Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-05-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1997 (ΚΥΠΕ) Η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, των ΗΠΑ και της Βρετανίας για παράλληλες συνομιλίες για το Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η συνάντηση του ΥΠΕΞ Γιαννάκη Κασουλίδη με τον Κλοντ Μαρτέν, υπεύθυνο του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης για εξεύρεση υποψηφίου για τις Προεδρικές εκλογές καθώς και η διακήρυξη του Υπουργού Οικονομικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου για σταθερές και υγιείς βάσεις της κυπριακής οικονομίας, είναι μερικά από τα βασικά θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

"Ο Αγών" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Παράλληλες συνομιλίες" , αναφέρεται στην απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, των ΗΠΑ και της Βρετανίας για παράλληλες συνομιλίες για το Κυπριακό και για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί όπως πιστεύουν αποτελεί την πιο κατάλληλη περίοδο για άσκηση πιέσεων τόσο προς την κυπριακή πλευρά όσο και προς την Αγκυρα. Σε άλλη είδηση εξάλλου ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού επανέλαβε τα παράπονά του για την απόφαση του Προέδρου Κληρίδη να αποφύγει να τον ενημερώσει για την ύπαρξη των δύο άτυπων εγγράφων για το Κυπριακό.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της αναφέρεται στις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να βρει υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές, ενώ, διάφορες δηλώσεις που γίνονται από αξιωματούχους όλων των κομμάτων και οι πληροφορίες που διαρρέουν από τα στρατόπεδα των κομμάτων της αντιπολίτευσης παρουσιάζουν το "φαύλο κύκλο" που επικρατεί. Σε άλλη είδηση η "Α" αναφέρεται στα πορίσματα της έκθεσης του αναλογιστή για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων που έχει θέσει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, προκειμένου να αποφασίσει για το τι μέλλει γενέσθαι.

"Το Θάρρος" στο κύριο θέμα του προβάλλει τον εντατικό γύρο "εκ του σύνεγγυς μυστικών διαβουλεύσεων" του Σπύρου Κυπριανού με το ΑΚΕΛ, αμέσως μετά το συνέδριο του ΔΗΚΟ στις 10 Μαίου, έτσι ώστε να οριστικοποιηθεί η συμμετοχή του ή μη στο λαϊκό μέτωπο. Σε άλλο θέμα εξάλλου, γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου διακήρυξε ότι η κυπριακή οικονομία έχει σταθερές και υγιείς βάσεις και ευοίωνη προοπτική, τονίζοντας ότι η αισιοδοξία της για το μέλλον δεν είναι ανεδαφική δεδομένου ότι όλοι θα συμμερισθούν όλες τις δυσχέρειες και ιδιαιτερότητές της.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα της αναφέρεται σε φόρμουλα - απάντηση στην αξίωση της τουρκικής πλευράς για εκ περιτροπής προεδρία, που φαίνεται να διαμορφώνει η Λευκωσία, σύμφωνα με την οποία ο Πρόεδρος θα εκλέγεται από της πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων και την ελάχιστη υποστήριξη των Τουρκοκυπρίων. Σε άλλο θέμα εξάλλου, η "Σ" γράφει ότι η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη με τον Αμερικανό Αξιωματούχο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κέρι Κάβανο αναβλήθηκε, ενώ ο κ. Κασουλίδης θα συναντηθεί σήμερα με τον υπεύθυνο του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση Κλοντ Μαρτέν.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του γράφει ότι η Αθήνα δεν αισιοδοξεί ότι θα καταστεί δυνατή η λύση του Κυπριακού πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της νήσου με την ΕΕ, ενώ, η ςλληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από μέρους της Λευκωσίας προκειμένου να ανταποκριθεί θετικά στην αναμενόμενη πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για απευθείας συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς. Σε άλλο θέμα ο "Φ" αναφέρεται στη διαπίστωση του Υπουργού Οικονομικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου για διάβρωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, ενώ, αισιοδοξεί ότι υπάρχουν υγιείς βάσεις για ευοίωνη προοπτική.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της αναφέρεται στη διακήρυξη των 39 κομμάτων από 27 χώρες που έλαβαν μέρος στη διεθνή συνάντηση που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ, για πλήρη και σταθερή υποστήριξη στον αγώνα του κυπριακού λαού για λευτεριά, επανένωση, ανεξαρτησία και αποστρατικοποίηση της Κύπρου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο σκάνδαλο που ξέσπασε στο ρωσικό ΥΠΕΞ μετά τη γνωστοποίηση ότι ομάδα βουλευτών της ρωσικής Δούμας, βρίσκεται στα κατεχόμενα με πρόσκληση της ψευδοβουλής.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Monday, 5 May 1997 - 7:24:40 UTC