Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-05-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,09/05/1997 (ΚΥΠΕ) Με τη σοβαρή κρίση στις Κυπριακές Αερογραμμές που προκλήθηκε από διένεξη των πιλότων με τη διεύθυνση της εταιρείας και που τα ΜΜΕ μιλούν για γενική κατακραυγή κατά των πιλότων, ασχολούνται στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων. Σε δεύτερη μοίρα, είναι οι προεκλογικές διεργασίες του μετώπου της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές του 1998.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Ριζικές λύσεις στις Κυπριακές Αερογραμμές" και σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις τριών Υπουργών, σχετικά με την κρίση που προέκυψε στον αερομεταφορέα μας, από τη στάση που τηρούν οι πιλότοι, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πάρει μέτρα, μη αποκλειομένης και της διάλυσης των Κ.Α. Αναφέρεται στην απόφαση για λήψη αυστηρών μέτρων από την Αστυνομία, για τον τελικό του Κυπέλλου Κύπρου ΑΠΟΕΛ - Ομόνοιας στο ποδόσφαιρο, που θα διεξαχθεί το Σάββατο 17 Μαίου.

Η "Αλήθεια" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Θα προσγειωθούν οι πιλότοι" προβάλλει χθεσινοβραδινή δήλωση του Προέδρου Κληρίδη ότι "οι πιλότοι πρέπει να προσγειωθούν και θα προσγειωθούν". Παράλληλα, σημειώνει ότι σε κάθαρση οδηγούνται οι Κυπριακές Αερογραμμές, μετά τα τελευταία γεγονότα που έχουν ζημιώσει ποικιλοτρόπως τον τόπο. Αλλού, γράφει ότι σε δράση θα βρεθεί η ΟΥΝΦΙΣΥΠ για τη συναυλία Σάκη Ρουβά - Μπουράτ Κούτ, που θα γίνει στην ουδέτερη ζώνη στις 19 Μαίου.

"Η Μάχη" με τίτλο "Εκτός νυμφώνος και ο Ιακώβου", αναφέρεται στις προεκλογικές διεργασίες ενόψει των προεδρικών και προσθέτει ότι κατά την προχθεσινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ ακούστηκαν φωνές κατά της υποψηφιότητας του πρώην ΥΠΕΞ, Γιώργου Ιακώβου. Αναφέρεται στη δήλωση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυριάκου Χριστοφή, ότι οι επιθέσεις από Κυπρίους εναντίον ξένων τουριστών, μας έχουν ρεζιλέψει διεθνώς.

"Η Σημερινή" αναφέρει ότι μετά τη γενική κατακραυγή και τις αυστηρές προειδοποιήσεις του Προέδρου Κληρίδη, "προσγειώθηκαν ανώμαλα οι πιλότοι", τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι τώρα αρχίζει "άνευ όρων διάλογος". Προσθέτει, ακόμα, ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει τη λειτουργία των Κ.Α. πάνω σε νέα βάση. Σε άλλη είδηση, προβάλλει τη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη, για τη νομιμοποίηση της ομοφυλοφιλίας ότι "αργά ή γρήγορα θα ψηφισθεί η αποποινικοποίησή."

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο " ΑΚΕΛ: μάχη χρόνου για την ανακοπή του ναυαγίου", γράφει ότι ενώ από την ΕΔΕΚ γίνεται προσπάθεια να μεταπεισθεί ο Γιάννος Κρανιδιώτης και να χρισθεί υποψήφιος της αντιπολίτευσης, θα θέσει και την υποψηφιότητα Μάριου Ηλιάδη, ενώ στο ΑΚΕΛ, προσθέτει, ο Γιώργος Ιακώβου συγκεντρώνει περισσότερες προτιμήσεις από τον Πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργο Βασιλείου. Σε άλλη του είδηση, ο "Φ" γράφει για το θέμα των αγνοουμένων, ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ απορρίπτει το περιεχόμενο της επιστολής του Προέδρου Κληρίδη και εμμένει στους όρους Γκάλι.

Η "Χαραυγή" με βασικό τίτλο "Καταιγισμός απειλών", γράφει ότι νέες απειλές και εκφοβισμούς για διάλυση των Κυπριακών Αερογραμμών εκτόξευσε ο Υπουργός Οικονομικών, "αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του Προεδρικού για ιδιωτικοποίηση της εταιρείας". Αλλού, γράφει ότι συμφωνήθηκε κοινή γραμμή στο θέμα των αγνοουμένων, ενώ η κυβέρνηση έδωσε χθες προς τις δύο Επιτροπές συγγενών αγνοουμένων, την επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ γύρω από το θέμα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι "οι πιλότοι υπαναχώρησαν" ως αποτέλεσμα κυρίως των προειδοποιήσεων από την κυβέρνηση, προβάλλοντας παράλληλα και τις δηλώσεις, αφενός του Προέδρου Κληρίδη ότι "οι πιλότοι θα πρέπει να προσγειωθούν στη γη" και αφετέρου του Υπουργού Οικονομικών ότι "στόχος είναι να σταματήσει η αύξηση αυτού του καρκινώματος της οικονομίας του τόπου". Προβάλλει επίσης την επιβεβαίωση ότι ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, Κίραν Πρέντεργκαστ, θα έλθει αργότερα αυτό το μήνα στην Κύπρο, στο πλαίσιο προσπαθειών των ΗΕ για απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" αναφέρεται στις διαδηλώσεις, χθες, έξω από τη Βουλή, διαφόρων οργανώσεων ενάντια στην αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας. Γράφει επίσης, ότι οι πιλότοι των Κυπριακών Αερογραμμών, μπροστά στη γενική κατακραυγή και τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης, υπαναχώρησαν από τις θέσεις τους, σε "ένδειξη καλής θέλησης".

(ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Friday, 9 May 1997 - 13:24:40 UTC