Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-05-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,08/05/1997 (ΚΥΠΕ) Η κρίση που ξέσπασε στις Κυπριακές Αερογραμμές (ΚΑ) με τη στάση των πιλότων και η έντονη αντίδραση του Υπουργού Οικονομικών, οι διαβουλεύσεις των κομμάτων για εξεύρεση υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές, η συνάντηση στις 6 Ιουνίου του Υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ στην Ουάσιγκτον και η διαμαρτυρία εναντίον της ομοφυλοφιλίας είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Ο "Αγών" γράφει στο κύριο θέμα του ότι θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε το περιστατικό με τον πιλότο των Κυπριακών Αερογραμμών, ο οποίος προσγείωσε το αεροπλάνο σε πτήση από τη Ζυρίχη στην Πάφο αντί στη Λάρνακα. Χθεσινοβραδινές διαβουλεύσεις της εταιρείας με τους πιλότους στο Υπουργείο Εργασίας κατέληξαν σε αδιέξοδο. Αλλού, ο "Α" γράφει ότι οι τραγουδιστές Σάκης Ρουβάς και Μπουράτ Κουτ θα δώσουν συναυλία με τίτλο "Φιλία μέσω Μουσικής" στις 19 Μαίου στο γήπεδο δίπλα από το Λήδρα Πάλας, στη Λευκωσία. Η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ θα διανείμει στις 14 Μαίου στις ελεύθερες περιοχές 4.200 εισιτήρια.

Η "Αλήθεια" στο πρωτοσέλιδό της γράφει ότι η κυβέρνηση, δια μέσου του Υπουργού Οικονομικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου, κατέστησε σαφές ότι υπό τη σκιά των όσων συμβαίνουν στις Κυπριακές Αερογραμμές, δεν είναι διατεθειμένη να παράσχει καμιά εγγύηση στην εταιρεία για το νέο δάνειο ύψους 18 εκ. λιρών που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις της. Η "Α" προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη χθες βράδυ στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα έχει συνάντηση με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Μαντλίν Ολμπράιτ στις 6 Ιουνίου στην Ουάσιγκτον. Το γεγονός του το ανήγγειλε σε χθεσινή συνάντησή τους στην Αθήνα ο Διευθυντής του Τμήματος Νοτιοευρωπαϊκών Υποθέσεων στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, Κέρι Κάβανο.

Η "Μάχη", κάτω από τον τίτλο "Κατά βαρβάρων πάει το μέτωπο", γράφει ότι η ΕΔΕΚ αναζητεί άλλους αξιόπιστους εταίρους στη σύμπηξη συμμαχιών ενόψει προεδρικών εκλογών. Τονίζει ότι ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης νιώθει έντονα θιγμένος από την απόφαση του ΑΚΕΛ ότι απορρίπτεται σαν υποψήφιος. Σε άλλη της στήλη, η "Μ" αναφέρει ότι ο πρώην ΥΠΕΞ, Αλέκος Μιχαηλίδης, ανατρέπει το σκηνικό στα εσωκομματικά του Δημοκρατικού Συναγερμού με την απόφασή του να διεκδικήσει τη θέση του αναπληρωτή Προέδρου στο ΔΗΣΥ. Εξάλλου, η Ελένη Βραχίμη ανακοίνωσε την πρόθεσή της να είναι υποψήφια για τη θέση του Γ.Γ. του κόμματος.

Η "Σημερινή" γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες, το όνομα του Γιώργου Βασιλείου είναι επί τάπητος στο ΑΚΕΛ για λόγους τακτικής, καθότι το ΑΚΕΛ προτιμά την υποψηφιότητα του Γιώργου Ιακώβου. Γράφει επίσης ότι ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ προσανατολίζεται να υποβάλει εναλλακτική πρόταση προς το ΑΚΕΛ και τους Ενωμένους Δημοκράτες και για το σκοπό αυτό βρίσκεται στην Αθήνα για επαφές με το Γιάννο Κρανιδιώτη. Αλλού, η "Σ" γράφει ότι με επιστολή που απέστειλε στο Γ.Γ. του ΟΗΕ ο Ραούφ Ντενκτάς, ζητεί από την Ε/κ πλευρά να συμφωνήσει στα θέματα κυριαρχίας και εγγυήσεων πριν από την έναρξη των συνομιλιών.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ενώ κορυφώνονται οι ζυμώσεις για τις προεδρικές εκλογές στο ΑΚΕΛ οι υποψηφιότητες Γιώργου Βασιλείου και Γιώργου Ιακώβου συγκεντρώνουν το πιο έντονο ενδιαφέρον, χωρίς καμιά ιεράρχηση. Για το ΑΚΕΛ, σύμφωνα με κομματικές πηγές, παραμένουν στο τραπέζι και οι υποψηφιότητες του Μάριου Ηλιάδη, Τάσσου Παπαδόπουλου, Κύπρου Χρυσοστομίδη και Χρίστου Μαυρέλλη. Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος θα αποφασίσει σε νέα συνεδρία της. Αλλού, ο "Φ" γράφει ότι η Βουλή θα ασχοληθεί σήμερα με τη νομιμοποίηση της ομοφυλοφιλίας. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί σήμερα έξω από τη Βουλή διαμαρτυρία κατά της ομοφυλοφιλίας.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ είναι ομόφωνη για τους χειρισμούς που έγιναν από το Πολιτικό Γραφείο και τις κατευθύνσεις για συνέχιση των διαβουλεύσεων αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με το Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν με την ΕΔΕΚ, το ΔΗΚΟ και τους Ενωμένους Δημοκράτες. Πρόσθεσε ότι συζητούνται και άλλα ονόματα εκτός από τους Βασιλείου και Ιακώβου. Αλλού, η "Χ" γράφει ότι αποκαρδιωτικά και πολύ ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας στην οποία διαπιστώνεται ότι από τις κλινικές εξετάσεις που έγιναν σε 635 μαθητές της Στ' τάξης δημοτικών σχολείων των πεδινών αγροτικών περιοχών Λευκωσίας, οι προδιαθεσικοί παράγοντες των χρόνιων νοσημάτων βρίσκονται εκτός των επιτρεπομένων ορίων, λόγω κακής διατροφής και έλλειψης άσκησης.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου ότι η στάση των πιλότων είναι "ανεύθυνη και υποσκάπτει την κυπριακή οικονομία". Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου των ΚΑ, το επεισόδιο δημοσιεύθηκε στο ελβετικό Τύπο με αρνητικά σχόλια. Αλλού, η "CM" γράφει ότι ο Δημήτρης Συλλούρης, υποψήφιος για την προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού, ανακοίνωσε χθες βράδυ σειρά μέτρων για νέα πνοή στο κόμμα.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Thursday, 8 May 1997 - 7:24:39 UTC