Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-02-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1997 (ΚΥΠΕ) Η απόφαση του ΔΗΣΥ για πραγματοποίηση έκτακτου παγκύπριου συνεδρίου το Μάρτιο αποτελεί την κύρια είδηση του σημερινού κυπριακού Τύπου. Προβάλλονται επίσης οι εξελίξεις στο Κυπριακό, δηλώσεις του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Γκούσταβ Φεϊσέλ, οικονομικά και άλλα θέματα.

Ο "Αγών" αναφέρεται σε δηλώσεις του προέδρου των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργου Βασιλείου, ότι δεν αποκλείεται να επαναληφθεί το φαινόμενο των αποστασιοποιήσεων που παρατηρήθηκαν στις Δημοτικές Εκλογές και στις Προεδρικές Εκλογές αν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης δεν υποδείξουν τον κατάλληλο κοινό υποψήφιο. Γράφει ότι ανάδοχοι της κόρης του ηρωομάρτυρα Τάσου Ισαάκ, Αναστασίας, που θα βαφτιστεί την ημέρα της Αναστάσεως, θα είναι στενός φίλος του Ισαάκ και ένας Ελληνας Υπουργός, πιθανόν ο ΥΠΕΞ Θεόδωρος Πάγκαλος.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι το Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ αποφάσισε να προκηρύξει έκτακτο παγκύπριο συνέδριο στις 12 Μαρτίου που θα αποφασίσει κατά πόσο θα παρατείνει τη θητεία της παρούσας ηγεσίας του κόμματος για ένα χρόνο, ώστε οι ενδοκομματικές εκλογές να γίνουν μετά τις προεδρικές. Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης άσκησε έντονη κριτική εναντίον μερίδας των ΜΜΕ για τη στάση τους έναντι της κυβέρνησης Κληρίδη. Αρχίζει αύριο η συζήτηση των κρατικών προϋπολογισμών που θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη.

Η "Μάχη" αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της στις διεργασίες στο ΔΗΣΥ. Προβάλλει δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου ότι θα πρέπει να διεξάγουμε απελευθερωτικό αγώνα, έστω και με θυσίες αν χρειαστεί. Τόνισε επίσης ότι ομοσπονδίες με διαφορετικές εθνότητες, πολύ περισσότερο και με διαφορετικές θρησκείες, δεν επιβιώνουν. Η αστυνομία εξετάζει καταγγελία για φωτογράφηση στρατοπέδου της ΕΦ από τέσσερα άτομα στην περιοχή της Αθαλάσσας.

Τα "Νέα" γράφουν ότι οι ΗΠΑ έχουν ετοιμάσει έγγραφο που θα χρησιμοποιηθεί ως "κοινό έδαφος" και στηρίζεται στα σημεία του Βρετανού ΥΠΕΞ, τα οποία έτυχαν επεξεργασίας στο αμερικανικό ΥΠΕΞ στην παρουσία Βρετανών αξιωματούχων. Ο πρέσβης της Ελλάδας Αλέξανδρος Σάνδης δήλωσε στα "Νέα" ότι δε μπορεί να γίνεται λόγος για εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων όσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο. Είπε επίσης ότι το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου υλοποιείται όπως έχει προγραμματισθεί.

Η "Σημερινή" αναφέρει ότι οι Τούρκοι μαφιόζοι έχουν μεταφέρει στα κατεχόμενα τις δραστηριότητες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος με τη δημιουργία καζίνων και την εγκαθίδρυση τραπεζών. Οι ΗΠΑ θα είναι έτοιμες να παρέμβουν στο Κυπριακό σε περίπτωση που πετύχουν οι "συνταγές" του εκπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, αφού φαίνεται ότι ενεργεί ως συντονιστής των συντονιστών. Ο Σερ Ντέϊβιντ θα συναντήσει Τούρκους αξιωματούχους στο Λονδίνο τις προσεχείς μέρες, ενώ αρχές Μαρτίου θα βρίσκεται στην Κύπρο.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου εξάγγειλε έμμεσα την υποψηφιότητα του Προέδρου Κληρίδη ως υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές, επικαλούμενος την ενότητα των Συναγερμικών στελεχών στη συνεδρία του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ. Αναφέρεται σε δηλώσεις του Φεϊσέλ στο ΚΥΠΕ ότι τα ΗΕ θα επιμείνουν στο στρατιωτικό διάλογο παρόλο που στο παρόν στάδιο δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δύο πλευρές έχουν αποδεχθεί το πακέτο των μέτρων που προτείνουν τα ΗΕ. Επανέλαβε επίσης ότι δεν προκύπτει θέμα από τις δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη για εποικισμό της Αμμοχώστου αφού οι σχετικές πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η "Χαραυγή" προβάλλει επιστολή του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια προς τον ΓΓ του ΟΗΕ με την οποία τον καλεί να διερευνήσει το θέμα που προκύπτει από τις δηλώσεις Ντεντκάς για εποικισμό της Αμμοχώστου και να ενεργήσει, ώστε να αποτρέψει τον εποικισμό, αν πραγματικά αυτή είναι πρόθεση της Τουρκίας και του Ντενκτάς. Γράφει ότι ο Σερ Ντέϊβιντ ετοιμάζει ολοκληρωμένο πλαίσιο λύσης και νέο σύνταγμα αφού εξασφάλισε και την έγκριση των ΗΠΑ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι εμπειρογνώμονες από την Κύπρο, Ελλάδα και Βρετανία που ασχολούνται με θέματα αερομεταφορών θα συμμετάσχουν σε σεμινάριο για τις αερομεταφορές που θα φιλοξενήσει η Κύπρος την ερχόμενη βδομάδα. Οργανώνεται αρχές Μαρτίου στο Αμμάν κυπριακή εβδομάδα για προώθηση της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού. Γράφει ότι στατιστική του Υπουργείου Εργασίας αναφέρει ότι το 1995 χάθηκαν 100,000 εργάσιμες μέρες λόγω απεργιών.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΝ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01b run on Sunday, 16 February 1997 - 11:24:41 UTC