Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-02-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,17/02/1997 (ΚΥΠΕ) Η έκθεση του Αναπληρωτή Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκου Αναστασιάδη αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές είναι το κύριο θέμα στον πρωϊνό Τύπο. Προβάλλονται επίσης οι αποκαλύψεις της βρετανικής εφημερίδας "Sunday Times" για εγκατάσταση πολυεθνικής δύναμης πέντε χιλιάδων ανδρών στην Κύπρο καθώς και η πρωτοφανής για τα κυπριακά δεδομένα, υπόθεση βιομηχανικής κατασκοπείας σε βάρος μεγάλων φαρμακευτικών οίκων.

Ο "Αγών" αναφέρεται στις έντονες αντιδράσεις όλων των κομμάτων στην έκθεση του Αναπληρωτή Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκου Αναστασιάδη για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Μαίου. Εντονότερη αντίδραση, γράφει, προκάλεσε η "σκληρή γλώσσα" που χρησιμοποίησε ο κ. Αναστασιάδης για τη δημόσια υπηρεσία και τα ΜΜΕ. Σε άλλο θέμα ο "Α" προβάλλει την πρώτη περιοδεία της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολπράιτ στην Ευρώπη και την Ασία κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητήσει το Κυπριακό και την κατάσταση στην Τουρκία.

Η "Αλήθεια" αναφερόμενη στην έκθεση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, γράφει ότι "έγινε προσπάθεια υπόσκαψης του κυβερνητικού έργου από κάποιους δημόσιους λειτουργούς που έδρασαν προς όφελος του ΑΚΕΛ, καθώς και από κάποια ΜΜΕ τα οποία επεχείρησαν να δώσουν την εντύπωση ότι το ΔΗΣΥ επέρριπτε ευθύνη στο ΔΗΚΟ για την πτώση των ποσοστών του ΔΗΣΥ στις βουλευτικές εκλογές." Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο κακοποιηθείς από μεθυσμένους Αγγλους στρατιώτες 20χρονος Αλέξης Αχιλλέα Αντωνίου, έχασε τελικά το δεξί του μάτι.

"Το Θάρρος" αναδημοσιεύει δημοσίευμα της εφημερίδας "The Sunday Times" ότι η Βρετανία προωθεί πρόταση για αποστολή στην Κύπρο πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης αποτελούμενης από 5000 άνδρες, στοχεύοντας στην επίλυση του Κυπριακού. Η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί στο Λονδίνο με εκπροσώπους ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Γιάννος Κρανιδιώτης δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη εκτόνωση της κατάστασης και την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, και των ελλαδοτουρκικών σχέσεων.

Η "Σημερινή" γράφει ότι η έκθεση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη "δημιούργησε προβλήματα και περαιτέρω ρήγματα" στη συγκυβέρνηση και μακροπρόθεσμα στη Συνεργασία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ. Γράφει επίσης ότι το ΔΗΚΟ χαρακτήρισε "ανυπόστατους, παραπλανητικούς, προσβλητικούς απαράδεκτους και απορριπτέους τους υπαινιγμούς" Αναστασιάδη, ότι "στελέχη του ΔΗΚΟ είναι μεταμφιεσμένοι πολιτικά εντολοδόχοι του ΑΚΕΛ". Σε άλλο θέμα γράφει ότι μετά τη συνεδρία του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ υπάρχουν έντονες διαφορές στο κόμμα αναφορικά με το χρόνο διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι "σε βαθύτερη κρίση οδηγείται ο ΔΗΣΥ", λόγω της αντιπαράθεσης στελεχών του αναφορικά με τη διεξαγωγή ενδοκομματικών εκλογών πριν από τις Προεδρικές εκλογές. Κομματικοί παράγοντες δεν αποκρύβουν πως μια κόντρα των δύο ομάδων "υπομονεύει την προοπτική της υποψηφιότητας Κληρίδη για τις Προεδρικές εκλογές". Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι η αστυνομία εξετάζει πρωτοφανή υπόθεση βιομηχανικής κατασκοπείας, με κλοπή σημαντικών εγγράφων που αφορούν πρώτες ύλες και συνταγές για την κατασκευή φαρμάκων μεγάλων οίκων του εξωτερικού. Για την υπόθεση κρατούνται δύο Βρετανοί.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Πολιτική τρομοκρατία" γράφει ότι οι "αυθαίρετες και πρωτοφανείς σε ύφος και ήθος" αναφορές του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη προκάλεσαν καταιγισμό αντιδράσεων. Το ΑΚΕΛ, γράφει η "Χ", καταγγέλει ότι ο κ. Αναστασιάδης "επιχειρεί να φορτώσει την αποτυχία της κυβέρνησης Κληρίδη και τις αντιλαϊκές αποφάσεις της σε ανώτερους δημόσιους λειτουργούς τους οποίους αυθαίρετα ονομάζει Ακελικούς." Σε άλλη είδηση γράφει ότι από τον προσεχή Μάρτιο ο θεσμός της τραπεζικής κάρτας θα εισαχθεί και στο συνεργατισμό.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΕ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01b run on Monday, 17 February 1997 - 8:24:44 UTC