Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-02-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,25/02/1997 (ΚΥΠΕ) Η μεταστροφή της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας και η επιμονή τους για συμμετοχή και των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, χωρίς παράλληλα να διευκρινίζουν το καθεστώς της παρουσίας, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται ως πλήγμα στην ενταξιακή προοπτική της Κύπρου, οι χθεσινές δηλώσεις Μπριλ στη Λευκωσία και Ντέιβιντ Χάνεϊ στην Αγκυρα, καθώς και οι διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές, είναι τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Νέους συμβιβασμούς ζητούν οι Αμερικανοί" αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στη Κύπρο Κένεθ Μπριλ, με τις οποίες κάλεσε τις δύο κοινότητες "να ξεφύγουν από τις παραδοσιακές τους θέσεις και να προχωρήσουν σε κάποιους νέους συμβιβασμούς". Σε άλλη είδηση, γράφει ότι το Υπουργείο Παιδείας και η Πολιτική Αμυνα ετοιμάζουν νέα σχέδια για προστασία των μαθητών, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η "Αλήθεια" με βασικό τίτλο "Απευθείας συνομιλίες πριν από τον Ιούνιο" προβάλλει τη σχετική δήλωση - στόχο του Ντέιβιντ Χάνεϊ στην Αγκυρα. Σημειώνει ότι με την επίσκεψη του Βρετανού Αντιπροσώπου στην Κύπρο στις 15 Μαρτίου ο Σερ Ντέιβιντ "θέτει τις βάσεις για συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς". Αναφορά γίνεται και στην "προειδοποίηση" Μπριλ για την ανάγκη συμβιβασμών. Η "Α" γράφει ότι είναι έτοιμες οι επιστολές απόλυσης 200 ειδικών αστυφυλάκων, μετά τη μείωση σχετικών κονδυλίων από τη Βουλή.

"Η Μάχη" έχει κύριο τίτλο "ΔΗΣΥ: αναπόφευκτη η σύγκρουση μεταξύ προεδρικών και κομματικών" ενώ προβάλλει και τη δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη σύμφωνα με την οποία "επιστρατεύεται λασπολογία σε βάρος στελεχών". Γράφει ότι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο η αστυνομία και η Εθνική Φρουρά θα είναι σε επιφυλακή, ενόψει της πορείας των "Γκρίζων Λύκων" στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου και των απειλών τους για τον εποικισμό της.

"Η Σημερινή" έχει ως κύριο τίτλο "Αντίστροφη μέτρηση για σχέδιο λύσης στο Κυπριακό" και γράφει ότι το "επεξεργάζονται μεθοδικά στο παρασκήνιο οι Βρετανοί" και αυτό στηρίζεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, στο δεκάλογο Ρίφκιντ και στη "λογική της χαλαρής συνομοσπονδίας". Η "Σ" προβάλλει τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση, κάτω από τον τίτλο "Σχολιάζονται δηλώσεις που δεν έκανα" και επισημαίνει ότι είναι "έμμεση απάντηση στον Αναστασιάδη".

"Ο Φιλελεύθερος" με βασικό θέμα τις κομματικές διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές έχει τίτλο "Ολοι θέτουν όρους για τις συνεργασίες", προσθέτοντας αφενός ότι "η ΕΔΕΚ ρίχνει το γάντι στο ΑΚΕΛ να προτείνει ονόματα υποψηφίων", αφετέρου δε, ότι "μηνύματα εντός και εκτός ΔΗΚΟ έστειλε χθες ο Σπύρος Κυπριανού". Ο "Φ" δίνει ευρύτατη κάλυψη και στην ψεσινή σύνοδο των "15" στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ότι το αδιέξοδο που σημειώθηκε με την επιμονή Βρετανίας, Γερμανίας και Γαλλίας για συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου "αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην ενταξιακή προοπτική", ενώ μιλά και για κρίση στις σχέσεις Κύπρου - Ευρωπαϊκή Ενωσης.

Η "Χαραυγή" με το μονολεκτικό τίτλο "Συμβιβαστείτε" στο κύριο της θέμα, αναφέρεται στις δηλώσεις Μπριλ για "εγκατάλειψη παραδοσιακών θέσεων" αλλά και στις δηλώσεις Ντέιβιντ Χάνεϊ στην Αγκυρα, για το θέμα της προεδρίας, της πρωθυπουργίας και του νέου συντάγματος, της επιδιωκόμενης μελλοντικής ομοσπονδίας. Γράφει ότι η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής απέρριψε ομόφωνα, το κυβερνητικό νομοσχέδιο για επιβολή τελών μεταβίβασης στις κληρονομικές περιουσίες.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί την Τουρκία υπεύθυνη, αν τα σχέδια των "Γκρίζων Λύκων" να εποικίσουν την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, τελικά πραγματοποιηθούν. Προβάλλει τη χθεσινή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιαννάκη Κασουλίδη, ότι ο εποικισμός αποτελεί παραβίαση σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Η εφημερίδα αναφέρεται και στην αναβολή της σημερινής προγραμματισμένης συνάντησης για το διαρθρωμένο πολιτικό διάλογο Κύπρου - ΕΕ.

(ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Tuesday, 25 February 1997 - 8:24:41 UTC