Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-03-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωϊνού κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1997 (ΚΥΠΕ) Η πορεία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, η κατάσταση στο ΔΗΣΥ, η δραματική έλλειψη νερού και οι διαβουλεύσεις για εξεύρεση υποψηφίου της αντιπολίτευσης είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο ΑΓΩΝ" γράφει ότι αυτή τη βδομάδα θα αρχίσει το πάρε-δώσε στις εκ του σύνεγγυς και ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Γκούσταβ Φεϊσέλ, θα θέτει τα θέματα ένα-ένα, ζητώντας υποχωρήσεις. Γράφει ότι σύμφωνα με τον πατέρα του ανήλικου Γιώργου Κυριάκου ο γιός του θα αφεθεί ελεύθερος εντός 48 ωρών από τις φυλακές των βάσεων της Δεκέλειας, όπου κρατείται για τροχαία παραπτώματα.

"Η ΑΛΗΘΕΙΑ" προβάλλει τις δηλώσεις του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή για ενότητα, σημειώνοντας ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα για "να βάλουμε στην άκρη όλα εκείνα που μας τραυμάτισαν στο χθες." Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει την προσπάθειά της να ρυθμίσει νομοθετικά το δικαίωμα της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Γράφει ότι ο κομήτης Χέιλ- Μπομπ θα είναι ορατός δια γυμνού οφθαλμού με τη δύση του ηλίου σήμερα.

"Η ΜΑΧΗ" υποστηρίζει ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία δεν πρόκειται να εξευρεθεί ούτε μέχρι τον Ιούνιο, ενώ επικαλούμενη πηγές του ΑΚΕΛ, γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εμμένει στην υποψηφιότητά του, ενώ το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να καταλήξει σε όποιο υποψήφιο εισηγηθεί ο ίδιος. Οι κομματικοί στο ΔΗΣΥ ετοιμάζουν συνδυασμό με τον οποίο να διεκδικήσουν τις εσωκομματικές εκλογές του Ιουνίου, ανεξάρτητα από την απόφαση του Γ. Μάτση για την επανεκδίκηση της θέσης του.

"ΤΑ ΝΕΑ" προβάλλουν αποκλειστικές δηλώσεις του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη ότι δεν υπάρχει κίνηση από πλευράς Αγκυρας που να δείχνει ότι μπορεί να αρχίσει η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού το οποίος όπως επισημαίνει είναι διεθνές πρόβλημα όχι ελλαδοτουρκικό. Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος κατάγγειλε την Τουρκία για τη συνεχιζόμενη καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου στα κατεχόμενα κατά την 53η Σύνοδο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη και υποστήριξε τη λήψη μέτρων για αντιμετώπιση της κατάστασης.

"Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ" γράφει ότι το νομοσχέδιο για αύξηση της μισθοδοσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Υπουργών του, ενδέχεται να προκαλέσει καταιγίδα νέων αιτημάτων με δυσμενείς οικονομικές και πολιτικές αντιδράσεις λόγω αντιπαράθεσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Αναφέρει ότι οι ξένοι μεσολαβητές μεθοδεύουν επανάληψη των διαδικασιών του 1992 ενώ προγραμματίζεται συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη τον Ιούνιο ή Ιούλιο. Οι συναντήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν το Σεπτέμβριο αλλά θα επαναληφθούν το Μάρτιο 1998 μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.

"Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" γράφει ότι τα ΗΕ προσανατολίζονται στη διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών, διάρκειας ορισμένων ημερών μόνο, στα τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου με στόχο τη μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων επιτυχίας και, ει δυνατόν, διοργάνωση και δεύτερου γύρου το Σεπτέμβιο - Οκτώβριο. Η Ιερά Μονή Κύκκου ετοιμάζεται να λειτουργήσει στη Λευκωσία ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα Μακντόναλτς στη Μέση Ανατολή, και έχει ήδη υποβάλει άδεια οικοδομής για την ανέγερση κέντρου στην Εγκωμη σε έκταση 10 οικοπέδων.

"Η ΧΑΡΑΥΓΗ" αναφέρεται στις εξελίξεις στο Κυπριακό και υποστηρίζει ότι η πρόταση της Ρωσίας για συντονισμό από πλευράς του ΓΓ του ΟΗΕ όσων επιθυμούν να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος γίνεται ολοένα και πιο αποδεκτή. Το 1997 είναι μια από τις πιο δύσκολες χρονιές του αιώνα μας σε ότι αφορά την έλλειψη νερού στην Κύπρο αφού το νερό που συγκεντρώθηκε στα φράγματα είναι μόνο το 1/6 της χωρητικότητας και το 1/3 των ετησίων αναγκών μας.

"Η CYPRUS MAIL" γράφει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρνακας αποφάσισε την εφαρμογή αυστηρών μέτρων στην ιδιοκτησία και φύλαξη σκύλων μετά τα δύο πρόσφατα επεισόδια επίθεσης σκυλιών εναντίον παιδιών. Αδειες για σκύλους θα δίδονται μόνο όταν αποδειχθεί ότι ο μέλλον ιδιοκτήτης είναι σε θέση να επιτηρεί το ζώο του, ενώ αδέσποτοι σκύλοι θα σκοτώνονται. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να βάζουν λουρί στα σκυλιά τους όταν τα βγάζουν για περίπατο. Η κυπριακή βιομηχανία ένδυσης προσανατολίζεται προς την παραγωγή καλύτερης ποιότητας ενδυμάτων, ώστε να βελτιωθεί η εντύπωση που υπάρχει τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό για την εγχώρια βιομηχανία ένδυσης, τονίστηκε στα χθεσινά εγκαίνια της τρίτης έκθεσης Cymode.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΝ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Sunday, 23 March 1997 - 11:24:56 UTC