Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-03-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωϊνού κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,24/03/1997 (ΚΥΠΕ) Τα κύρια θέματα που προβάλλονται σήμερα στον κυπριακό Τύπο είναι η μάχη που δίνει σήμερα η Ελλάδα για τον καθορισμό ημερομηνίας για το διαρθρωμένο διάλογο Κύπρου - ΕΕ, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την κράτηση στις βρετανικές Βάσεις του 17χρονου Γιώργου Κυριακού, η στάση του Ντενκτάς η οποία προδικάζει το μέλλον των συνομιλιών, καθώς και το πρόβλημα που δημιουργούν οι μισθοί μελών της κυβέρνησης στο Υπουργείο οικονομικών.

Ο "Αγών" στο κύριο θέμα του αναφέρεται στο ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής συνάντησης σε υψηλό επίπεδο, ενώ οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας συγκεντρώνουν την προσοχή τους στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για μια σφαιρική λύση των διαφορών τους. Η Ελλάδα αναμένεται σήμερα να δώσει μια μάχη στο Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης του διαρθρωμένου διαλόγου της Κύπρου με την ΕΕ. Σε άλλη είδηση γράφει ότι το ΑΚΕΛ απέκλεισε υποστήριξη του Βάσου Λυσσαρίδη για τις εκλογές.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Ο Ντενκτάς αποκλείει λύση στους προσεχείς μήνες" γράφει ότι ενώ οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες βρίσκονται σε στάδιο εντατικών προσπαθειών και κάτω από καθεστώς μυστικότητας, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς διατύπωσε χθες τις εκτιμήσεις του για την πορεία και τις προοπτικές τους προδικάζοντας αφετέρου το μέλλον τους. Σε άλλο θέμα εξάλλου, αναφέρεται στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Δεκέλεια, για τη σύλληψη του Γιώργου Κυριακού, ενώ η έκκληση του πατέρα του για ηρεμία δεν καρποφόρησε.

Το "Θάρρος" στο κύριο θέμα του αναφέρεται στην εμμονή των Αρχών της βρετανικής Βάσης Δεκέλειας, να κρατούν το Γιώργο Κυριακού, φυλακισμένο σαν κοινό εγκληματία, για τροχαίο παράπτωμα, ενώ προβάλλει τις χθεσινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Δεκέλεια, αξιώνοντας την άμεση απόλυση του νεαρού. Σε άλλο θέμα το "Θ" αναφέρεται σε δηλώσεις του Γιαννάκη Μάτση για τη Σύνοδο του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο κρίνεται καθοριστικής σημασίας για την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.

Η "Σημερινή", κάτω από τον τίτλο "Κακό προηγούμενο", γράφει ότι, οι μισθοί των μελών της κυβέρνησης θα αποτελέσουν κακό προηγούμενο, αφού θα ακολουθήσουν με παρόμοια αιτήματα και οι Διευθυντές τμημάτων της Δημόσιας Υπηρεσίας, κάτι που θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Υπουργό Οικονομικών. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η ΟΥΝΦΙΣΥΠ "αναγνωρίζει" την ψευδοκυβέρνηση των κατεχομένων με τη δημοσίευση σε αγγλόφωνη Τ/κ εφημερίδα πρόσκλησης προσφορών για ανάληψη συγκεκριμένων έργων της ΟΥΝΦΙΣΥΠ.

Ο "Φιλελεύθερος", στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο "Καμία ακτίδα φωτός στις εκ του σύνεγγυς", γράφει ότι, οι θέσεις Ντενκτάς απέχουν ουσιωδώς από τις συμβιβαστικές ιδέες των ξένων, ενώ ο ΟΗΕ κάνει στροφή σε μέτρα καλής θέλησης, για να κερδίσει χρόνο μέχρι να εμπλακούν στο Κυπριακό οι ΗΠΑ. Αλλο δημοσίευμα αναφέρεται στη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος προειδοποιεί ότι, θα διαχωρίσει τη θέση του από το κόμμα στην περίπτωση που ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, δεν εξασφαλίσει υποστήριξη από το ένα εκ των δύο μεγάλων κομμάτων στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Η "Χαραυγή" στο κύριο δημοσίευμά της, το οποίο στεγάζεται κάτω από τον τίτλο "Σε επικίνδυνες ατραπούς η οικονομία", αναφέρεται σε σχετικές δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος καταλόγησε ευθύνες στην κυβέρνηση ότι δεν προέβλεψε την επερχόμενη οικονομική κρίση και ότι, με τους χειρισμούς της προετοίμασε το έδαφος για την έλευσή της. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει ότι, στο ΔΗΣΥ επικρατεί στάση αναμονής για τη διεκδίκηση των αξιωμάτων στο επικείμενο Συνέδριο του κόμματος, αφού υπάρχει το ενδεχόμενο να ανατραπούν όλα τα μέχρι σήμερα σενάρια.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Monday, 24 March 1997 - 7:24:53 UTC