Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-02-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Πρωϊνού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1997 (ΚΥΠΕ) Οι απειλές Ντενκτάς για εποικισμό της Αμμοχώστου αποτελούν την κύρια πρωτοσέλιδη είδηση στο σημερινό Τύπο, η οποία προβάλλεται με φωτογραφίες της κατεχόμενης πόλης. Αλλα θέματα που απασχολούν τον Τύπο είναι το Κυπριακό, οι εσωκομματικές διεργασίες στο Δημοκρατικό Συναγερμό, οι εκδηλώσεις των γυναικών για προβολή του Κυπριακού και οι αστυνομικές έρευνες για εγκληματικές ενέργειες.

"Ο Αγών" γράφει ότι ΕΔΕΚ και ΕΔΗ αποφάσισαν, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι αρχηγοί των κομμάτων, να μην υποστηρίξουν ανεξάρτητο υποψήφιο για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές ενώ διαπίστωσαν ότι υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές στο Κυπριακό. Οι φοιτητές θα συνεχίσουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα για ικανοποίηση των αιτημάτων τους που αφορούν στη στέγαση και τη μείωση των διδάκτρων για μεταπτυχιακές σπουδές.

Η "Αλήθεια" προβάλλει δηλώσεις της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ ότι η ευκαιρία για προώθηση λύσης στο Κυπριακό θα δοθεί ίσως αργότερα, αλλά όχι πριν το τέλος του 1998 και σημειώνει ότι δεν έχει χαραχθεί, μέχρι στιγμής, συγκεκριμένη στρατηγική για την επίλυση του προβλήματος. Στο μεταξύ, η Ρωσία εξέφρασε την υποστήριξή της στις αμερικανό-βρετανικές προσπάθειες για το Κυπριακό. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι εντείνονται οι υποψίες που είχαν οι ανακριτές για ρίψη πυροβολισμών εναντίον της οδηγού ταξί, Γεωργίας Φυτίδου, στο δρόμο Κολοσίου-Φασουρίου, αφού προκύπτει ότι ούτε το αυτοκίνητο ούτε οι σκοπευτές ήταν εν κινήσει όταν ρίφθησαν οι πυροβολισμοί.

"Η Μάχη" με τίτλο "Παίζει με το Βαρώσι ο Ντεντκάς" γράφει ότι τα ΗΕ δεν έχουν διαπιστώσει οποιεσδήποτε αλλαγές στο καθεστώς της Αμμοχώστου, μετά τις απειλές Ντενκτάς για εποικισμό, ενώ ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να αντιδράσει αν οι πληροφορίες αληθεύουν. Η Λευκωσία θα φιλοξενήσει συνάντηση της ομάδας των χωρών μελών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τις 22-24 Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή Υπουργών Οικονομικών και διοικητών τραπεζών από δώδεκα χώρες μέλη του ΔΝΤ.

"Η Σημερινή" αναφέρεται στη σημερινή συνεδρία του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ, κατά την οποία θα πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσον θα διεξαχθούν ενδοκομματικές εκλογές για ανανέωση της ηγεσίας το Μάιο, ή αυτές θα αναβληθούν. Ο ΓΓ του κόμματος Δημήτρης Συλλούρης προειδοποίησε ότι αν αναβληθούν οι εκλογές το κόμμα θα οδηγηθεί σε βαθιά κρίση. Σε άλλη είδηση γράφει, ότι σε διάβημα προς τον ΟΗΕ θα προβεί η κυπριακή κυβέρνηση για τις προθέσεις Ντενκτάς όσον αφορά στην Αμμόχωστο, σύμφωνα με δήλωση του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού.

"Ο Φιλελεύθερος" αναφερόμενος στο θέμα του εποικισμού της Αμμοχώστου γράφει ότι ο Ντενκτάς "παρατραβά το σκοινί" και στοχεύει σε αναζωπύρωση των εντάσεων, ενώ διπλωματική πηγή δήλωσε στο "Φ" ότι θα υπάρξει κλιμάκωση και ενέργειες που δυνατόν να πυροδοτήσουν ευρύτερη κρίση. Γράφει ακόμα, ότι σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή Μάριου Ματσάκη η Αυγουστίνα Πάρρις πέθανε από στραγγαλισμό από ανθρώπινα χέρια, παρουσιάζοντας ως τεκμήριο μέρος του λάρυγγα του θύματος που έφερε κάταγμα.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι λήγει η πρώτη εξαετής θητεία του Επιτρόπου Διοικήσεως (Ομπουτσμαν), Νίκου Χαραλάμπους, τον ερχόμενο Μάρτιο οπότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται είτε να επαναδιορίσει τον νυν Επίτροπο, είτε να εξεύρει αντικαταστάτη του. Αναφέρεται ακόμη, σε σειρά εκδηλώσεων που οργανώνουν από κοινού όλες οι γυναικείες και συνδικαλιστικές οργανώσεις με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου. Διεθνείς γυναικείες προσωπικότητες με πρόσβαση στα κέντρα αποφάσεων, θα παραστούν στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για τις 14 και 15 Μαρτίου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει δήλωση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Σπύρου Αρότη, ότι το αίμα που οι τουρκικές κατοχικές αρχές ισχυρίζονται ότι προήλθε από Ελληνοκύπριο, που πυροβολήθηκε προσπαθώντας να κατεβάσει τούρκικη σημαία από φυλάκιο κοντά στη Λουρουτζίνα είναι αίμα αγελάδος. Ο κ. Αρότης εξάλλου, απέριψε τουρκικούς ισχυρισμούς ότι ο δήθεν Ελληνοκύπριος δράστης υπέκυψε στα τραύματά του. Δύο αξιωματούχοι του Τμήματος Ναυτιλίας μετέβησαν στη Νορβηγία χθές για να διερευνήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βυθίστηκε το υπό κυπριακή σημαία πλοίο Leros Strength στα ανοιχτά της πόλης Σταβάνγκεν.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01b run on Saturday, 15 February 1997 - 15:07:21 UTC