Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-03-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,06/03/1997 (ΚΥΠΕ) Η παραίτηση του Πασχάλη Πασχαλίδη από την Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία, η έκκληση Φεϊσέλ για αποχή από δημόσιες δηλώσεις για το Κυπριακό, η αναστάτωση που προκαλεί στα σχολεία η διαμάχη για την παραπαιδεία, η εξεύρεση κοινού υποψηφίου για τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι προσπάθειες για εκτόνωση της κρίσης στο ΔΗΣΥ είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας του κυπριακού Τύπου.

Ο "Αγών" προβάλλει είδηση του ΚΥΠΕ ότι το Υπουργείο Εργασίας δεν δέχεται πλέον αιτήσεις για εργοδότηση ξένων εργατών σε 25 κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχείων, των υπηρεσιών υγείας, της ένδυσης και υπόδησης, των κομμωτηρίων, των ινστιτούτων αισθητικής και του εμπορίου. Ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε ωστόσο ότι η απαγόρευση της εργοδότησης ξένων εργατών δεν αναμένεται να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, η οποία αυξήθηκε κατά μισή μονάδα το 1996. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ΔΗΣΥ βρίσκεται βρίσκεται πολύ κοντά σε συναινετική λύση που θα βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης στο κόμμα.

Η "Αλήθεια" αναφέρεται στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζει το ΑΚΕΛ ως προς την επιλογή κοινού υποψηφίου στη συνεργασία των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές του επόμενου Φεβρουαρίου, ενώ χθες έγινε η πρώτη συνάντηση αντιπροσωπειών του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ, με επικεφαλής τους ηγέτες των δύο κομμάτων. Σε άλλη είδηση η "Α" γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη ζητούν μορατόριουμ στις δημόσιες δηλώσεις, από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για την περίοδο αυτή, κατά την οποία καταβάλλεται προσπάθεια σύγκλησης απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ντενκτάς.

Η "Μάχη" γράφει ότι η εξεύρεση κοινής συνισταμένης στο ΔΗΣΥ βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου Κληρίδη, αφού οι δύο τάσεις παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους και με τον κίνδυνο της διάσπασης του κόμματος να ελλοχεύει, λόγω της εξελισσόμενης αντιπαράθεσης. Σε άλλο θέμα η "Μ" αναφέρεται στις νέες περιπέτειες που οδηγείται η παιδεία, λόγω των απεργιακών μέτρων που λαμβάνουν οι καθηγητές από την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ το Υπουργείο Παιδείας καταγγέλει ότι καθηγητές παίρνουν μέχρι 8000 λίρες το μήνα από τα παράνομα φροντιστήρια.

Η "Σημερινή" γράφει ότι δημιουργήθηκε μείζον θέμα χθες μετά την αιφνίδια παραίτηση του Πασχάλη Πασχαλίδη από τη θέση του Προέδρου και μέλους των εταιριών του Συγκροτήματος της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας. Το θέμα, όπως γράφει, προέκυψε μετά την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τον τρόπο διοίκησης του Συγκροτήματος. Η "Σ" γράφει ότι εντός του Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με το Ραούφ Ντενκτάς, στη Νέα Υόρκη, ενώ ο Γκούσταβ Φεϊσέλ συνέστησε αποχή από δημόσιες δηλώσεις από τις δυο πλευρές.

Ο "Φιλελεύθερος" αναφέρεται στην κρίση στην οποία βρίσκεται από χθες η Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία, καθώς η πρόθεση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου να πωλήσει το μερίδιό της στο τσιμεντοποιείο Βασιλικού στον επιχειρηματία Σταύρο Γαλαταριώτη, ανάγκασε τον για 45 χρόνια Πρόεδρό της Πασχάλη Πασχαλίδη να υποβάλει παραίτηση. Σε άλλη είδηση ο "Φ" γράφει ότι κατατέθηκαν δέκα συνολικά ονόματα υποψηφίων στο τραπέζι των διαβουλεύσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές, ενώ στόχος είναι η σμίκρυνση ή και ιεράρχηση του καταλόγου σε επόμενη φάση. Η πρώτη αναφορά σε ονόματα, έγινε χθες μεταξύ ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι αφετηρία για να οικοδομηθούν οι προγραμματικές θέσεις, αλλά και να εξευρεθεί ο κοινός υποψήφιος των δυνάμεων της αντιπολίτευσης συνιστά η κοινή διαπίστωση ΑΚΕΛ - ΕΔΕΚ, ότι η σημερινή διακυβέρνηση είναι "αβάσταχτη για τον κυπριακό λαό και τις προοδευτικές δυνάμεις". Αλλού γράφει ότι η σχέση Υπουργείου Παιδείας - ΟΕΛΜΕΚ οδηγείται σε όξυνση λόγω του επίμαχου θέματος των φροντιστηρίων, γεγονός που προμηνύει απρόβλεπτες συνέπειες για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, ενώ το μαθητικό κίνημα προειδοποιεί ότι αν δεν εξευρεθεί σύντομα λύση, θα προβεί σε δραστικά μέτρα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι Πρόεδρος της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας Πασχάλης Πασχαλίδης παραιτήθηκε χθες ύστερα από διαφωνία που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του συγκροτήματος και τους τρόπους διοίκησής του. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει ότι ο Γκούστβ Φεϊσέλ συνέστησε αποχή από οποιεσδήποτε δημόσιες δηλώσεις από μέρους των δύο πλευρών για τις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό γιατί, όπως είπε, πρέπει να γίνουν οι προετοιμασίες για τις απευθείας συνομιλίες.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)
(Α.Ζ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Thursday, 6 March 1997 - 8:00:05 UTC