Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 1 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-02-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,27/02/1997 (ΚΥΠΕ) Οι εφημερίδες σήμερα ασχολούνται κυρίως με την πρόθεση των ισχυρών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εμπλέξουν τους Τ/Κ στον ενταξιακό διάλογο της Κύπρου με την ΕΕ. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η έντονη αντίδραση της Αθήνας στην πρόθεση αυτή, οι τουρκικές απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου, η άφιξη στην Κύπρο του Κοινοτικού Επιτρόπου Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, ο στρατιωτικός διάλογος και η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τους συγγενείς των αγνοουμένων.

Ο "Αγών" γράφει ότι τις επόμενες μέρες αναμένονται στην κατεχόμενη Κύπρο, με τις ευλογίες της Αγκυρας και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, μεγάλες ομάδες "Γκρίζων Λύκων" για να πάρουν μέρος στην εισβολή που προγραμματίζουν για την Κυριακή στην περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου. Γράφει, επίσης, ότι η Λεμεσός υποδέχεται σήμερα στις 6.30 μ.μ. το Βασιλιά Καρνάβαλο και την πολυπληθή συνοδεία του.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί το 1997 πολύ σημαντική χρονιά για την Κύπρο κι εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για επίλυση του Κυπριανού ενόψει των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τον Χανς Βαν ντεν Μπρουκ. Γράφει, επίσης, ότι ιδρύθηκε η πρώτη δημόσια επενδυτική εταιρεία, που ονομάζεται "Frindlays Properties & Investments Ltd".

Η "Μάχη", επικαλούμενη διπλωματικούς κύκλους, αναφέρει ότι πρόθεση των Ευρωπαίων είναι να ασκήσουν με σταδιακές ενέργειες πιέσεις προς τις δύο πλευρές, για να υπάρξει ώθηση των προσπαθειών με στόχο την πολιτική λύση του Κυπριακού. Γράφει, επίσης, ότι αναμένεται σήμερα να ξεκαθαρίσει η εικόνα γύρω από το στρατιωτικό διάλογο, με συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Γκούσταβ Φεϊσέλ και τους δύο στρατηγούς της ΟΥΝΦΙΣΥΠ.

Η "Σημερινή" γράφει ότι η Ελλάδα θα "παγώσει" τη διεύρυνση της ΕΕ εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι συνεχίσουν να προβάλλουν εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου. Γράφει, επίσης, ότι διεξήχθη έντονη συζήτηση χθες στο Προεδρικό γύρω από το θέμα των αγνοουμένων, αφού οι συγγενείς αγνοουμένων "τα έβαλαν με τον Πρόεδρο".

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι η Λευκωσία εξακολουθεί να εμφανίζεται συγκρατημένη στο θέμα που έχει προκύψει από την πρόθεση των ισχυρών της ΕΕ να εμπλέξουν τους Τ/Κ στην ενταξιακή διαδικασία. Γράφει, επίσης, ότι 200 χιλιάδες ιδιωτικά αυτοκίνητα, σε σύνολο 400 χιλιάδων, παρουσιάζουν μηχανικές βλάβες και άλλα σοβαρά προβλήματα, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια αμέριμνων οδηγών.

Η "Χαραυγή" δημοσιεύει δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι η πρόθεση της ΕΕ για εμπλοκή των Τ/Κ στον ενταξιακό διάλογο της Κύπρου αποτελεί αρνητική εξέλιξη, η οποία πρέπει να μας ανησυχήσει και να μας προβληματίσει. Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας ότι η Τ/κ πλευρά προσπαθεί να συνδέσει τις απειλές της για εποικισμό των Βαρωσίων με την αγορά των ρωσικών πυραύλων S - 300 από την κυπριακή κυβέρνηση.

Η "Cyprus Mail" γράφει ότι η ΕΕ εμμένει στη θέση της για συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου, παρά τη νέα προειδοποίηση από την Αθήνα ότι η ΕΕ θα "πληρώσει" για τις απαιτήσεις της. Δημοσιεύει, επίσης, δήλωση του λεγόμενου "αντιπροέδρου" της ψευδοκυβέρνησης Σερντάρ Ντενκτάς ότι οι λεγόμενες "αρχές" θα σταματήσουν την προγραμματισμένη πορεία των "Γκρίζων Λύκων" στο Βαρώσι.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Thursday, 27 February 1997 - 8:25:52 UTC