Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-02-22

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Aνασκόπηση Κυπριακού Πρωϊνού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,22/02/1997 (ΚΥΠΕ) Οι προσεχείς ενδοκομματικές εκλογές στο ΔΗΣΥ, η συμβιβαστική πρόταση των Ευρωπαίων για τις ενταξιακές συνομιλίες στην ΕΕ, η συντονισμένη πρωτοβουλία ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανίας για το Κυπριακό, η αποκοπή κονδυλίου από την Βουλή για νέες θέσεις ειδικών αστυνομικών, η αυτοκτονία επιχειρηματία στη Λεμεσό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, είναι τα βασικά θέματα που δεσπόζουν στο σημερινό Τύπο.

"Ο Αγών", με τίτλο "Εδώ και τώρα εκλογές", γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης θα ταχθεί υπέρ των άμεσων εκλογών στο κόμμα και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα ξεπεραστούν τα όποια ενδοκομματικά προβλήματα. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι στην παραθαλάσσια περιοχή Παραλιμνίου, επικρατούσε χθες ηρεμία, παρά τις απειλές που εκτόξευσαν οι Τούρκοι ότι θα πυροβολούν στο ψαχνό, σε περίπτωση που Ελληνοκύπριοι ψαράδες πλησιάσουν με τις ψαρόβαρκές τους στη θαλάσσια περιοχή Παραλιμνίου - Δερύνειας.

Η "Αλήθεια", με τίτλο "Δεν άντεξε τα βάρη ", αναφέρεται στην αυτοκτονία του Λεμεσιανού επιχειρηματία Μιχάλη Χατζηπαύλου, υποστηρίζοντας ότι αιτία για την πράξη του αυτόχειρα, ήταν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε. Αλλού γράφει ότι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, Σόλωνα Τριανταφυλλίδη, η κυπριακή οικονομία έχει επιτελέσει πρόοδο η οποία δεν είναι ανατρέψιμη.

"Η Μάχη", με τίτλο "Παράθυρο για το "κράτος", γράφει ότι, για πρώτη φορά οι "15" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μιλούν για "εμπλοκή όλων των Κυπρίων", στη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από την ελληνική πλευρά. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται στην υπόθεση βιομηχανικής κατασκοπείας που εξετάζει η αστυνομία Λεμεσού, για την οποία συνελήφθηκε Κύπριος επιθεωρητής πλοίων, ενώ για την ίδια υπόθεση τελούν υπό κράτηση, δύο Βρετανοί ντετέκτιβ.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Οργή στην Αστυνομία", αναφέρεται στην αγανάκτηση που προκάλεσε στα μέλη του Αστυνομικού Σώματος, η απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής, να περικόψει κονδύλι 400 χιλιάδων λιρών, που προοριζόταν για νέες θέσεις ειδικών αστυνομικών. Αλλη είδηση αναφέρει ότι, εξαιτίας των εγκληματικών παραλείψεων που παρατηρούνται στον τομέα της υγείας, άλλος ένας καρδιοπαθής, απεβίωσε αναμένοντας καθετηριασμό, ενώ ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρδοπαθών ζητεί να ληφθούν μέτρα για να μηδενιστεί ο χρόνος αναμονής, για τη διενέργεια καθετηριασμών.

"Ο Φιλελεύθερος", γράφει ότι, η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι η συντονισμένη πρωτοβουλία των ΗΠΑ, ΕΕ και Βρεττανίας, υπό την ομπρέλα του ΟΗε, θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τον Απρίλιο και Μάϊο, πρώτα με εκ του σύνεγγυς και αμέσως μετά με εντατικές απευθείας διαπραγματεύσεις Κληρίδη - Ντενκτάς. Αλλού αναφέρεται στην επιστολή του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Αλέκου Ευαγγέλου προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και επικαλούμενος πληροφορίες από το χώρο του ΔΗΚΟ, ισχυρίζεται ότι η επιστολή Ευαγγέλου "καίει" πολλούς σε ότι αφορά διορισμούς, προαγωγές και ρουσφετολογία.

Η "Χαραυγή", στην πρωτοσέλιδη είδησή της, με τίτλο, "Ωραιοποίηση και Παραπλάνηση", επιρρίπτει την ευθύνη για τα προβλήματα και αδιέξοδα της κυπριακής οικονομίας στη "λανθασμένη" και "χωρίς όραμα" οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Κληρίδη και ιδιαίτερα στον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος, όπως, ισχυρίζεται η εφημερίδα, έδωσε παραπλανητικά στοιχεία, ωραιοποιώντας την εικόνα της οικονομίας. Σε άλλο δημοσίευμα, αναφέρει ότι, νέα σύννεφα έχουν παρουσιαστεί στις σχέσεις ΔΗΚΟ - Προεδρικού, λόγω μη ανασχηματισμού της κυβέρνησης.

Η "Cyprus Mail", στο κύριο της θέμα, γράφει ότι , η ΟΥΝΦΙΣΥΠ, κάλεσε την τουρκική πλευρά να δείξει αυτοσυγκράτηση, μετά τις απειλές που εκτόξευσε εναντίον όποιων ψαράδων περάσουν την κατεχόμενη παράκτια περιοχή Αμμοχώστου. Σε άλλη είδησή της, η αγγλόφωνη εφημερίδα αναφέρει ότι, το νεαρό ζευγάρι Ελληνοκυπρίων αυτόμολων στα κατεχόμενα, επέστρεψε στις ελεύθερες περιοχές, μετά από δική τους επιθυμία.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Sunday, 23 February 1997 - 7:38:25 UTC