Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 1 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-02-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,24/02/1997 (ΚΥΠΕ) Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές, η κατάσταση στο ΔΗΣΥ μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων του κόμματος, η νέα κατασκοπευτική επιχείρηση τουρκικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Κύπρου πάνω από στόχους που έχουν σχέση με το αμυντικό δόγμα, οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ μετά την περιοδεία των Χαν Σουνγκ Τζου - Φεϊσέλ, οι διαπραγματεύσεις που προγραμματίζουν οι Βρετανοί για τους ερχόμενους μήνες στο Κυπριακό, και το συνέδριο μετεξέλιξης της ΕΔΕΚ είναι τα βασικά θέματα στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" υπό τον τίτλο "Οχι στο ΑΚΕΛ από Κυπριανού", γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού απέρριψε πρόταση του ΑΚΕΛ να διαλύσει τώρα τη συνεργασία με το ΔΗΣΥ, να αποσύρει τους Υπουργούς του από την κυβέρνηση και να συμπήξη μέτωπο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για τις προσεχείς Προεδρικές εκλογές. Σε άλλη είδηση γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Προέδρου Κληρίδη, αποφάσισε την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας ύψους 38 χιλιάδων λιρών, προς τους εγκλωβισμένους, λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στις γεωργοκτηνοτροφικές τους εργασίες.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Καταπέλτης ο Ευσταθίου", στο κύριο της θέμα αναφέρει ότι η ομιλία του πρώην βουλευτή της ΕΔΕΚ Ευστάθιου Ευσταθίου στο χθεσινό συνέδριο του κόμματος, αποτέλεσε "καταπέλτη" εναντίον του ΑΚΕΛ. Ο κ. Ευσταθίου, μίλησε μεταξύ άλλων, για τον "υπονομευτικό" ρόλο του ΑΚΕΛ έναντι της ΕΔΕΚ και για τους "αριστεριστές που είχαν παρεισφρήσει στο κόμμα, αλλοιώνοντας την ταυτότητά του". Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η ξενοδοχειακή βιομηχανία της Κύπρου βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, αφού οι ξενοδόχοι οφείλουν στις τράπεζες πάνω από 400 χιλιάδες λίρες.

"Το Θάρρος" στο κύριο θέμα του, που έχει τίτλο "Ανοικτή κόντρα στο ΔΗΣΥ", γράφει ότι ο ΔΗΣΥ οδεύει από χθες προς "ανοικτή κόντρα" σε επίπεδο ηγεσίας μετά τις δηλώσεις των Γιαννάκη Μάτση, Γιαννάκη Κασουλίδη και Νίκου Αναστασιάδη, ενώ το δημοσίευμα αναφέρει ότι σήμερα αναμένονται εξελίξεις. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα γράφει ότι δύο τουρκικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα επισήμαναν τα σύγχρονα ραντάρ της Εθνικής Φρουράς, σε αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από την Λεμεσό, την Πάφο και τη θάλλασσα μεταξύ Κύπρου και Ρόδου, με σκοπό την φωτογράφηση στόχων, που έχουν σχέση με το αμυντικό δόγμα.

H "Σημερινή" γράφει ότι τούρκικα κατασκοπευτικά αεροπλάνα εντοπίστηκαν την περασμένη Πέμπτη από σύγχρονα ραντάρ της Εθνικής Φρουράς, ενώ πραγματοποιούσαν αναγνωριστηκές πτήσεις πάνω από τη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού - Πάφου και πάνω από τη θαλάσσια περιοχή Κύπρου - Ρόδου. Σε άλλη είδηση προβάλλει τις τρεις εισηγήσεις των Λυσσαρίδη, Χατζηδημητρίου και Ευσταθίου, για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η ΕΔΕΚ στις προεδρικές εκλογές του 1998, οι οποίες τέθηκαν επί τάπητος, στη χθεσινή Συνδιάσκεψη του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη μετεξέλιξη.

Ο "Φιλελεύθερος" με τίτλο "Κλειδί στο Κυπριακό η σχέση Αγκυρας - ΕΕ" αναφέρεται στη σχέση κλειδί που θα ανοίξει το δρόμο για συμφωνία στο Κυπριακό. Τα ΗΕ θεωρούν ότι η άρση του αδιεξδου στο Κυπριακό καθίσταται αρκετά δύσκολη δεδομένου ότι Αγκυρα και Ντενκτάς θέτουν ως όρο για αλλαγή των θέσεων τους στο Κυπριακό τη βελτίωση και προώθηση των Τουρκο - κοινοτικών σχέσεων, ενώ η Αθήνα ζητά όπως προηγηθεί εποικοδομητική στάση της Αγκυρας και στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη μάχη που θα δώσει σήμερα η Ελλάδα στις Βρυξέλλες για τη θετική τροποποίηση στο σημείο της κοινής θέσης αναφορικά με την "εμπλοκή" των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι οι Βρετανοί προγραμματίζουν εντατικές και πολυήμερες διαπραγματεύσεις για το Μάϊο και Ιούνιο με στόχο να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Κληρίδη - Ντενκτάς πάνω σε συνολικό πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, ενώ όλα αυτά μεθοδεύονται τη στιγμή που η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να είναι πλήρως αδιάλλακτη. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Μετεξέλιξης της ΕΔΕΚ και προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη, ότι ο τόπος χρειάζεται αλλαγή και εναλλακτική πρόταση εξουσίας που θα έχει άλλη προσέγγιση σε όλα τα προβλήματα.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΖΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Monday, 24 February 1997 - 7:24:55 UTC