Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-03-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,20/03/1997 (ΚΥΠΕ) Οι διαβουλεύσεις στο Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ) για την προεδρία του κόμματος, οι επαφές του Γκούσταβ Φεϊσέλ στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, η αποκάλυψη ότι τα τρία άτομα σε φωτογραφία δεν ήταν τελικά αγνοούμενοι αλλά αιχμάλωτοι πολέμου, η στασιμότητα στο διαρθρωμένο διάλογο Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και οι έρευνες για το θάνατο του μικρού Τάσου Πιερή, είναι μερικά από τα θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Ο "Αγών" κάτω από τον τίτλο "Αρχίζει η μάχη για την προεδρία του ΔΗΣΥ" γράφει ότι ενώ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εξαγγέλει σήμερα την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος, εντείνονται οι παρασκηνιακές πιέσεις προς το Γιαννάκη Μάτση να αναθεωρήσει την απόφασή του για παραίτηση. Ο "Α" γράφει επίσης ότι η ΠΕΟ, απέρριψε την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή και για το λόγο αυτό απέστειλε σχετική επιστολή.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Γκούσταβ Φεϊσέλ αναζητεί χειρονομίες καλής θέλησης από μέρους και των δύο πλευρών σ'αυτό το γύρο των εκ των σύνεγγυς συνομιλιών. Παράλληλα ο ΥΠΕΞ, Αλέκος Μιχαηλίδης δήλωσε ότι κάτι τέτοιο είναι λογικό σ'αυτό το στάδιο. Η "Α" σε άλλη είδησή της γράφει ότι οι βουλευτές που συμμετείχαν στην 11η σύνοδο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου άσκησαν έντονη κριτική για την αναβολή του πολιτικού διαλόγου της Ενωσης με την Κύπρο και τόνισαν ότι ο διάλογος θα πρέπει να συνεχισθεί.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Κρανιδιώτης, ο εκλεκτός του ΑΚΕΛ", γράφει ότι το κόμμα αυτό φαίνεται να έχει "άσσο στο μανίκι" σε σχέση με τον κοινό υποψήφιο του λαϊκού μετώπου και απλώς ρίχνει κάποια ονόματα στην προεδρολογία για να διαφυλάξει το όνομα αυτό από τα φώτα της δημοσιότητας. Αλλού γράφει ότι ο διαρθρωμένος διάλογος Κύπρου - ΕΕ δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί την προσεχή βδομάδα αφού οι Βρετανοί επιμένουν στη συμμετοχή των Τ/Κ στην ενταξιακή διαδικασία.

Η "Σημερινή" γράφει ότι η κρίση στο Δημοκρατικό Συναγερμό δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις για τις προοπτικές επανεκλογής του Γλαύκου Κληρίδη στην προεδρία της Δημοκρατίας, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήσε το Cyprus College για λογαριασμό του "Σίγμα". Η "Σ" γράφει ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, ύστερα από επισκέψεις σε κυβερνητικούς προσφυγικούς συνοικισμούς διαπίστωσε ότι οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων σε αυτούς είναι άθλιες. Τα σπίτια έχουν υποστεί ρωγμές, υπάρχουν προβλήματα ύδρευσης και η έλλειψη αστυνόμευσης είναι μερικά από τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη εμφανίζονται ενθαρρυμένα από την πορεία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Οι ξένοι μεσολαβητές, γράφει, επιδιώκουν συμφωνία στο στρατιωτικό διάλογο. Παράλληλα, η τουρκική πλευρά δεν απορρίπτει την πολυεθνική και επιμένει σε εγγυήσεις. Σε άλλη στήλη, ο "Φ" αναφέρει ότι η Αστυνομία διεξάγει ποινική ανάκριση για οικονομική εκμετάλλευση του δράματος των αγνοουμένων με αφορμή την προβολή από τον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα, φωτογραφίας που παρουσίαζε τρεις αιχμαλώτους πολέμου σαν αγνοουμένους.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι με την ομόφωνη έγκριση κοινής διακήρυξης για το μέλλον της Κύπρου και του λαού της, Ε/Κ και Τ/Κ, έληξε χθες το τριήμερο Παγκύπριο Συνδικαλιστικό Φόρουμ. Στόχος είναι η ταχεία και δίκαιη λύση του Κυπριακού με βάση ένα ομόσπονδο δημοκρατικό σύστημα, τις συμφωνίες κορυφής και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Αλλού γράφει ότι ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκης Χριστόπουλος, ανακοίνωσε ότι οι τρεις εικονιζόμενοι στη φωτογραφία που προβλήθηκε από τον Αντέννα είναι ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους από τη Λάπηθο και τώρα στη Λεμεσό, ο Σωτήρης Κυρατζής από τον Αγιο Αμβρόσιο και τώρα στο Μενεού Λάρνακας και ο Μιχάλης Καραολής από τη Βασίλεια και τώρα στη Λεμεσό. Ο κ. Χριστόπουλος δήλωσε ότι η πηγή που έδωσε τη φωτογραφία είναι "αναξιόπιστη".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι συνολικά 1.600 ρολόγια, μερικά από τα οποία είναι ανεκτίμητης αξίας, κλάπηκαν από εμπορευματοκιβώτιο που μεταφέρθηκε από τη Βενετία, σφραγισμένο από το Λιμάνι Λεμεσού στη Λευκωσία για να παρουσιαστούν σε έκθεση που θα άνοιγε αύριο στην Πύλη Αμμοχώστου. Αλλού η "CM" γράφει ότι τα πορίσματα του ιατροδικαστή σχετικά με το θάνατο του 10χρονου Τάσου Πιερή αναμένονται σε μία βδομάδα περίπου. Οπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Μανώλης Χριστοφίδης, η έκθεση για την υπόθεση θα είναι έτοιμη πριν από το Πάσχα.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Thursday, 20 March 1997 - 12:47:54 UTC