Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-03-22

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,22/03/1997 (ΚΥΠΕ) Οι ενδοκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στο ΔΗΣΥ πριν από τις εκλογές στο κόμμα, η κριτική του Αλέξη Γαλανού εναντίον Υπουργών της κυβέρνησης, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η νέα βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ και το θέμα των προσλήψεων στο Νοσοκομείο Πάφου, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στο σημερινό πρωϊνό Τύπο.

"Ο ΑΓΩΝ", στο κύριο δημοσίευμά του, με τίτλο "Κτύπημα στην ειρήνη", αναφέρεται στη νέα βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων. Αναφέρεται στις ενέργειες ομάδας Κυπρίων μοτοσυκλετιστών και του βουλευτή Μάριου Ματσάκη, έξω από τις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκιση 17χρόνου Ελληνοκύπριου από τους Βρετανούς για τροχαίο παράπτωμα.

Η "ΑΛΗΘΕΙΑ", με πρωτοσέλιδό της το οποίο στεγάζεται κάτω από τον τίτλο "Νέα Εποχή", αναφέρεται στις εκλογές του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα, που ανέδειξαν ως Πρόεδρο του κόμματος τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος είναι ο νεότερος Αρχηγός που εξελέγει στο κόμμα. Αναδείχθηκε στο αξίωμα με ποσοστό ψήφων 69,35%. Γράφει ότι, στο τραπέζι των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, επανέρχονται έγγραφα παλαιοτέρων συνομιλιών, όπως το κωδικοποιημένο έγγραφο του 1992 που αναφέρεται στις Ε/κ και Τ/κ θέσεις χωριστά.

Η νέα εβδομαδιαία εφημερίδα "ΕΠΙΛΟΓΗ" στην πρώτη της έκδοση γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο "Μας ετοιμάζουν νέο σύνταγμα", ότι, τα ΗΕ έχουν αναθέσει σε δύο συνταγματολόγους την καταγραφή και ετοιμασία συγκεκριμένων προτάσεων για την τροποποίηση του υφιστάμενου συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ η ομάδα των Αμερικανών διπλωματών που θα ασχοληθούν με το Κυπριακό, οδεύει προς συμπλήρωση. Αλλο δημοσίευμα αναφέρεται σε δημοσκόπηση τα αποτελέσματα της οποίας φέρουν το 66,3% των Ε/Κ να υποστηρίζουν την επαναπροσέγγιση. Η δημοσκόπηση έγινε από την Eurosearch μεταξύ 14-22 Ιανουαρίου με δείγμα 800 άτομα ηλικίας 20 ετών και άνω, που ζούν στις ελεύθερες περιοχές.

"Η ΜΑΧΗ" στη κύρια της είδηση που έχει τον τίτλο "Προωθείται ο Συλλούρης ως ανθυποψήφιος του Αναστασιάδη", γράφει ότι, ασκούνται πιέσεις από μερίδα ανώτατων στελεχών του ΔΗΣΥ προς το Δημήτρη Συλλούρη για να κατέλθει ως ανθυποψήφιος του Αναστασιάδη για τη θέση του Προέδρου του κόμματος, ενώ ο Γιαννάκης Μάτσης, δεν έχει μεταπειστεί να ανακαλέσει την απόφασή του για παραίτηση. Σε άλλη είδησή της η εφημερίδα γράφει ότι, φθάνουν σήμερα στην Κύπρο άλλοι 150 Εθελοντές Πενταετούς Υποχρέωσης για πρόσληψη στην Εθνική Φρουρά.

"Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ" στο κύριο δημοσίευμά της αναφέρεται στις κατηγορίες του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Αλέξη Γαλανού, εναντίον Υπουργών και κυβερνητικών αξιωματούχων, που αφορούν στην προώθηση προσωπικών τους συμφερόντων. Αλλη είδηση αναφέρει ότι, η δέσμη ιδεών Γκάλι και τα ΜΟΕ συνιστούν το βασικό άξονα και αποτελούν τη βάση για συζητήσεις που άρχισαν τα ΗΕ με τις δύο πλευρές στην Κύπρο. Αναφέρει ότι η κυβέρνηση προτάσσει άλλα θέματα προς συζήτηση και υπενθυμίζει τις αποτυχημένες προσπάθειες του παρελθόντος.

"Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" αναφέρει στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του με τον τίτλο "Ανταλλαγή περιουσιών μαζί με αποζημιώσεις" ότι, προωθούνται από τους Βρετανούς μόνιμες παρεκκλίσεις από τις θεμελιώδεις πρόνοιες του κοινοτικού κεκτημένου, και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται ειδικότερα ο απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ. Σε άλλο δημοσίευμά της η εφημερίδα αναφέρει ότι, 4 χιλιάδες τίτλοι ιδιοκτησίας είναι έτοιμοι για να δοθούν στους δικαιούχους πρόσφυγες στο αμέσως προσεχές μέλλον. Οι τίτλοι αφορούν σπίτια σε συνοικισμούς αυτοστέγασης.

Η "ΧΑΡΑΥΓΗ" κάτω από τον τίτλο "Σκανδαλώδεις προσλήψεις", προβάλλει στην πρώτη σελίδα το θέμα των προσλήψεων στο Νοσοκομείο Πάφου. Οπως γράφει το δημοσίευμα, σκανδαλώδης χαρακτηρίζεται ο τρόπος με τον οποίον ο Υπουργός Υγείας έχει προχωρήσει στην πρόσληψη ωρομίσθιου προσωπικού στο Νοσοκομείο Πάφου, προκαλώντας τις αντιδράσεις της ΠΕΟ, που υποστηρίζει ότι, οι αναξιοκρατικές προσλήψεις στα κρατικά νοσηλευτήρια, έχουν γίνει σύνηθες φαινόμενο. Αλλο δημοσίευμα επικρίνει τις αυξήσεις των μισθών κρατικών αξιωματούχων και τις χαρακτηρίζει ως προκλητικές.

Η "CYPRUS MAIL", προβάλλει τη διαμαρτυρία του βουλευτή Μάριου Μάτσάκη και ομάδας ατόμων εναντίον των Βρετανικών Βάσεων, για τη φυλάκιση του 17χρονου Γιώργου Κυριάκου. Γράφει ότι, έχει δοθεί το πράσινο φως από τη Γενική Εισαγγελία της Δημοκρατίας, για να απαγγελθούν κατηγορίες στους υπόπτους σχετικά με την υπόθεση κατασκοπείας στο νησί. Από το Γραφείο της Γενικής Εισαγγελίας έχει ξεκαθαριστεί ότι στην υπόθεση δεν εμπλέκονται Ελληνοκύπριοι.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Saturday, 22 March 1997 - 13:55:02 UTC