Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-05-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,07/05/1997 (ΚΥΠΕ) Οι έντονες κομματικές διεργασίες και τα προεκλογικά σενάρια που επικρατούν στην εξεύρεση κοινού προεδρικού υποψηφίου από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η αναμενόμενη αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό, οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι διεργασίες για απευθείας διάλογο Κληρίδη - Ντενκτάς και το φαινόμενο της έξαρσης των αυτοκτονιών κατά τις τελευταίες μέρες, είναι τα βασικά θέματα που προβάλλει σήμερα ο πρωϊνός κυπριακός Τύπος.

"Ο Αγών" στο κύριο θέμα του, το οποίο στεγάζει κάτω από τον τίτλο "Ιακώβου οριστικά υποστηρίζει το ΑΚΕΛ", γράφει ότι ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, θα είναι οριστικά ο υποψήφιος που θα υποστηρίξει το ΑΚΕΛ στις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Από πληροφορίες, προσθέτει, διαφαίνεται ότι ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, δεν θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα Ιακώβου. Η εφημερίδα αναφέρεται στην αποζημίωση ύψους 500 χιλιάδων λιρών, ποσό που ζητά η Τιτίνα Λοϊζίδου από την Τουρκία, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που θεωρεί υπεύθυνη την Τουρκία ότι παραβιάζει το δικαίωμά της να απολαμβάνει την περιουσία της στα κατεχόμενα.

Η "Αλήθεια" στο βασικό της θέμα, με τίτλο "Τέσσερα διαφορετικά σενάρια", αναφέρει ότι τέσσερα διαφορετικά σενάρια παρουσιάζονται σήμερα στο χώρο της αντιπολίτευσης, στην προσπάθειά τους για εξεύρεση κοινού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές του 1998. Αλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι η αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να τοποθετήσει νέα προσωπικότητα στη θέση του προεδρικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό. Προς το παρόν, προσθέτει, δεν διαφαίνονται προοπτικές κατάληξης στη διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

"Η Μάχη" γράφει ότι η έξαρση των αυτοκτονιών τις τελευταίες μέρες αποτελεί φαινόμενο που παίρνει σοβαρές κοινωνικές διαστάσεις. Κάτω από τον τίτλο "Μπαράζ αυτοκτονιών στη Λευκωσία", το δημοσίευμα γράφει για τη χθεσινή "βουτιά" 25χρονης από τριώροφο κτίριο στο Συνοικισμό Αγίου Μάμα, καθώς και για τον 55χρονο αυτόχειρα ο οποίος κρεμάστηκε χθες στο Ακάκι. Αλλο δημοσίευμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, αισθάνεται προδομένος από τη στάση του ΑΚΕΛ στην επιλογή υποψηφίου του λαϊκού μετώπου, αφού για πολύ καιρό έπαιρνε υποσχέσεις που δεν είχαν αντίκρυσμα, προσθέτει.

"Η Σημερινή" στο πρωτοσέλιδο θέμα της, που φέρει τον τίτλο "Αποκλείουν Ιακώβου ΕΔΕΚ, ΕΔΗ", αναφέρεται στην κατάσταση στο χώρο της αντιπολίτευσης, όπου η ΕΔΕΚ αποκλείει τις υποψηφιότητες Ιακώβου και Βασιλείου, ενώ οι Ενωμένοι Δημοκράτες, όπως γράφει, αποκλείουν τις υποψηφιότητες Λυσσαρίδη και Ιακώβου. Προβάλλει τη δήλωση που φέρεται να έκανε σε τουρκική εφημερίδα ο αξιωματούχος των ΗΕ, Γκούσταβ Φεϊσέλ, όπου αναφέρει πως δεν νομίζει ότι αναμένει κανείς ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, χωρίς να προϋπάρξει λύση στο Κυπριακό.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του αναφέρεται σε αναμενόμενη αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό, η οποία, γράφει, εκκινεί από τα ελληνοτουρκικά και περνά ήδη από την Αθήνα και την Αγκυρα, όπου θίγεται κατά τις επαφές του Αμερικανού Υπεύθυνου του Τμήματος Νοτίου Ευρώπης στο Στεϊτ Ντιπάρτμεντ, Κέρι Κάβανο. Προσθέτει ότι θα υπάρξει αμερικανική παρέμβαση για κατάληξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Σε άλλη είδηση ο "Φ" γράφει ότι εξετάζεται υπόθεση κατασκοπείας σε βάρος δραστηριοτήτων της Εθνικής Φρουράς μέσα στο αεροδρόμιο Λάρνακας, από αλλοδαπό ο οποίος και ανακρίνεται.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της γράφει ότι οι προετοιμασίες για τις απευθείας συνομιλίες του Προέδρου Κληρίδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, εισέρχονται στο τελικό στάδιο, ενώ, μέσα στο πλαίσιο αυτό ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, θα συναντηθεί για να συζητήσει με τους αντιπροσώπους των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας την όλη κατάσταση στο Κυπριακό και τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί. Σε άλλη είδηση, η "Χ" γράφει ότι μέχρι τα μέσα του Ιουνίου, η αντιπολίτευση θα πρέπει να συμφωνήσει τόσο στο κοινό πρόγραμμμα όσο και στο πρόσωπο του υποψηφίου για την προεδρία.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι η κυβέρνηση της Κύπρου είναι ικανοποιημένη από τις διαβεβαιώσεις που έχει πάρει από την κυβέρνηση του Ισραήλ, ότι θα συμμορφωθεί με τους σχετικούς διεθνείς κανονισμούς, αναφορικά με τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Τουρκία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι Χριστιανικές Ορθόδοξες οργανώσεις σχεδιάζουν να διαδηλώσουν αύριο έξω από τη Βουλή τη διαμαρτυρία τους για την αποποινικοκοποίηση της ομοφυλοφιλίας στην Κύπρο.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" αναφέρεται στο πρώτο μεγάλο άνοιγμα του Κυπριακού Χρηματιστηρίου Αξιών προς το εξωτερικό, και συγκεκριμένα προς την Ελλάδα, όπου ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου και αριθμός χρηματιστών θα ενημερώσουν Ελλαδίτες επενδυτές. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι η κυπριακή οικονομία έχει σταθερές και υγιείς βάσεις και ευοίωνη προοπτική, αναφερόμενη σε σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών στο συνέδριο της Ενωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ).

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/AZK/ΑΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Wednesday, 7 May 1997 - 7:24:43 UTC