Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-02-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,26/02/1997 (ΚΥΠΕ) Οι διαφωνίες στο ΔΗΣΥ για διεξαγωγή εκλογών για αλλαγή της ηγεσίας του κόμματος, η στάση των Ευρωπαίων στις διαδικασίες ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, οι απειλές για εποικισμό των Βαρωσίων από τους "Γκρίζους Λύκους", η επιτυχία της αστυνομίας στον τομέα της δίωξης ναρκωτικών, καθώς και η συζήτηση για το θέμα των μεταπτυχιακών διδάκτρων του Πανεπιστημίου Κύπρου, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Ο "Αγων" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Ενωμένοι Προχωρούμε", αναφέρεται στην επιστροφή του Γιαννάκη Μάτση στα καθήκοντά του από την 1η Μαρτίου, ενώ χθες προήδρευσε συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ, τονίζοντας την ανάγκη για ενότητα στην ηγεσία του κόμματος. Αναφορικά με το Συνέδριο και τις εκλογές, ο κ. Μάτσης είπε ότι πρέπει να γίνουν όπως προνοεί το καταστατικό. Σε άλλη είδηση αναφέρεται σε ανθρωποκυνηγητό και συλλήψεις τα οποία οδήγησαν στην κατάσχεση μεγάλης ποσότητας σκληρών ναρκωτικών από την αστυνομία.

Η "Αλήθεια" προβάλλει δηλώσεις του Χάνς Βαν ντε Μπρουκ ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχει μια αίσθηση ότι πρέπει να βρούμε μια πολιτική λύση στην Κύπρο. Στη δήλωση αυτή προέβη μετά το ναυάγιο της προσπάθειας για κοινή δήλωση για συμμετοχή Τ/Κ στην ενταξιακή διαδικασία, ενώ, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μάλκολμ Ρίφκιντ, δήλωσε ότι η λύση του Κυπριακού αποτελεί πρϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Σε άλλο θέμα γράφει για τη χθεσινή σημαντική επιτυχία της αστυνομίας στον τομέα δίωξης ναρκωτικών, που είχε ως αποτέλεσμα την σύλληψη τριών Ιρανών και την κατάσχεση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών.

Η "Μάχη" γράφει ότι με την αναβολή του διαρθρωμένου διαλόγου μεταξύ Κύπρου - ΕΕ έχει πλέον διαφανεί ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ, σε αγαστή συνεργασία με τους κύριους εταίρους τους στην ΕΕ, σκοπεύουν να μπλοκάρουν τη διαδικασία ένταξης της Κύπρου, εισάγοντας νέα στοιχεία που ανατρέπουν την απόφαση της 6ης Μαρτίου. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε σχετικά ότι δεν πρόκειται να θυσιαστεί το εθνικό συμφέρον του Κυπριακού Ελληνισμού στο βωμό οποιασδήποτε πορείας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε διαφωνίες μεταξύ ιατροδικαστών σχετικά με τα ευρήματα των μεταθανάτιων ιατρικών εξετάσεων στη σορό της Αυγουστίνας Πάρις.

Η "Σημερινή" γράφει ότι υπάρχει πλήρης διαφωνία μεταξύ Γιαννάκη Μάτση και Νίκου Αναστασιάδη, η οποία επήλθε χθες στο ΔΗΣΥ για το αν θα οδηγηθεί ο ΔΗΣΥ σε εκλογές για ανανέωση της ηγεσίας του πριν ή μετά τις Προεδρικές εκλογές. Σε άλλη είδηση η "Σ" γράφει ότι σαφή σύνδεση της τελικής ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ με τη λύση του Κυπριακού, επιδιώκουν Βρετανοί και Αμερικανοί σε συντονισμό με τα υπόλοιπα ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη. Εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, είπε ότι οι Τ/Κ μπορούν να συμμετάσχουν στις ενταξιακές διαδικασίες μόνο στο πλαίσιο των θεσμικών δομών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι η προσπάθεια των ισχυρών Κοινοτικών χωρών να εμπλέξουν τους Τ/Κ στην ενταξιακή διαδικασία πριν την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, αποτελεί την απαρχή μιας εκστρατείας υπομόνευσης της απόφασης της ΕΕ της 6ης Μαρτίου 1995, με την οποία καθορίζεται σαφής ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών της Κύπρου. Σε άλλο θέμα ο "Φ", αναφέρεται στην κατανόηση που φαίνεται να βρίσκουν οι φοιτητές στη Βουλή, σχετικά με το αίτημά τους για κατάργηση των διδάκτρων ύψους 3000 λιρών το χρόνο στις μεταπτυχιακές σπουδές καθώς και για την επίσπευση των εργασιών για την Πανεπιστημιούπολη.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Ευρωπιέσεις" γράφει ότι οι ισχυροί της ΕΕ μπήκαν για καλά στο χορό των πιέσεων στην πλευρά μας αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι η Βρετανία και η Γερμανία δεν υποβοηθούν καθόλου τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για επιβολή διδάκτρων ύψους 3000 λιρών για μεταπτυχιακά προγράμματα, στερεί το δικαίωμα ίσων ευκαιριών μόρφωσης για όλους τους πολίτες της Δημοκρατίας. Τα πιο πάνω υπογραμμίστηκαν στη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, όπου η πλειοψηφία τάχθηκε κατά της κυβερνητικής απόφασης.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι η Κύπρος θεωρεί υπεύθυνη την Τουρκία για την εισδοχή των "Γκρίζων Λύκων" στην περιφραγμένη πόλη των Βαρωσίων. "Γκρίζων Λύκοι" που βρίσκονται στα κατεχόμενα δήλωσαν ότι την Κυριακή θα μπουν στο Βαρώσι και θα αρχίσουν τον εποικισμό του. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η Ελλάδα επέβαλε αναβολή στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενοχλημένη από τις πιέσεις που ασκούνται προς την κυβέρνηση. Ο ΥΠΕΞ της Κύπρου Αλέκος Μιχαηλίδης θα συναντηθεί σήμερα με τους 15 Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες για το ίδιο θέμα.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" γράφει ότι επιστρέφει σήμερα η κυπριακή αντιπροσωπεία που είχε μεταβεί στο Ιράκ για να διαπραγματευθεί την πώληση ιρακινού πετρελαίου στην Κύπρου στην "μαγική" τιμή των 19 δολαρίων το βαρέλι λόγω της πρόσφατης μείωσης της τιμής του πετρελαίου. Σε άλλη είδηση γράφει ότι γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ Κύπρου και Αρμενίας για την υπογραφή επίσημης συμφωνίας τους επόμενους δύο μήνες, η οποία θα προνοεί αποφυγή διπλής φορολογίας.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Wednesday, 26 February 1997 - 8:24:44 UTC