Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-03-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,27/03/1997 (ΚΥΠΕ) Τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός Κυπριακός Τύπος είναι τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη συνεργασία μεταξύ Αμερικανών, Βρετανών και Ηνωμένων Εθνών, η μη παρέμαβαση του Πρόεδρου Κληρίδη για επιστροφή του Γιαννάκη Μάτση, η απρόοπτη εμφάνιση του Τούρκου στρατηγού Ισμαίλ Καρανταγί στη δεξίωση της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, καθώς και οι πολιτικομματικές διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα των παράνομων χαλαρώσεων.

Ο "Αγών" γράφει ότι η πολυδιαφημιζόμενη συνεργασία μεταξύ Αμερικανών, Βρετανών και Ηνωμένων Εθνών φαίνεται να έχει προβλήματα όπως προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις, με τους Βρετανούς να διαμαρτύρονται προς τους Αμερικανούς που τους έχουν αφήσει μόνους στο Κυπριακό, αλλά και με τα Ηνωμένα Εθνη να διαφωνούν με τις βρετανικές διατυπώσεις. Σε άλλη είδηση ο "Α" αναφέρεται στην κατάθεση του θεμέλιου λίθου του νέου σταδίου του ΓΣΠ, που έγινε χθες από τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι οι ΗΠΑ αναζητούν πρόοδο στο Κυπριακό πριν από την προεκλογική περίοδο και όχι λύση. Οι Βρετανοί ωστόσο είναι απογοητευμένοι από την απουσία των Αμερικανών στην αναζήτηση κοινού εδάφους. Σε άλλη είδηση η "Α" γράφει ότι το θέμα του ξενοδοχείου "Θάνος" μέρος της οικογενειακής επιχείρησης του Υπουργού Εξωτερικών Αλέκου Μιχαηλίδη, έχει πάρει καθαρά πολιτικές διαστάσεις, ενώ ο Υπουργός συνδέει το θόρυβο που γίνεται με τις εξελίξεις στο ΔΗΣΥ και τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Η "Μάχη" γράφει ότι δεν παρεμβαίνει ο Πρόεδρος Κληρίδης προς επιστροφή του Γιαννάκη Μάτση στο ΔΗΣΥ και ως εκ τούτου, απομένει πλέον η προσωπική απόφαση του παραιτηθέντος προέδρου του κυβερνώντος κόμματος για το πολιτικό του μέλλον. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε ανεβασμένους τόνους στο ΔΗΚΟ, της εκλογής της νέας ηγεσίας του κόμματος, και της "κούρσας" ανάμεσα σε Κυπριανού και Παπαδόπουλο, για την επιλογή τους σαν "εκλεκτού" του ΑΚΕΛ και κατά συνέπεια, κοινού υποψηφίου του λαϊκού μετώπου στις προεδρικές του 1998.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Νυστέρι στις χαλαρώσεις" αναφέρεται σε νέες διαστάσεις που προσλαμβάνει το θέμα των "χαλαρώσεων" που δόθηκαν σε ξενοδοχεία, μετά τις καταγγελίες ότι υπήρξε παραβίαση των "χαλαρώσεων" που δόθηκαν σε εταιρεία που ανήκει στο γιο του Υπουργού Εξωτερικών, Αλέκου Μιχαηλίδη, ενώ η Πολεοδομία επιβεβαιώνει καταγγελίες για παρανομίες. Σε άλλο θέμα η "Σ" γράφει ότι οι έρευνες και ανακρίσεις για τη διαλεύκανση της κλοπής των πυροσωλήνων από στρατόπεδο, βρίσκονται σε καλό δρόμο.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα, κάτω από τον τίτλο "Ανοιγμα στρατιωτικών αιφνιδιάζει την Αθήνα", αναφέρεται στην απρόοπτη εμφάνιση του αρχηγού του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Στρατηγού Ισμαίλ Χακκί Καράνταγι στη δεξίωση της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Σε άλλη είδηση, η εφημερίδα γράφει ότι αναφορικά με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές η ΕΔΕΚ δεν έχει αποφασίσει ακόμα κατά πόσο θα επιχειρήσει άνοιγμα προς το ΔΗΚΟ, ενώ επιμένει στη συζήτηση της υποψηφιότητας του Βάσου Λυσσαρίδη και προκαλεί το ΑΚΕΛ να κοινοποιήσει τον υποψήφιο που προτείνει.

Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Ανοχή στην παρανομία", γράφει ότι ο ΥΠΕΞ επιχειρεί να αποδώσει σε πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες, τις καταγγελίες που γίνονται εναντίον της εταιρείας του για παράνομες "χαλαρώσεις, ζητώντας ανοχή στην παρανομία". Σε άλλη είδηση γράφει ότι, η οικονομική ύφεση θα μετατραπεί σε κρίση, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε το ΑΚΕΛ, εναντίον του Υπουργού Οικονομικών, σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

Η "Cyprus Mail" γράφει ότι Βρετανίδα κρατήθηκε στον Αστυνομικό Σταθμό Πάφου για οκτώ μέρες, χωρίς το σχετικό διάταγμα κράτησης από το Δικαστήριο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η νεαρή Βρετανίδα συνελήφθη για παράνομη απασχόληση στην Κύπρο. Αλλη είδηση της αγγλόφωνης εφημερίδας, αναφέρεται στη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργου Βασιλείου, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη επίσπευσης του στρατιωτικού διαλόγου με τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις και εισηγήθηκε σειρά μέτρων για ενίσχυση της οικονομίας.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Thursday, 27 March 1997 - 7:24:46 UTC