Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 1 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-02-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Aνασκόπηση Κυπριακού Πρωϊνού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,23/02/1997 (ΚΥΠΕ) Ο κυπριακός Τύπος προβάλλει κυρίως τις κομματικές διεργασίες τόσο στη συμπολίτευση όσο και στην αντιπολίτευση ενόψει των προεδρικών εκλογών. Αλλα θέματα που κυριαρχούν είναι οι νέες απειλές των Τούρκων και η απαγωγή Ε/Κ νέου από τους Αττίλες και τα επεισόδια εντός των βρετανικών βάσεων κατά τα εγκαίνια νέου αυτοκινητόδρομου.

"Ο Αγών" γράφει ότι ΗΠΑ και Βρετανία διαφωνούν με την πρόθεση του ΟΗΕ να προωθήσει συνάντηση κορυφής μεταξύ Προέδρου Κληρίδη και Ραούφ Ντενκτάς πριν υπάρξει κοινό έδαφος στις ουσιαστικές πτυχές του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι η Υπηρεσία Προστιθέμενης Αξίας άρχισε "κυνηγητό" για την είσπραξη φόρων που ανέρχονται σε εκατομμύρια λίρες.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Εγκλωβισμένο το ΑΚΕΛ από την υποψηφιότητα Λυσσαρίδη", ισχυρίζεται ότι σαφής προτίμηση του κόμματος είναι ο πρώην ΥΠΕΞ, Γιώργος Ιακώβου, αλλά η προώθησή του θα σκοντάψει στην καθολική απόρριψή του από την ΕΔΕΚ και σε μεγάλο βαθμό από τους Ενωμένους Δημοκράτες. Αλλού αναφέρεται σε έκτακτα μέτρα ασφάλειας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου μετά τις απειλές των Τούρκων εναντίον Ε/Κ ψαράδων, μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

"Η Μάχη" σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της γράφει ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επανέρχεται η υποψηφιότητα Τάσσου Παπαδόπουλου και υποστηρίζει ότι το ΑΚΕΛ ζητά από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΔΗΚΟ να εγκαταλείψει το κόμμα του. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις οποίες εκτιμά ότι μήνας εξελίξεων για το Κυπριακό θα είναι ο Μάιος. Αναφέρεται επίσης στην απαγωγή από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής του Ε/Κ νέου Σάββα Λουκά Σιδερένιου από τη Σωτήρα.

"Τα Νέα" προβάλλουν τη Συνδιάσκεψη για τη Μετεξέλιξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, κάτω από τον τίτλο "Παρόντες Ολοι", σημειώνοντας ότι αποτελεί ιστορικό συναπάντημα των ανθρώπων του ευρύτερου σοσιαδημοκρατικού χώρου και επιχειρεί να ανοίξει παράθυρο στο μέλλον για το κίνημα και τον τόπο. Αλλού αναδημοσιεύει δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας στο οποίο υποστηρίζεται ότι βρετανικά όπλα χρησιμοποιούνται από την Τουρκία εναντίον των Κούρδων.

"Η Σημερινή" γράφει ότι με ανανεωμένη ηγεσία θα δώσει τη μάχη των προεδρικών εκλογών ο ΔΗΣΥ ενώ σημειώνει ότι γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης συναινετικής λύσης για τις ανώτατες θέσεις της πυραμίδας του κόμματος. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ στην εφημερίδα με τις οποίες δεν αποκλείει, ενόψει των προεδρικών εκλογών, διάλογο ακόμα και με το ΔΗΣΥ για διατύπωση κοινού διακομματικού κώδικα θέσεων για το Κυπριακό.

"Ο Φιλελεύθερος" στην κύρια είδηση αναφέρεται στις διεργασίες τους κόλπους της αντιπολίτευσης ενόψει των προεδρικών εκλογών κάτω από τον τίτλο "Δυστοκία επιλογών ήδη και στην αντιπολίτευση". Αναφέρεται επίσης σε επεισόδια στα εγκαίνια του τμήματος του νέου δρόμου Λεμεσού - Πάφου από ομάδα διαδηλωτών με επικεφαλής το γιατρό Χάρη Αριστείδου, που φώναζαν συνθήματα εναντίον των Βρετανών τα οποία όπως σημειώνει, ενόχλησαν τον Πρόεδρο Κληρίδη. Με τίτλο "Εκτός ελέγχου η χρήση χασίς" προβάλλει δήλωση του Διευθυντή του ΚΕΝΘΕΑ Κυριάκου Βερεσιέ με την οποία υποστηρίζει ότι μόνο αν επιτραπεί η χρήση μαριχουάνας θα ελεχθεί η κατάσταση από το κράτος.

Η "Χαραυγή" αναφέρεται στο χθεσινό Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ και στην απόφαση της συντεχνίας να απορρίψει την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, κρίνοντας ότι ακρωτηριάζει σοβαρά το θεσμό. Αλλού προβάλλει ομιλία του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια σε εκπαιδευτικό σεμινάριο του κόμματος με την οποία υποστήριξε ότι σε "υποβάθμιση" οδηγείται η δημόσια εκπαίδευση και επιρρίπτει την ευθύνη στη "νεοσυντηρητική πολιτική" της κυβέρνησης, όπως είπε.

Η "Cyprus Mail" σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της γράφει ότι 400 εκατομμύρια λίρες οφείλουν ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες σε κυπριακές τράπεζες. Αλλού αναφέρεται στην απαγόρευση από τα τουρκικά στρατεύματα να επιτρέψουν στο γιατρό Ιωσήφ Μουτήρη να επισκεφθεί τους ασθενείς του στα κατεχόμενα κατά παράβαση της Συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)
(Μ.Χ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Sunday, 23 February 1997 - 11:24:45 UTC