Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-02-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,21/02/1997 (ΚΥΠΕ) Ο κυπριακός Τύπος προβάλλει κυρίως τις πληροφορίες περί επίσκεψης της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ σε Ελλάδα και Κύπρο, τις εσωκομματικές διεργασίες στο ΔΗΣΥ περί νέας ηγεσίας στο κόμμα, την κόντρα του Υπουργού Οικονομικών και της αντιπολίτευσης για την κατάσταση της οικονομίας, την επίσκεψη Χανς Βαν ντεν Μπρουκ στην Κύπρο και το στρατιωτικό διάλογο.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Προσωπική εμπλοκή της Ολμπράιτ" αναφέρεται στις πληροφορίες αθηναϊκής εφημερίδας, σύμφωνα με τις οποίες, η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ συζητά το Κυπριακό σε όλες τις επαφές που έχει αυτή την εβδομάδα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ φέρεται να έχει αποδεχθεί πρόσκληση να επισκεφθεί και την Ελλάδα, εκφράζοντας μάλιστα την πρόθεση να επισκεφθεί και την Κύπρο. Γράφει επίσης ότι οι φοιτητές του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου κατέρχονται σήμερα σε δίωρη προειδοποιητική απεργία από τα μαθήματά τους.

Η "Αλήθεια" με βασικό τίτλο "Εκρηξη από τις αλχημείες ΑΚΕΛ - Βασιλείου για την οικονομία" προβάλλει εκτενώς τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών που σχολίαζε τη συζήτηση στη Βουλή για τους προϋπολογισμούς. Επισημαίνει ότι ο κ. Χριστοδούλου μίλησε "με σκληρή γλώσσα και ανασκεύασε τις ανακρίβειες της αντιπολίτευσης" ενώ σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών, στην Κύπρο αφορίζουν με "μυθοπλασίες και παραποιήσεις" στατιστικών στοιχείων. Γράφει ότι η Τουρκία πρότεινε στη Ρωσία συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, με αντάλλαγμα την ακύρωση της πώλησης των S300.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Αστυνομία: Μείωση σε όλα" αναφέρεται στις περικοπές από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, κονδυλίων για την αστυνομία και υποστηρίζει ότι η ηγεσία της Αστυνομίας και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, αποφάσισε να προχωρήσει σε δραστικές περικοπές και μειώσεις του προσωπικού της Δύναμης, που φρουρούν πολιτικά πρόσωπα. Η "Μ" γράφει επίσης, ότι δεν τα βρίσκουν κυβερνητικοί γιατροί και εργοδοτική πλευρά, και οι γιατροί προσανατολίζονται σε δυναμικά μέτρα.

"Η Σημερινή" με κύριο πρωτοσέλιδο θέμα "Σενάρια εκλογών στον ΔΗΣΥ" αναφέρεται στις διεργασίες που συνεχίζονται στο ΔΗΣΥ ενόψει του Εκτακτου Παγκυπρίου Συνεδρίου του κόμματος που θα γίνει στις 12 Μαρτίου και καλύπτει όλα τα πιθανά σενάρια, σύμφωνα με την εφημερίδα, για τη διεκδίκηση κυρίως της προεδρίας, θέση την οποία φέρονται να διεκδικούν εκτός του κ. Μάτση και οι Νίκος Αναστασιάδης και Αλέκος Μιχαηλίδης. Η "Σ" γράφει ότι πολύ σύντομα υποβάλλει την παραίτησή του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Αλέκος Ευαγγέλου και ότι θα τον αντικαταστήσει ο Αδάμος Αδαμίδης, νυν Υπουργός Συγκοινωνιών.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Ολοι συγκλίνουν τώρα προς καθαρές λύσεις" αναφέρεται στις διεργασίες στο ΔΗΣΥ και υπογραμμίζει ότι θεωρείται αποφασιστικής σημασίας για τις περαιτέρω εξελίξεις, η συνάντηση που θα έχουν την άλλη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης. Γράφει ότι αποθαρρύνεται ο ΥΠΕΞ Αλέκος Μιχαηλίδης να διεκδικήσει κομματικό αξίωμα, ενώ υπάρχει εύνοια για Αναστασιάδη - Κασουλίδη. Αλλού γράφει ότι, η πρόταση Κληρίδη για συμμετοχή και Τ/Κ στην ομάδα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, δεν θεωρείται ικανή από ξένους διπλωμάτες, για την άρση του αδιεξόδου μεταξύ Ελλάδας και των 14 εταίρων της στην ΕΕ.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Κι όμως φταίει η μηνιγγίτιδα", σχολιάζει τις χθεσινές απαντητικές προς την αντιπολίτευση, δηλώσεις Χριστοδούλου, σύμφωνα με τις οποίες η περσινή επιδημία, τα γεγονότα της Δερύνειας και οι σεισμοί επηρέασαν την οικονομία μας περισσότερο απ'ότι ο πόλεμος στον Κόλπο και υποστηρίζει ότι "πρόκειται για αστεία επιχειρήματα". Γράφει επίσης ότι ο Ντίνος Μιχαηλίδης, θα διεκδικήσει της αντιπροεδρία του ΔΗΚΟ.

Η "Cyprus Mail" υποστηρίζει πρωτοσέλιδα, ότι τα Ηνωμένα Εθνη κατάφεραν να διασπάσουν το αδιέδοξο στο στρατιωτικό διάλογο επιτυγχάνοντας κάποια πρόοδο, αφού όπως δήλωσαν στην εφημερίδα, κύκλοι της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, "δεν πετύχαμε τον στόχο μας, αλλά φαίνεται να υπάρχει κάποιο φως στην άκρη του τούνελ". Γράφει ακόμα, ότι παρεμβαίνοντας "στην κρίση ηγεσίας στο ΔΗΣΥ" ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "οι Υπουργοί της κυβέρνησης, δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις εκλογές για κομματικά αξιώματα".

Η εβδoμαδιαία "Cyprus Weekly" με βασικό τίτλο "Απαρτχαίτ;" γράφει ότι ο Κοινοτικός Επίτροπος Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, που θα επισκεφθεί την Κύπρο την ερχόμενη Τετάρτη, έχει προτείνει μια "μεταβατική περίοδο" πριν από μια συνολική λύση, κατά την οποία "οι σχέσεις νότου και βορρά, μιας ενωμένης Κύπρου, να διευθετηθούν με ειδικούς τρόπους" υποστηρίζοντας, όπως αναφέρει η εφημερίδα, μια μορφή άπαρτχαιτ. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση καλωσορίζει την πρόθεση Ολμπράιτ για ενεργό ανάμιξη της στο Κυπριακό.

(ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01b run on Friday, 21 February 1997 - 8:24:40 UTC