Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-03-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,19/03/1997 (ΚΥΠΕ) Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ύστερα από τις χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις προοπτικές σύγκλησης απευθείας συνομιλιών, τα διάφορα σενάρια στον ΔΗΣΥ όπου στελέχη του κόμματος προσπαθούν να πείσουν τον Γιαννάκη Μάτση να επανέλθει στην ηγεσία, το Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ Ε/κ και Τ/κ κομμάτων και η Σύνοδος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

"Ο Αγών" κάτω από τον κύριο τίτλο "Νέες προσπάθειες να μεταπεισθεί ο Μάτσης", γράφει ότι στενοί συνεργάτες του Προέδρου του ΔΗΣΥ είχαν επαφές με τον Αρχιεπίσκοπο, σε μια προσπάθεια να αναλάβει πρωτοβουλία στο ζήτημα. Γράφει ακόμη ότι θέμα χρόνου είναι πια οι απευθείας συνομιλίες και ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται, όταν οι εκ του σύνεγγυς δώσουν αποτελέσματα, να προβεί σε λήψη απόφασης για μορατόριουμ των πτήσεων.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Σύγχυση για αγνοούμενους" αναφέρεται στο θέμα της φωτογραφίας που πρόβαλε ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός και γράφει ότι δύο μαρτυρίες φέρουν το αναγνωρισθέν πρόσωπο να είναι άτομο που δεν είναι αγνοούμενος. Γράφει ακόμη ότι προς την καθιέρωση μέσης λύσης φαίνεται να κινούνται τα πράγματα, αναφορικά με το νέο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, με τη δημιουργία τεσσάρων περιόδων, από δύο που ισχύουν σήμερα.

"Η Μάχη", έχει πρωτοσέλιδο τίτλο "Μεθοδεύεται Επιστροφή του Γ. Μάτση" και γράφει ότι η κινδυνολογία κατά της υποψηφιότητας Κληρίδη και το ενδεχόμενο διάσπασης του ΔΗΣΥ είναι τα κυρίαρχα επιχειρήματα της μεθοδευμένης προσπάθειας για επιστροφή Μάτση στην ηγεσία του κόμματος. Αναφέρει ότι όργιο ψιθύρων και λασπολογίας εναντίον του Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη εξαπέλυσε το ΑΚΕΛ, το οποίο, προσθέτει, παράλληλα μεθοδεύει και ρήγματα στο ΔΗΚΟ.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Αχρείαστη σύγχυση" αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ο οποίος δήλωσε ότι η φωτογραφία που αφορούσε αγνοούμενους είναι αυθεντική αλλά δεν είναι καινούργια γιατί ήδη βρίσκεται στα αρχεία της Δημοκρατίας. Γράφει ακόμη ότι ο Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας εμφανίστηκε καθησυχαστικός στις καταγγελίες για μικρόβια στο Νοσοκομείο, που μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και το θάνατο, λέγοντας ότι τα ενδονοσοκομειακά μικρόβια υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και αντιμετωπίζονται καταλλήλως.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Και η Λευκωσία βλέπει απευθείας συνομιλίες", αναφέρεται στη δήλωση Κασουλίδη ότι "αργά ή γρήγορα εφόσον συνομιλείς εκ του σύνεγγυς δημιουργούνται τα θέματα εκείνα τα οποία θα χρειαστείς να συζητήσεις απευθείας" και γράφει ότι η κυβέρνηση επισημοποίησε χθες την στροφή στην πολιτική της για ύπαρξη κοινού εδάφους πριν τη σύγκληση απευθείας συνομιλιών στο Κυπριακό. Οπως κι οι υπόλοιπες εφημερίδες, ο "Φ" αναφέρεται στις εργασίες του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ Ε/Κ και Τ/Κ συνδικαλιστών, που συνεχίστηκε χθες στην κατεχόμενη Λάπηθο υπό την αιγίδα της ΕΕ, και δημοσιεύει φωτογραφίες από λεηλατημένους τάφους και βεβηλωμένες εκκλησίες από τους Αττίλες στο Τουρκοκρατούμενο τμήμα της Κύπρου.

Η "Χαραυγή" έχει τίτλο "Προς Απευθείας Συνομιλίες" και γράφει ότι οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ Κληρίδη - Ντενκτάς έχουν προγραμματισθεί να αρχίσουν τον Ιούνιο, αφού ολοκληρωθεί το προπαρασκευαστικό στάδιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Γράφει ακόμη ότι χωρίς μελέτες και με δεδομένα το ξηροθερμικό κλίμα και την έλλειψη νερού, προχωρούν τα σχέδια της κυβέρνησης για δημιουργία γηπέδων γκολφ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι αποσύρθηκαν οι κατηγορίες εναντίον τεσσάρων υπόπτων στην υπόθεση για τις σκυλομαχίες, επειδή το υποτιθέμενο έγκλημα φαίνεται να διαπράχθηκε περισσότερο από ένα χρόνο πριν. Γράφει ακόμη ότι ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ ενημέρωσαν χθες τον Πρόεδρο Κληρίδη ότι είναι έτοιμες να αποδεχθούν την πρότασή του για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ).

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" γράφει ότι οι συναλλαγές "spot" σε συνάλλαγμα, που έγιναν από τις ντόπιες Τράπεζες κατά το 1996, έφθασαν τα 4 δισεκατομμύρια λίρες Κύπρου. Αναφέρεται επίσης στην απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, να παραπέμψει στον Γενικό Εισαγγελέα το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας (ΕΜΕ).

(ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Wednesday, 19 March 1997 - 13:00:20 UTC