Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-03-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,21/03/1997 (ΚΥΠΕ) Η εξαγγελία της υποψηφιότητας Αναστασιάδη για την προεδρία του ΔΗΣΥ, οι αυξήσεις στους μισθούς πολιτικών προσώπων, η τουρκική αδιαλλαξία στο Κυπριακό, τα μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και η γέννηση τριδύμων από μητέρα με μεσογειακή αναιμία είναι τα βασικά θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας του κυπριακού Τύπου.

Ο "Αγών" στο κύριο θέμα του αναφέρεται στη δέσμη μέτρων και προτάσεων που εισηγείται ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, με στόχο την ενότητα και την ανασυγκρότηση του κόμματος, ενώ εξήγγειλε χθες την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΔΗΣΥ. Σε άλλο θέμα ο "Α" γράφει ότι οι προσλήψεις ωρομίσθιου προσωπικού που έγιναν στο Νοσοκομείο Πάφου, προκάλεσαν οξεία αντιπαράθεση μεταξύ του βουλευτή του ΔΗΚΟ Νίκου Πιττοκοπίτη και του Υπουργού Υγείας Μανώλη Χριστοφίδη.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε όλους να ξεχάσουν τα λάθη και κατάθεσε ολοκληρωμένη πρόταση ανασυγκρότησης του ΔΗΣΥ, ενώ ανακοίνωσε την απόφασή του να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται στο νομοσχέδιο συμπληρωματικού προϋπολογισμού, με την έγκριση του οποίου θα παραχωρηθούν αυξήσεις στις αντιμισθίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής και των Υπουργών καθώς και αυξήσεις στους μισθούς του Γενικού και Βοηθού Εισαγγελέα, Γενικών Διευθυντών και άλλων.

Η "Μάχη" σε πρωτοσέλιδο θέμα αναφέρεται σε ριζοσπαστικές αλλαγές οι οποίες εδράζονται στο τρίπτυχο ενότητα - ανασυγκρότηση - διεύρυνση που θα επιφέρει ο Νίκος Αναστασιάδης σε περίπτωση που καταλάβει την προεδρία στο ΔΗΣΥ στις εκλογές της 8ης Ιουνίου. Γράφει επίσης ότι η απόφαση του κ. Αναστασιάδη είναι οριστική και αμετάκλητη. Σε άλλη είδηση η "Μ" αναφέρεται σε μοναδική παγκόσμια περίπτωση γυναίκας με μεσογειακή αναιμία που γέννησε τρίδυμα χθες στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Προκλητικές αυξήσεις", αναφέρεται σε εισηγήσεις του Υπουργείου Οικονομικών για αυξήσεις στους μισθούς και τα επιδόματα παραστάσεως των δημοσίων προσώπων, κατά 29%. Οι αυξήσεις αναφέρονται στους μισθούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής, των Υπουργών, πολιτικών προσώπων, δικαστικών και άλλων. Σε άλλη είδηση η "Σ" γράφει ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να προβεί σε καμιά υποχώρηση από τις θέσεις της στο Κυπριακό, εξουδετερώνοντας έτσι τις προοπτικές στο Κυπριακό.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι η χθεσινή μέρα στο χώρο του κυβερνώντος κόμματος σημαδεύτηκε με την επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη για την προεδρία του ΔΗΣΥ και το άνοιγμά του προς αποστασιοποιηθέντα στελέχη αλλά και προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου για ενεργό εμπλοκή στην κομματική ζωή. Σε άλλο θέμα ο "Φ" γράφει ότι ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Ομέρ Ακμπέλ, απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό, ενώ ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ δηλώνει ότι τώρα παρουσιάζεται η καλύτερη ευκαιρία για προόδο στο Κυπριακό.

Η "Χαραυγή" αναφέρεται στο δομημένο διάλογο Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο οποίος φαίνεται να βρίσκεται μπροστά σε νέα εμπλοκή εξαιτίας της γερμανοβρετανικής εμμονής στο θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων. Σε άλλο θέμα η "Χ" αναφέρεται στη λήψη άμεσων μέτρων για αντιμετώπιση της ανεργίας, τα οποία ζήτησαν χθες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις από τον Υπουργό Εργασίας. Σαν αιτιολογικοί παράγοντες αναφέρθηκαν οι παράνομοι ξένοι εργάτες και οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.

Η "Cyprus Mail" γράφει ότι αυξάνεται η μισθοδοσία του Προέδρου Κληρίδη κατά 29%. Ο ετήσιος μισθός του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ανέρχεται στις 56 χιλιάδες 439 λίρες. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι αυξάνεται και ο ετήσιος μισθός των Υπουργών. Σε άλλο δημοσίευμά της η εφημερίδα αναφέρει ότι, το Νοσοκομείο Πάφου αντιμετωπίζει σωρεία λειτουργικών και άλλων προβλημάτων.

Η "Cyprus Weekly" αναφέρεται στην εξαγγελία της υποψηφιότητας Αναστασιάδη για διεκδίκηση της θέσης του Προέδρου του ΔΗΣΥ και στη δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε χθες για το θέμα Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν επέκρινε την Τουρκία και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συνεχιζόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και για παρεμπόδιση των διεθνών προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Friday, 21 March 1997 - 12:53:58 UTC