμα, όλοι Πολωνοί.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Τα Νέα" γράφει ότι η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ υποστήριξε την προεδρική υποψηφιότητα του Προέδρου του κόμματος Βάσου Λυσσαρίδη, επειδή η διεθνής του εμβέλεια κι η ευρύτερη αποδοχή της προσωπικότητάς του αποτελούν εχέγγυο επιτυχίας στη σύμπηξη μετώπου συνεργασίας των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων. Γράφει ότι μελετάται αλλαγή στη στρατηγική της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη της ιδίας και της Κύπρου στην ΕΕ, διότι, όπως γράφει, το τουρκικό ΥΠΕΞ εκτιμά πως ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος θα φέρει οικονομική καταστροφή.

(ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΑΧΡ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01a run on Sunday, 9 February 1997 - 15:25:44 UTC