Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-03-31

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,31/03/1997 (ΚΥΠΕ) Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι ζυμώσεις για τις προεδρικές εκλογές, το λαθρεμπόριο με τα κατεχόμενα και η κατάσταση στις Κυπριακές Αερογραμμές είναι τα κυριότερα θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Ολες οι εφημερίδες προβάλλουν πρωτοσέλιδα το τραγικό ναυάγιο στην Αδριατική, κατά το οποίο τουλάχιστο ογδόντα Αλβανοί πρόσφυγες πνίγηκαν.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Το ΑΚΕΛ απέκλεισε τον Σπύρο Κυπριανού" γράφει ότι το ΑΚΕΛ φέρεται να προσανατολίζεται τώρα στην υποστήριξη ανεξάρτητου προσώπου και την πρόθεσή του την άφησε να διαφανεί τόσο προς το ΔΗΚΟ όσο και προς την ΕΔΕΚ. Αναφέρεται επίσης στη σημερινή συνάντηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση με το νέο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Αντιμετωπίσιμο το Κυπριακό για τους Αμερικανούς" αναφέρεται σε σχετική δήλωση του αναπληρωτή βοηθού Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντ. Κρούτζερ στην Αθήνα, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναλάβει "πιο ενεργό ρόλο" εάν της ζητηθεί. Γράφει επίσης ότι ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας ανακάλυψε ότι το Υπουργείο Αμυνας πλήρωνε για 11 μήνες εταιρεία λεωφορείων για δρομολόγιο που δεν ετελείτο.

Το "Θάρρος" γράφει ότι η ηγεσία του ΑΚΕΛ έχει ήδη ιεραρχήσει τους εκλογικούς στόχους της, και ο πρώτος στόχος δεν είναι πλέον η σύμπηξη μετώπου με την ΕΔΕΚ και τους ΕΔΗ, αλλά η εκλογική συνεργασία με το ΔΗΚΟ. Σε άλλο θέμα, το "Θ" γράφει ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλο, η Τουρκία προσέρχεται σε διαπραγματεύσεις με σκοπό να θέσει και την ελεύθερη Κύπρο υπό τουρκική πολιτική κηδεμονία, μέσω μιας νόθας λύσης.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Εμπόριο κυπριακής λίρας" αναφέρεται σε εκατομμύρια λίρες που εισρέουν στα κατεχόμενα μέσω του λαθρεμπορίου. Πρόκειται για το εμπόριο της κυπριακής λίρας, η οποία αποτελεί σκληρό νόμισμα στις κατεχόμενες περιοχές. Σε άλλη είδηση η "Σ" γράφει ότι ο Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, Στρατηγός Τσεβίκ Μπιρ, άφησε "άφωνους" τους Ευρωβουλευτές με τους οποίους συναντήθηκε στην Αγκυρα, όταν τους εξέφρασε την εκτίμηση των Τούρκων στρατηγών, πως η Ελλάδα επιδιώκει πόλεμο με την Τουρκία είτε στην Κύπρο, είτε στο Αιγαίο.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Συνομιλίες μόνο με προοπτική συνέχειας", επικαλείται πληροφορίες του, σύμφωνα με τις οποίες ούτε η Αθήνα ούτε τα Ηνωμένα Εθνη είναι διατεθειμένα να προχωρήσουν σε απευθείας συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς, εάν δεν υπάρξουν εχέγγυα ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες δεν έχουν πιο κοντά το ενδεχόμενο των απευθείας συνομιλιών. Σε άλλη είδηση παραθέτει δηλώσεις των Γιαννάκη Μάτση και Νίκου Αναστασιάδη που χαρακτήρισαν ως "διοχετευμένα σενάρια και σκαρφίσματα" πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν περί ίδρυσης νέου πολιτικού σχήματος από δυσαρεστημένα μέλη του ΔΗΣΥ.

Η "Χαραυγή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Χάος και σκάνδαλα στις Κυπριακές Αερογραμμές" αναφέρεται στην "αναστάτωση" που προκάλεσε η αποκάλυψη της εφημερίδας, για το θέμα των διευθυντών του συγκροτήματος των Κυπριακών Αερογραμμών και συγκεκριμένα του κλαδικού διευθυντή της εταιρείας στην Αθήνα, με αμοιβή που φθάνει τις 75 χιλιάδες λίρες ετησίως, ενώ το μέλλον του εθνικού μεταφορέα είναι "δυσοίωνο", με προβλεπόμενες ζημιές 16 - 18 εκατομμύρια λίρες φέτος και το 1998. Σε άλλο θέμα η "Χ" γράφει ότι το ΑΚΕΛ θα εξαγγείλει υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές είτε μόνο του, είτε με άλλα κόμματα.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΚΝ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Monday, 31 March 1997 - 7:24:53 UTC