Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-03-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,29/03/1997 (ΚΥΠΕ)

Η επιστολή του Α' Αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ Παναγιώτη Δημητρίου προς το Πολιτικό Γραφείο και την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, η πορεία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, η γραπτή δήλωση Κληρίδη σε σχέση με τους χειρισμούς του στο Κυπριακό, και το θέμα των χαλαρώσεων για την εταιρεία "Θάνος Χοτέλς", είναι μερικά από τα θέματα που δεσπόζουν στον σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Ολοι έχουν ευθύνες" αναφέρει πως στην επιστολή του ο Παναγιώτης Δημητρίου επιρρίπτει ευθύνες στο Προεδρικό και στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Γιαννάκη Μάτση, για την κρίση στο κόμμα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται ότι είναι μεγάλες οι πιθανότητες ο Γλαύκος Κληρίδης να είναι και πάλιν υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, σύμφωνα με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιαννάκη Κασουλίδη.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Α' Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Παναγιώτης Δημητρίου, έκανε δυναμική παρέμβαση η οποία εκτιμάται από πολλούς ότι θα έχει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις στο ΔΗΣΥ. Αναφέρεται ότι σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος Κληρίδης παρουσιάζεται έτοιμος να ενεργήσει κατά την κρίση και τη συνείδησή του, στο Κυπριακό, με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον, εάν δεν υπάρξει ομοφωνία στο Εθνικό Συμβούλιο.

"Η Μάχη" γράφει ότι η δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ ότι θα διακόψει τη συνεργασία αν ο Πρόεδρος Κληρίδης αποδεχθεί συμμετοχή σε απ'ευθείας διαπραγματεύσεις χωρίς να υπάρξει κοινό έδαφος και οι προεκτάσεις που δόθηκαν από τα ΜΜΕ, ώθησαν τον Γλαύκο Κληρίδη να παρέμβει για να ξεκαθαρίσει ότι δεσμεύεται να σεβαστεί μονο τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, όπως και τις κατά πλειοψηφία αποφάσεις με τις οποίες θα συμφωνεί ο ίδιος. Αναφέρει ότι στην επιστολή του ο Παναγιώτης Δημητρίου υποστηρίζει ότι η απόφαση του κ. Μάτση να παραιτηθεί δημιούργησε απρόβλεπτο αδιέξοδο πλήττοντας και τον στόχο για επανεκλογή του Γλαύκου Κληρίδη.

"Η Σημερινή" γράφει ότι η συνάντηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ με τον Ραούφ Ντενκτάς αναμένεται να πραγματοποιηθεί γύρω στις 10-11 Απριλίου και ότι σύμφωνα με την παροικιακή εφημερίδα "Πρωϊνή" στην έδρα του ΟΗΕ εργάζονται πυρετωδώς για την προετοιμασία διάφορων ιδεών στο Κυπριακό, για να χρησιμοποιηθούν κατά τη διαδικασία. Αναφέρει ότι η Πολεοδομική Αρχή θα ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα τη λήψη δικαστικών μέτρων εναντίον της εταιρείας "Θάνος Κλαμπ Χοτέλς", καθώς, όπως υποστηρίζει, παραδέχεται τώρα παρανομίες και παρεκκλίσεις από την εν λόγω εταιρεία.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι με βασικό δείκτη τις προδιαγραφές του γνωστού χάρτη Γκάλι, οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες έχουν ήδη μπει σε βασικά θέματα του εδαφικού, ενώ παράλληλα ετέθησαν ήδη επί τάπητος συνταγματικές πτυχές. Αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Ρωσικής Δούμας Γενάντι Σελεζνιόφ υποστήριξε χθες το δικαίωμα της Κύπρου να αγοράσει "είτε πορτοκάλια ειτε πυραύλους" και τόνισε ότι καμιά χώρα δεν έχει το δικαίωμα να υπογορεύσει ή να απογορεύσει σε ανεξάρτητο κράτος οτιδήποτε αφορά στις συμφωνίες που πραγματοποιεί.

"Η Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Ρωσική συνέπεια για λύση μέσω ΟΗΕ" αναφέρει ότι ο Σελεζνιόφ εξέφρασε πλήρη υποστήριξη στην πολιτική για επενένωση, διασφάλιση της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και αντίθεση στις μεμονωμένες πρωτοβουλίες για απομάκρυνση του προβλήματος από τον ΟΗΕ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το εδαφικό και το συνταγματικό είναι μεταξύ των θεμάτων που συζητούνται στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και ότι η κυβέρνηση αναμένει κάποιες απαντήσεις από τον Ντενκτάς.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Επιλογή" δημοσιεύει αποκλειστική συνέντευξη του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου σύμφωνα με τον οποίο το είδος της λύσης στο Κυπριακό έχει ήδη αποφασιστεί από την Κύπρο και την Ελλάδα και πως απ' εδώ και πέρα η κυρίαρχη κυπριακή κυβέρνηση θα αναλάβει τους διπλωματικούς χειρισμούς. Σε άλλο θέμα αναφέρεται ότι οι συνομιλίες κορυφής για το Κυπριακό αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε δυο φάσεις, η μία αρχές Ιουνίου και η άλλη το Σεπτέμβριο, και ότι τις δυο συναντήσεις θα συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, είτε στη Βιέννη είτε στη Γενεύη.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρει στο κύριο της θέμα ότι Αγγλίδα φορέας του ιού του AIDS θα έρθει στην Κύπρο τον Μάιο για να καταθέσει εναντίον του πρώην εραστή της, Παύλου Γεωργίου, ο οποίος κατηγορήθηκε επίσημα χθες ότι της μετέδωσε εσκεμμένα τον ιό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η οικογενειακή εταιρεία του Υπουργού Εξωτερικών Αλέκου Μιχαηλίδη "Θάνος Χοτελς", υπέβαλε χθες στο Τμήμα Πολεοδομίας νέα σχέδια για το ξενοδοχειακό συγκρότημά της στον Ακάμα.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Saturday, 29 March 1997 - 8:24:45 UTC