Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-02-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,18/02/1997 (ΚΥΠΕ) Οι διεργασίες στο Κυπριακό, οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού ότι δεν έχει ημερομηνία λήξης η συγκυβέρνηση, η συζήτηση στη Βουλή για τους προϋπολογισμούς του 1997 και η πρόταση του Υπουργού Οικονομικών να απαντήσει στις επικρίσεις, καθώς και η καταμέτρηση των εισφορών των πιστών στην Ιερά Μονή Κύκκου που θα δοθούν για την άμυνα, είναι τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης απάντησε με συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν στα επιτεύγματα της διακυβέρνησης Κληρίδη την τετραετία που πέρασε, τόσο σε αριθμούς όσο και σε έργα, αναφορικά με τα όσα δήλωσε η αντιπολίτευση. Αλλού, η "Α" γράφει ότι επιλέγεται σήμερα το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον 42ο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον.

Ο "Αγών" κάτω από τον τίτλο "Παράλληλες πρωτοβουλίες ΗΠΑ - Αγγλίας" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού δήλωσε ότι συμφωνά με νεότερες πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα αρχίσουν παράλληλα πρωτοβουλίες στο Κυπριακό. Ο "Α" γράφει επίσης ότι ιερωμένοι από την Ελλάδα επισκέφθηκαν τις μέρες αυτές την Κύπρο για να δουν τις εικόνες της Παναγίας που δακρύζουν. Εκτός από τη Μονή του Κύκκου και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Μάμμαρι, τώρα άρχισαν να δακρύζουν εικόνες και στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στο Στρόβολο.

Η "Μάχη" στο πρωτοσέλιδό της γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση εμμένει στην άποψη ότι οι Αμερικανοί θα παρέμβουν αποφασιστικά στο Κυπριακό και απορρίπτει τις τελευταίες εκτιμήσεις ότι υπήρξε αμερικανική οπισθοχώρηση. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση θα αποτρέψει με κάθε δυναμικό μέτρο την κινδυνολογία και την πολιτική φιλολογία, στην οποία επιδίδεται τον τελευταίο καιρό ο ξένος Τύπος και είναι διατεθειμένη να προτείνει μέτρα για στήριξη του τουρισμού και γενικότερα της οικονομίας.

Η "Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα της ότι στενοί συνεργάτες του Προέδρου του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση δήλωσαν στην εφημερίδα ότι ο ίδιος τάσσεται κάθετα υπέρ των εκλογών στο κόμμα για ανανέωση της ηγεσίας. Η επιστροφή του κ. Μάτση τοποθετείται στις αρχές Μαρτίου και θεωρείται σίγουρο ότι θα αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά του. Η "Σ" προβάλλει την ανακήρυξη χθες βράδυ της Τιτίνας Λοϊζίδου ως "Προσώπου της Χρονιάς 1997". Η Λοϊζίδου κέρδισε προσφυγή στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης εναντίον της Τουρκίας.

Ο "Φιλελεύθερος" στο πρωτοσέλιδό του αναφέρει ότι το παρασκήνιο για τις προεδρικές εκλογές πυροδοτήθηκε ήδη και κλιμακώνεται. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού απορρίπτει τους όρους ΑΚΕΛ για διάλογο και συνεργασία ενώ η ΕΔΕΚ παραπέμπει σε στήριξη μόνο της υποψηφιότητας του Προέδρου της, Βάσου Λυσσαρίδη. Ο κ. Κυπριανού δήλωσε χθες χαριτολογώντας ότι δεν πάει σε "ίντερβιου" προς επιλογή για τις προεδρικές εκλογές. Παράλληλα είπε ότι δεν θέτει τελεσίγραφα για τη συγκυβέρνηση. Ο "Φ" προβάλλει επίσης την καταμέτρηση των εισφορών των πιστών που προσήλαθν τις τελευταίες μέρες στην Ιερά Μονή Κύκκου για να προσκυνήσουν τη δακρυρροούσα εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας. Οι εισφορές ανήλθαν στις 40 χιλιάδες. Η Ιερά Μονή Κύκκου θα δώσει το διπλάσιο ποσό για την άμυνα.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι το στίγμα της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή για τους προϋπολογισμούς είναι ότι η Κύπρος εμφανίζεται απομονωμένη διεθνώς ως αποτέλεσμα των "λανθαμένων χειρισμών της κυβέρνησης στο Κυπριακό και της νεοσυντηρητικής οικονομικοκοινωνικής της πολιτικής της". Γράφει επίσης ότι η έντονη κριτική στους προϋπολογισμούς προκάλεσε την αντίδραση του Υπουργού Οικονομικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου, ο οποίος διαβίβασε στο προεδρία της Βουλής επιθυμία να απαντήσει αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε. Αλλού, η "Χ" γράφει ότι σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Γκούσταβ Φεϊσέλ, πρώτος στόχος των Ηνωμένων Εθνών είναι η πραγματοποίηση συνάντησης Κληρίδη - Ντενκτάς στο πρώτο εξάμηνο του 1997.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Εκπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, πιστεύει ότι η λύση στις διάφορες πτυχές του Κυπριακού μπορεί να εξευρεθεί μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είπε επίσης ότι η Βρετανία δεν πρότεινε την αποστολή στην Κύπρο πολυεθνικής δύναμης. Παράλληλα ανέφερε ότι η Βρετανία δεν πήρε το πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Η "CM" γράφει επίσης ότι η ΟΥΝΦΙΣΥΠ διέψευσε πληροφορίες ότι Τούρκοι στρατιώτες εισχώρησαν στη νεκρή ζώνη στον Αγίο Δομέτιο και προέβησαν σε αναγνώριση εδάφους.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01b run on Tuesday, 18 February 1997 - 7:24:40 UTC