Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-02-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,20/02/1997 (ΚΥΠΕ) Οι ενδοκομματικές προεργασίες στο Δημοκρατικό Συναγερμό για τις επικείμενες εκλογές στο κόμμα, η στάση της κυβέρνησης Κληρίδη για το θέμα των ενδοκομματικών εκλογών του ΔΗΣΥ, η έγκριση των προϋπολογισμών από την Βουλή και το Κυπριακό, είναι τα βασικά θέματα που απασχολούν το σημερινό πρωϊνό Τύπο.

"Ο Αγών" στο κύριο θέμα του, με τίτλο "Αντιμέτωποι Μάτσης - Αλέκος", αναφέρεται στις προσεχείς ενδοκομματικές εκλογές του ΔΗΣΥ και γράφει ότι ο Γιαννάκης Μάτσης και ο Αλέκος Μιχαηλίδης θα τεθούν αντιμέτωποι στις εκλογές, για τη διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος. Σε άλλη είδηση, η εφημερίδα γράφει, ότι, μετά το άλκοτεστ, η αστυνομία προσανατολίζεται στο να υποβάλλει τους οδηγούς σε οφθαλμολογικό τεστ.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα της, κάτω από τον τίτλο "Οχι όλα εν Δήμω, αναφέρεται στις δηλώσεις των Υπουργών και αξιωματούχων του ΔΗΣΥ, γύρω από το θέμα διεξαγωγής ενδοκομματικών εκλογών πριν ή μετά τις προεδρικές εκλογές. Σε άλλο δημοσίευμα, γράφει ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο ο Κοινοτικός Επίτροπος, Χανς Βαν Ντεν Μπουκ, για να πείσει τους Τουρκοκύπριους, να άρουν τα εμπόδια που εγείρουν στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

"Η Μάχη", στο κύριο δημοσίευμά της, που έχει ως τίτλο, "Ρίχνει τους τόνους το Προεδρικό", γράφει ότι, οι "κομματικοί" στο ΔΗΣΥ, προσπαθούν να αποτρέψουν την πιθανή αποτυχία τους στην παγκύπρια εκλογική συνέλευση του κόμματος, ενώ οι "προεδρικοί", αποστασιοποιούνται από τις δηλώσεις Πουργουρίδη. Σε άλλο θέμα της, η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις Ρίφκιντ, με τις οποίες υπογράμμισε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία δεν επέτυχαν καμία πρόοδο στη βελτίωση των σχέσεών τους.

Η "Σημερινή" γράφει ότι μετά τη "χιονοστιβάδα" εξελίξεων που σημειώθηκε τις τελεταίες ημέρες στο Δημοκρατικό Συναγερμό, όλα δείχνουν ότι οι εκλογές του κόμματος για ανάδειξη της ηγεσίας θα διεξαχθούν πριν από τις προεδρικές εκλογές. Σενάρια που διαρρέουν, γράφει η "Σ", έφεραν τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να έχει πάρει το "οκέι" για να είναι ανθυποψήφιος του Γιαννάκη Μάτση. Αλλού, η "Σ" γράφει ότι η Μόσχα ανακοίνωσε ότι το Κυπριακό θα συζητηθεί στις συναντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Γεβκένι Πριμακόφ με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Βρετανίας στη ρωσική πρωτεύουσα.

Ο "Φιλελεύθερος" στο πρωτοσέλιδό του γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Γιαννάκης Μάτσης, θα προεδρεύσει του εκτάκτου παγκυπρίου συνεδρίου που θα γίνει στις 12 Μαρτίου και βασικός στόχος του θα είναι η αποτροπή περαιτέρω όξυνσης της ήδη έντονα φορτισμένης ατμόσφαιρας στο κόμμα του. Αναμένεται ότι θα αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά του σε μία βδομάδα. Αλλού ο "Φ" γράφει ότι ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, τόνισε ότι ο υποψήφιος των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης πρέπει να προέρχεται από τα κόμματα που θα συνεργαστούν για τις προεδρικές εκλογές. Η ΕΔΕΚ, ανέφερε, θα απορρίψει υποψήφιο από τη δεξιά ή την κεντροδεξιά.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι σύμφωνα με την εφημερίδα "Εξουσία" στη χθεσινή της έκδοση αναφέρεται στην ύπαρξη γερμανικού σχεδίου για το Κυπριακό, το οποίο επέδωσε στον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακη Τσοχατζόπουλο ο Γερμανός ομόλογός του Φόλκε Ρίε, με προορισμό τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Το βασικό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η γερμανική πρόταση στρατιωτικά είναι το ΝΑΤΟ και πολιτικά ο ΟΗΕ. Αλλού η "Χ" γράφει ότι το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων απέτυχε λόγω διαφωνιών να συμφωνήσει στο κείμενο της κοινής θέσης των 15 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενόψει του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Κύπρου την προσεχή Τρίτη στις Βρυξέλλες, λόγω ελληνικών αντιδράσεων για συμμετοχή Τ/Κ στην ενταξιακή διαδικασία.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει την έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των προϋπολογισμών για το 1997. Ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 3,2 εκ. λίρες. Ολα τα κόμματα, εκτός της ΕΔΕΚ, ψήφισαν τους προϋπολογισμούς. Η ΕΔΕΚ ψήφισε μόνο τα κονδύλια για την άμυνα και του Ταμείου Ανακουφίσεως Εκτοπισθέντων και Προσφύγων. Η "CM" αναφέρει επίσης ότι η συντεχνία ΠΕΟ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη σχετικά με την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, έστω και αν με τη στάση της διαφωνεί με τις άλλες συντεχνίες.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01b run on Thursday, 20 February 1997 - 8:24:55 UTC