Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 1 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-02-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,19/02/1997 (ΚΥΠΕ) Οι διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συντονίσουν τις προσπάθειές τους για προώθηση του Κυπριακού, οι δηλώσεις του βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού Χρίστου Πουργουρίδη για προσπάθειες υπόσκαψης του Προέδρου του κόμματος από στελέχη του ΔΗΣΥ, οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου για την οικονομία του τόπου καθώς και η επιλογή του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον επόμενο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον, είναι τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου.

Ο "Αγών" γράφει ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση συντονίζουν τις προσπάθειές τους για προώθηση λύσης του Κυπριακού, δήλωσε στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της ΕΕ ύστερα από συνάντηση που είχε η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ με τον Επίτροπο Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ. Σε άλλη είδησή του ο "Α" γράφει ότι ο Προέδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης αναφέρεται στη συνδιάσκεψη μετεξέλιξης του κόμματος τη Κυριακή και τονίζει ότι τώρα η προσπάθεια καρποφορεί.

Η "Αλήθεια" αναφέρεται σε δηλώσεις του βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού Χρίστου Πουργουρίδη για "υπόσκαψη" Μάτση από στελέχη του κόμματος και υπουργούς της κυβέρνησης. Εξάλλου, χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε ότι θα διεκδικήσει αξίωμα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου ότι η κυπριακή οικονομία από πλευράς όλων των μακροοικονομικών δεικτών, συγκρίνεται πολύ ευνοϊκά με αυτή των ευρωπαϊκών χωρών.

Η "Μάχη" γράφει ότι ο Προέδρος της Ρωσίας, Μπορίς Γέλτσιν αναφερόμενος στους πυραύλους S-300 που πώλησε η χώρα του στην Κύπρο, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι συμπεριφέρονται κατά απαράδεκτο τρόπο όταν η Ρωσία πρόκειται να εξάγει όπλα. Ο κ. Γέλτσιν θα θέσει το θέμα κατά τη συνάντηση που θα έχει αύριο στη Μόσχα με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Μαντλίν Ολμπράιτ. Αλλού γράφει ότι το τραγούδι της Κωνσταντίνας "Μάνα μου" με ερμηνευτές τα αδέλφια της, Χαρά και Ανδρέα Κωνσταντίνου, επιλέγηκε να εκπροσωπήσει την Κύπρο στον 42ο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον. Το τραγούδι πήρε 170 ψήφους με δεύτερο το τραγούδι "Η γραμμή της ντροπής" που πήρε 145 βαθμούς και τρίτο το τραγούδι "Μη ξεχνάς".

Η "Σημερινή" στο πρωτοσέλιδό της γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης πραγματοποίησε μια συγκλονιστική περιοδεία, όπως τη χαρακτήρισε, στις ακριτικές περιοχές Αγίου Δομετίου και είδε από κοντά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι κάτω από τις κάννες των όπλων του Αττίλα. Η "Σ" γράφει επίσης ότι σύμφωνα με διαπίστωση του Γενικού Συμβουλίου της συντεχνίας ΣΕΚ, η πρόταση για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή και την παραγωγικότητα δεν αχρηστεύει το θεσμό της ΑΤΑ και προσανατολίζεται στην αποδοχή της πρότασης του Προέδρου Κληρίδη.

Ο "Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Ανοιχτή πλέον ρήξη στο κυβερνών κόμμα" γράφει ότι στο έκτακτο συνέδριο η παρέμβαση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Γιαννάκη Μάτση αναμένεται με ενδιαφέρον αφού σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του θα προχωρήσει για πρώτη φορά σε ρήξη με αναφορές σε "υπονόμευσή" του και θα ταχθεί ανοιχτά υπέρ της διεξαγωγής ενδοκομματικών εκλογών πριν από τις προεδρικές εκλογές. Ο "Φ" γράφει επίσης ότι μήνυμα της Ιντερπόλ Αγγλίας σχετικά με τον ένα από τους δύο Βρετανούς στην υπόθεση κλοπής εκτελωνιστικών εγγράφων για φάρμακα, αναφέρει ότι ο ένας από τους συλληφθέντες είχε εξετασθεί και στην Αγγλία για παρόμοια φύσης υπόθεση. Ο Υπουργός Εμπορίου, Κυριάκος Χριστοφή δήλωσε ότι έχει επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως βιομηχανική κατασκοπεία η κλοπή των εγγράφων, αναφέρει η εφημερίδα.

Η "Χαραυγή" αποκαλύπτει ότι την ιδέα για συγκρότηση πολυεθνικής δύναμης στην Κύπρο υποστηρίζει και η Γαλλία, η οποία εκφράζει την ετοιμότητά της να συμμετέχει με δικό της απόσπασμα στη δύναμη. Αλλού, η "Χ" γραφει ότι το ΑΚΕΛ θα πάρει στη Βουλή για συζήτηση το θέμα της ανεξαρτησίας των λειτουργών του Τύπου ενώ 28 συντάκτες του ΡΙΚ και η Ενωση Συντακτών Κύπρου με ανακοινώσεις τους αντέδρασαν έντονα στις κατηγορίες του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Μαρωνίτης γιατρός Ιωσήφ Μουτήρης, ο οποίος εκδιώχθηκε από το κατοχικό καθεστώς την ώρα που εξέταζε εγκλωβισμένους στον Κορμακίτη δήλωσε ότι θα προσπαθήσει και πάλι να περάσει στα κατεχόμενα αυτό το Σάββατο για να συνεχίσει την ανθρωπιστική αποστολή του. Προβάλλει επίσης τη διαμαρτυρία των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου για το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και το θέμα των διδάκτρων των μεταπτυχιακών σπουδών. Αναφέρει ότι τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής όσο και ο Υπουργός Οικονομικών, διαβεβαίωσαν τους φοιτητές ότι θα εξετάσουν τα αιτήματά τους.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία "Financial Mirror" γράφει ότι η βρετανική τουριστική αγορά δεν πρόκειται να αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα για ανάκαμψη του τουριστικού ρεύματος, όπως ευελπιστούν ταξιδιωτικοί πράκτορες. Επίσης, οι αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία, Γερμανία και Ελβετία δεν θα είναι οι αναμενόμενες. Γράφει επίσης ότι η Κύπρος αναμένεται να υπογράψει τη συμφωνία για την παγκόσμια τηλεπικοινωνία του Παγκόσμιου Εμπορικού Οργανισμού, η οποία στόχο έχει να επιφέρει μεγάλες αλλαγές και φιλελευθεροποίηση των τηλεπικοινωνιών από την 1η Ιανουαρίου 1998.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01b run on Wednesday, 19 February 1997 - 7:57:23 UTC