Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-02-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,28/02/1997 (ΚΥΠΕ) Τα αποτελέσματα των επαφών Βαν ντεν Μπρουκ στη Λευκωσία, η φερόμενη εμπλοκή της CIA στο θέμα των S - 300 και οι διεργασίες στο ΔΗΣΥ σχετικά με το θέμα των ενδοκομματικών εκλογών είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού πρωϊνού Τύπου.

"Ο Αγών", υπό τον τίτλο "Πρωτοβουλίες για εκτόνωση κρίσης", γράφει στο κύριο του θέμα, πως παράγοντες που πρόσκεινται στο ΔΗΣΥ ανέλαβαν πρωτοβουλίες για εκτόνωση και αποπυροδότηση της κρίσης στο κόμμα. Η κρίση, όπως αναφέρεται, έχει δημιουργηθεί από τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζουν δυο ομάδες στο κόμμα, σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των ενδοκομματικών εκλογών. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως πίσω από την προσπάθεια εμπλοκής των Τουρκοκυπρίων βρίσκεται η Βρετανία στην οποία πρωταγωνιστεί ο ειδικός αντιπρόσωπος στο Κυπριακό Ντέιβιντ Χάνεϊ.

Η "Αλήθεια" αναφέρει στο κύριο της θέμα, πως, όπως τόνισε χθες ο Κοινοτικός Επίτροπος Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, πρώτα θα πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στο Κυπριακό, θα κριθεί η τουρκική στάση απέναντι στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος και μετά θα τεθεί θέμα για οποιαδήποτε ανάμιξη των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Κύπρου και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε άλλο θέμα αναφέρεται πως οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν θέσει ως στόχο τη ματαίωση της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S - 300 από την Κυπριακή Δημοκρατία.

"Η Μάχη" με τίτλο "Τέρμα οι σκυλομαχίες" αναφέρει πως ένα άτομο συνελήφθηκε χθες σχετικά με τη διοργάνωση φονικών σκυλομαχιών και παράνομων στοιχημάτων στην περιοχή Ριζοελιάς. Πρόσθετα, πληροφορίες των ανακριτικών αρχών αναφέρουν ότι τέτοιες σκυλομαχίες γίνονται και σε χωριό της επαρχίας Λεμεσού, καθώς και στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Κοινοτικός Επίτροπος Χανς Βαν Ντε Μπρουκ διαβεβαίωσε χθες το Ραούφ Ντενκτάς ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να παρεκκλίνει από το κοινοτικό κεκτημένο για μια μεταβατική περίοδο, η οποία θα απαιτηθεί για εφαρμογή συμφωνίας στο Κυπριακό.

"Η Σημερινή", υπό τον τίτλο "Οι Ευρωπαίοι μας εκβιάζουν για την ένταξη", αναφέρει πως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δε θα επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών, σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα αναφέρεται πως η αναθεώρηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου πυροδοτεί την ασυμφωνία μεταξύ των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ και των εργοδοτικών οργανώσεων και του Συνδέσμου Υπεραγορών Τροφίμων.

"Ο Φιλελεύθερος" αναφέρει στο κύριο του θέμα, πως ο Κοινοτικός Επίτροπος Χανς Βαν ντεν Μπρουκ εξέφρασε, κατά τις χθεσινές επαφές του στη Λευκωσία, την άποψη ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια χωρών μελών της Ενωσης αν δεν προηγηθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η μείωση των επιτοκίων για τις καταθέσεις θα προηγηθεί κάποιου χρονικού διαστήματος της αντίστοιχης πτώσης των επιτοκίων για τα δάνεια.

"Η Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Ξεχάστε την ένταξη πριν από τη λύση..." επισημαίνει πως το μήνυμα αυτό μετέφερε χθες στην πολιτική ηγεσία του τόπου ο Κοινοτικός Επίτροπος Χανς Βαν ντεν Μπρουκ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται πως ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πιστεύει ότι πιθανό να μην καρποφορήσει μια πρωτοβουλία των ΗΠΑ στο Κυπριακό, ενόσω εξακολουθούν να αναφύονται προβλήματα μεταξύ των δυο κοινοτήτων.

H "Cyprus Mail" γράφει πως ο Κοινοτικός Επίτροπος Χανς Βαν ντεν Μπρουκ έκανε έκκληση για έναρξη απευθείας συνομιλιών μεταξύ της Ε/κ και της Τ/κ κοινότητας για το Κυπριακό. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως ο αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, επιβεβαίωσε χθες την ύπαρξη κινητικότητας στο θέμα του στρατιωτικού διαλόγου, αλλά όπως είπε ο τελικός στόχος είναι μια γραπτή συμφωνία.

Η "Cyprus Weekly" αναφέρει στο κύριο της θέμα πως ο Κοινοτικός Επίτροπος Χανς Βαν ντεν Μπρουκ διασαφήνισε χθες ότι η Τ/κ πλευρά δεν μπορεί να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, προτού υπάρξει πρόοδος προς την επανένωση του νησιού. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η CIA μαζί με δυτικές χώρες προσπαθεί να σταματήσει την πώληση του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S - 300 στην Κύπρο.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Friday, 28 February 1997 - 8:24:46 UTC