Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-03-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,07/03/1997 (ΚΥΠΕ) Ο νέος γύρος εντατικών εκ του σύνεγγυς συνομιλιών που αρχίζει τη Δευτέρα, η αποκλιμάκωση της κρίσης στο ΔΗΣΥ, η εξαγγελία της υποψηφιότητας του Γιώργου Βασιλείου για τις προεδρικές εκλογές και οι επαφές των κομμάτων είναι τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός Τύπος. Προβάλλεται επίσης η αιματηρή εξέγερση στην Αλβανία εναντίον της κυβέρνησης Μπερίσα.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Αρχίζουν εντατικές συνομιλίες" αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για έναρξη, τη Δευτέρα, εντατικών εκ του σύνεγγυς συνομιλιών μέσω του Γκούσταβ Φεϊσέλ, που σηματοδοτούνται με την κάθοδο στο νησί του σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ. Γράφει ότι η κρίση στο ΔΗΣΥ έχει παρέλθει και έχει αποκατασταθεί η ομαλότητα ύστερα από συμφωνία όλων των πλευρών στο Προεδρικό σχετικά με το θέμα των ενδοκομματικών εκλογών.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Εκ του Σύνεγγυς τη Δευτέρα" γράφει ότι ανακοινώνοντας χθες την έναρξη συνομιλιών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει "αιφνίδια και ταχεία λύση" στο Κυπριακό εάν υπάρξει η ανάλογη πολιτική βούληση εκ μέρους των δύο πλευρών. Γράφει ότι ο "πονοκέφαλος" του ΑΚΕΛ γύρω από την εξέυρεση κοινού υποψηφίου για τις προεδρικές έχει μεγαλώσει ακόμη περισσότερο μετά την εξαγγελία υποψηφιότητας του Γιώργου Βασιλείου, την εκλεξιμότητα της οποίας απέφυγε να σχολιάσει ο Δημήτρης Χριστόφιας.

"Η Σημερινή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Βγαίνει από την κρίση ο Συναγερμός" προβάλλει την ομόφωνη απόφαση ύστερα από σύσκεψη στο Προεδρικό καθώς και τη δήλωση του ΓΓ του κόμματος Δημήτρη Συλλούρη ότι οι χθεσινές εξελίξεις έχουν ικανοποιήσει όλα τα στελέχη και τα μέλη του ΔΗΣΥ. Επικαλούμενη πληροφορίες της γράφει ότι χθες αναμενόταν στην Κύπρο αντιπροσωπεία της ιταλικής εταιρείας Ιταλτσιμέντι προκειμένου να υποβάλει πρόταση στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο οποίος προτίθεται να πωλήσει το μερίδιο της Αρχιεπισκοπής στην Τσιμεντοποιία Βασιλικού.

"Η Μάχη" έχει κύριο τίτλο "Νέος Γύρος Συνομιλιών" και γράφει ότι οι εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεις σε αρχικό στάδιο θα επιτηρούνται από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος θα διεξάγει παράλληλες συνομιλίες με τις δυο πλευρές. Αναφέρεται στη διαδικασία έκδοσης αδειών οδήγησης, για άτομα πέραν των 70 ετών, η οποία θα είναι απλή αφού οι ιατρικές εξετάσεις θα γίνονται από γενικό παθολόγο προς αποφυγή ταλαιπωρίας.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Εμμεσος διάλογος με Βρετανική Παρέμβαση" αναφέρεται στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και επικαλείται διασταυρωμένες πηγές σύμφωνα με τις οποίες ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ κομίζει ολοκληρωμνένη πρόταση για το θέμα της δημιουργίας πολυεθνικής δύναμης στην Κύπρο, ενώ φέρεται να έχει διαμορφώσει και σαφείς ιδέες επί συνταγματικών θεμάτων. Γράφει ότι η παγκύπρια συνδιάσκεψη των γενικών αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ ήρε το μέτρο της αποχής των καθηγητών από κρατικά ινστιτούτα και εξαπέλυσε επίθεση κατά της Υπουργού Παιδείας Κλαίρης Αγγελίδου για "συστηματικό διασυρμό του κλάδου των εκπαιδευτικών".

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Εντατικές Συνομιλίες" γράφει ότι η κυβέρνηση, χωρίς να έχει ενημερώσει πρώτα την πολιτική ηγεσία του τόπου, ανακοίνωσε χθες την έναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών την προσεχή εβδομάδα, τις οποίες θα διεξάγει ο Γκούσταβ Φεϊσέλ. Ο κ. Φεϊσέλ θα έχει ξεχωριστές επαφές με τον Πρόεδρο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς. Σε άλλη είδηση η "Χ" αναφέρεται στις εξελίξεις σχετικά με την αγοραπωλησία μετοχών του Τσιμεντοποιείου Βασιλικού με πρωταγωνιστές τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, το Σταύρο Γαλαταριώτη και τον ιταλικό όμιλο Italcementi.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες αρχίζουν την ερχόμενη Δευτέρα. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης. Η κυβέρνηση, γράφει, είναι έτοιμη να συζητήσει την ουσία του κυπριακού προβλήματος, στοχεύοντας στη δημιουργία κοινού εδάφους για τη διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στη διεξαγωγή ενδοκομματικών εκλογών στο ΔΗΣΥ, στις 18 Μαίου. Η απόφαση αυτή πάρθηκε ύστερα από δημόσια διαμάχη μεταξύ στελεχών του κόμματος, ως προς το χρόνο διεξαγωγής των ενδοκομματικών εκλογών.

Η εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" αναφέρεται στο νέο κύκλο εντατικών συνομιλιών που θα αρχίσουν την προσεχή Δευτέρα. Στόχος των συνομιλιών αυτών είναι η προετοιμασία του εδάφους για τη διεξαγωγή των πρώτων απευθείας συνομιλιών, ύστερα από πάροδο 30 μηνών. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η Κύπρος δεν πρέπει να αναμένει καμιά αμερικανική πρωτοβουλία για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, γιατί σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη Cyprus Weekly, δεν υπάρχει τέτοια πρωτοβουλία.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΚΝ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Friday, 7 March 1997 - 8:24:58 UTC