Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-05-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Πρωϊνού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,10/05/1997 (ΚΥΠΕ) Θέματα που αφορούν την οικονομία, το Κυπριακό, τις προεδρικές εκλογές και τα προβλήματα στον εθνικό αερομεταφορέα, προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος. Ασχολείται επίσης με το διήμερο Παγκύπριο συνέδριο του ΔΗΚΟ, το θέμα της αποποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας και τις δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΣΥ Δημήτρη Συλλούρη.

Ο "Αγών" προβάλλει τις δηλώσεις Συλλούρη ότι υπάρχει ανάγκη επαναφοράς της "δικαιωμένης ιδεολογίας και των αρχών" του ΔΗΣΥ, να παραμείνει το κόμμα ως το ισχυρότερο και να επανασχεδιαστούν οι δομές και οι μηχανισμοί του, τονίζοντας ότι "ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν μέρος της κρίσης στο ΔΗΣΥ". Τελέστηκαν χθες τα εγκαίνια του Ευρωπαϊκού Σπιτιού "Ζήνων", σε τελετή στην Πύλη Αμμοχώστου κατά την οποία η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής, Ντόρις Πακ, είπε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση μιας χώρας με πολλά προβλήματα, τονίζοντας παράλληλα ότι η Κύπρος ανήκει στην Ευρώπη.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι για πρώτη φορά η κυβέρνηση αναφέρθηκε άμεσα, στην πιθανότητα διεξαγωγής απευθείας συνομιλιών, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο πραγματοποίησής τους στη Νέα Υόρκη, το τέλος Ιουνίου. Αρχίζει σήμερα στη Λεμεσό το διήμερο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΚΟ που θα εκλέξει τον Αντιπρόεδρο του κόμματος, 10 μελών του Εκτελεστικού Γραφείου και 86 θέσεεων της Κεντρικής Επιτροπής. Στο Συνέδριο θα παραστεί ο Πρόεδρο Κληρίδης καθώς και εκπρόσωποι ελλαδικών και κυπριακών κομμάτων. Ο νυν Πρόεδρος του κόμματος και Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού εκλέγεται και επίσημα στη θέση του Προέδρου του κόμματος χωρίς ανθυποψήφιο.

Η "Επιλογή" επικαλείται "απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες" που φέρουν το ΑΚΕΛ να έχει απορρίψει τον ΥΦΕΞ της Ελλάδας Γ. Κρανιδιώτη ή τον Μάριο Ηλιάδη, ως υποψηφίους της αντιπολίτευσης. Την ερχόμενη Τετάρτη αρχίζουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των Κυπριακών Αερογραμμών και της ΠΑΣΥΠΙ, μετά την απόφαση της συντεχνίας των πιλότων να άρει τα μέτρα αυστηρής ερφαρμογής της συλλογικής σύμβασης. Προβάλλει δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΣΥ Παναγιώτη Δημητρίου, ότι το κόμμα θεωρείται από τον κόσμο ως διεκπεραιωτής προσωπικών θεμάτων αφού απέτυχε να κρατήσει την κοινή γνώμη και τον κόσμο του, στους πολιτικούς στόχους που έθεσε.

Η "Μάχη" υποστηρίζει ότι ο κ. Κρανιδιώτης απέρριψε τελικά το αίτημα του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη, να τον προτείνει στο ΑΚΕΛ ως κοινό υποψήφιο αφού το κόμμα της αντιπολίτευσης απορρίπτει υποψηφιότητα Κρανιδιώτη. Ο Λυσσαρίδης χαρακτήρισε τις επιλογές ΑΚΕΛ "επιλογές ήττας με βέβαιη νίκη Κληρίδη" υπονοώντας ότι η ΕΔΕΚ δεν θα υποστηρίξει τον Γιώργο Ιακώβου. Ο διευθυντής πωλήσεων της εταιρείας "Fairways" στη Λευκωσία συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση ως ύποπτος για οικειοποίηση ποσού 27.000 που ήταν περιουσία της εταιρείας.

Η "Σημερινή" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, μιλώντας χθές στην ετήσια γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, επισήμανε ότι ο κατακλυσμός αιτημάτων από τις διάφορες οικονομικές ομάδες θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τα δημόσια οικονομικά, αλλά και την γενικότερη σταθερότητα της οικονομίας. Ο Πρόεδρος επισήμανε επίσης, ότι η οικονομία δεν είναι πακτωλός και τόνισε ότι οι παραγωγικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. Σε άλλο θέμα, η "Σ" γράφει ότι ένας αρχαίος τάφος με ανθρώπινα οστά και δεκάδες πήλινα αγγεία βρέθηκε προχθές στην περιοχή Νεα Εκάλη της Αγίας Φύλας Λεμεσού, κατά την διάρκεια εκσκαφής οικοπέδου.

Ο "Φιλελεύθερος", στο κύριο θέμα του, γράφει ότι οι ξένοι μεσολαβητές εντείνουν τη δραστηριότητα τους στο Κυπριακό τις αμέσως επόμενες βδομάδες με στόχο να βελτιωθούν οι προοπτικές των απευθείας διαπραγματεύσεων, η έναρξη των οποίων τοποθετείται πλέον στις αρχές Ιουλίου. Ξένοι διπλωμάτες στην Κύπρο όμως, παραδέχονται ότι οι πιθανότητες επιτυχίας των διαπραγματεύσεων είναι περιορισμένες. Σε άλλο θέμα, ο "Φ" αναφέρει ότι η ΕΔΕΚ επιδίδει οριστικά την Πέμπτη στο ΑΚΕΛ την εναλλακτική της πρόταση για προεδρικό υποψήφιο, προσδοκώντας πως θα δοθεί λύση στη δυστοκία που παρατηρείται στο μέτωπο της αντιπολίτευσης.

Η "Χαραυγή" αναφέρεται στην προχθεσινή άφιξη στην Κύπρο της κόρης του επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, Αλέιντα Γκεβάρα, κατόπιν πρόσκλησης του ΑΚΕΛ, για να συμμετάσχει σε σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνει το κόμμα, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 30 χρόνων απο το θάνατο του. Σε άλλο θέμα, η "Χαραυγή" δημοσιεύει την πρόσφατη επιστολή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, προς τον Πρόεδρο Κληρίδη σχετικά με το θέμα των αγνοουμένων.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα της, γράφει ότι σε ανακοινωθέν της, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου κάλεσε κόμματα και βουλευτές να ψηφίσουν εναντίον της αποποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας. Η Σύνοδος, όπως γράφει η "Mail", αναφέρει ότι οι πολιτικοί πρέπει να καταλάβουν την θρησκευτική φύση των Κυπρίων. Σε άλλο θέμα, η "Mail" γράφει ότι η Ομοσπονδία Εργοδότων και Βιομηχάνων κάλεσε την Βουλή και την κυβέρνηση να συμφωνήσουν στην ανάγκη να εφαρμοστεί νομοθεσία ώστε απεργίες σε συγκεκριμένες αναγκαίες υπηρεσίες να γίνουν πιο δύσκολες. (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ/ΚΚ/)


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Saturday, 10 May 1997 - 13:53:25 UTC