Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-08-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,02/08/1997 (ΚΥΠΕ) Η συμφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, οι δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μανώλη Χριστοφίδη, καθώς και οι αντιδράσεις γύρω από αυτή είναι τα κύρια θέματα στις σημερινές κυπριακές εφημερίδες. Αλλο θέμα που προβάλλεται οι εισαγωγικές εξετάσεις στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

"Ο Αγών", με τίτλο "η συμφωνία καλύπτει και τους 1.619 αγνοούμενους" αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και γράφει ότι το μήνυμα που έδωσε ήταν σαφές. Σε άλλη είδηση προβάλλει δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μανώλη Χριστοφίδη με τις οποίες τονίζει ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει την πιο σύγχρονη τεχνολογία για εξακρίβωση πέραν πάσης αμφιβολίας της ταυτότητας εκάστου των αγνοουμένων.

Η "Αλήθεια", αναφερόμενη στη συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς για τους αγνοουμένους γράφει ότι χαρακτηρίστηκε ιστορική και σημειώνει ότι παρά τις δεσμεύσεις για αποφυγή πολιτικοποίησής της, θεωρείται σημαντικό στοιχείο στη βελτίωση του κλίματος στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι συνέρχεται σήμερα η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ για να αποφασίσει την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Γιώργου Ιακώβου στις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Η "Επιλογή", υποστηρίζει ότι αποδυναμώνεται το επιτελείο των αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό αμέσως μετά τη συνάντηση στην Ελβετία και γράφει ότι "παρατούν τον ΟΗΕ Φεϊσέλ και Κόρντοβεζ". Αλλού αναφέρεται στη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι μπορεί να ζητηθεί να γίνουν έρευνες για τους αγνοουμένους ακόμα και στη Τουρκία.

"Η Μάχη", στο κύριο της θέμα, αναφέρεται επίσης στην "Ιστορική Συμφωνία για τους αγνοουμένους" σημειώνοντας ότι μπορεί να σπάσει το αδιέξοδο στο ανθρωπιστικό αυτό θέμα και προβάλλει δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ότι στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν στοιχεία ότι ο αγνοούμενος ήταν ζωντανός η έρευνα θα συνεχιστεί μέχρι διαπίστωσης της τύχης του. Αλλού αναφέρεται στην ικανοποίηση που εξέφρασαν οι επιτροπές των αγνοουμένων, μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, για το θέμα.

"Η Σημερινή", γράφει ότι "ο Κληρίδης έκαμψε τις αντιδράσεις", και σημειώνει ότι οι αντιδράσεις, που εκφράστηκαν χθες από τους συγγενείς των αγνοουμένων και στη συνέχεια από τους πολιτικούς αρχηγούς, καταλάγιασαν στο τέλος της ημέρας. Σε άλλη είδηση γράφει ότι επιτυχία στις εισαγωγικές εξετάσεις εξασφάλισε το 45,60% των υποψηφίων, ενώ δικαίωμα διεκδίκησης θέσης στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας, εξασφάλισε ποσοστό 61,42%, των εξετασθέντων.

"Ο Φιλελεύθερος", αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου γράφει ότι "ως θετική αφετηρία, θεωρούν τη συμφωνία", και σημειώνει ότι άλλα ανθρωπιστικά θέματα για τα οποία αναμένεται εντός των ημερών να ανακοινωθεί κάτι αφορούν τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων και το θέμα της Ελένης Φωκά. Αλλού γράφει ότι το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου βρίσκεται σε στάση αναμονής ενόψει του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς, ενώ ο γενικός δείκτης τιμών παρέμεινε και χθες στις 74 και κάτι μονάδες.

Η "Χαραυγή", στο βασικό της θέμα με τίτλο, "Με υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση", γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας συστήνει αντιμετώπιση του θέματος της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων με υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση, χωρίς θριαμβολογίες ούτε σκληρές επικρίσεις για τη συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στις επικρίσεις του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Αλέξη Γαλανού, σχετικά με τη κατάσταση της οικονομίας.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail", γράφει ότι οι έρευνες για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, πιθανό να επεκταθούν και στη Τουρκία. Αλλού η εφημερίδα, γράφει ότι συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας στη Λεμεσό με στόχο τον εντοπισμό και τη σύλληψη και άλλων ατόμων που έχουν σχέση με τη ρίψη πυροβολισμών εναντίον αστυνομικών από άτομα που φέρονται ως ύποπτοι για εμπορία όπλων, τη περασμένη εβδομάδα.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Saturday, 2 August 1997 - 7:24:40 UTC