Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-08-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,28/08/1997 (ΚΥΠΕ) Οι εντονότατες αντιδράσεις σε Κύπρο και Ελλάδα και οι συντονισμένες διπλωματικές ενέργειες των δύο κυβερνήσεων για την ανασκευή των προκλητικών δηλώσεων του Ιταλού ΥΠΕΞ, με τις οποίες υιοθετούσε τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό, καθώς και η ανασκευή τους από τον Ιταλό Πρωθυπουργό, αποτελούν το κύριο θέμα όλων των κυπριακών εφημερίδων. Ο Τύπος προβάλλει επίσης μια ποικιλία ειδήσεων, με θέματα οικονομικής φύσεως, το 10ο Συνέδριο των Αποδήμων, τις σχέσεις των κομμάτων ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ, τους λαθρέμπορους κι άλλα.

"Ο Αγών" τιτλοφορεί το κύριο θέμα του "Κάνει πίσω η Ιταλία", και αναφέρεται στις διορθωτικές δηλώσεις του Ιταλού Πρωθυπουργού, που έγιναν κυρίως ύστερα από παρέμβαση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, αλλά και διαβήματα της κυπριακής κυβέρνησης. Αλλού, αναφέρεται σε διάσκεψη Τύπου του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων, σύμφωνα με τον οποίο τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης είναι φυτώρια παρανόμων, γι' αυτό και θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας τη διάλυσή τους.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Χαστούκι στον Ντίνι, αφού ο Ιταλός Πρωθυπουργός αποκατέστησε την τάξη" τονίζει ότι τα άμεσα και έντονα διαβήματα Αθηνών και Λευκωσίας είχαν θετικά αποτελέσματα, αφού ο Ιταλός Πρωθυπουργός, διορθώνοντας τον Υπουργό του των Εξωτερικών, αποκατέστησε την πραγματικότητα. Αναφέρεται και στον ιταλικό Τύπο, που χαρακτήρισε γκάφα τις φιλοτουρκικές θέσεις Ντίνι. Σε άλλο θέμα, προβάλλει τις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Κόση, ότι θα εξαρθρωθούν οι σπείρες των λαθρεμπόρων από τα κατεχόμενα.

"Η Μάχη" με τίτλο "Οργή κατά Ντίνι" γράφει ότι έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις το θέμα, με αφορμή τις γνωστές δηλώσεις του Ιταλού ΥΠΕΞ, και υποστηρίζει ότι οι προσπάθειες για μπάλωμα δεν έπεισαν. Σε άλλη είδηση προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών, Ντίνου Μιχαηλίδη, ότι δεν βλέπει κανένα ουσιαστικό λόγο για διακοπή της συνεργασίας ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Εκαναν πίσω οι Ιταλοί μετά τις αντιδράσεις", τονίζει ότι οι συντονισμένες ενέργειες Αθήνας και Λευκωσίας ανάγκασαν την ιταλική κυβέρνηση να ανασκευάσει τις απαράδεκτες δηλώσεις του ΥΠΕΞ της χώρας. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι η ελληνική πλευρά δεν θεωρεί λήξαν το όλο θέμα αφού οι διευκρινήσεις "περί λάθους" δεν δικαιολογούν την έκταση των δηλώσεων Ντίνι. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η πρώτη υπεράκτια εταιρία εγγράφεται στο Χρηματιστήριο Κύπρου και σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Φόβοι γι' αντίκτυπους από ιταλικό ατόπημα", γράφει ότι παρόλο που υπήρξε σε μεγάλο βαθμό προσπάθεια γι' ανασκευή των δηλώσεων Ντίνι, Αθήνα και Λευκωσία ανησυχούν για το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν παρόμοια φαινόμενα στην Ευρώπη, και ότι η Ρώμη επιμένει σε δυο οντότητες. Αλλού αναφέρεται σε αποκαλύψεις του βουλευτή Χρίστου Μαυροκορδάτου, σύμφωνα με τις οποίες άτομα που επιδίδονται σε λαθρεμπόριο ζώων από τα κατεχόμενα πλούτισαν, ενώ με τις ενέργειές τους τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Οργή από το φάλτσο Ντίνι", γράφει ότι οι αντιδράσεις Αθήνας και Λευκωσίας στις δηλώσεις Ντίνι ήταν έντονες, ενώ το ιταλικό ΥΠΕΞ δηλώνει ότι πρόκειται για παρεξήγηση και διευκρινίζει ότι αναγνωρίζει μόνο την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή εκλογή του Χάρη Σοφοκλείδη στη θέση του Προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και στη δήλωσή του ότι η εντατικοποίηση των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού θα είναι ο πρώτος του στόχος.

Η αγγλόφωνη "Cyprus mail" αναφέρεται στις δηλώσεις Ντίνι και γράφει ότι η ιταλική κυβέρνηση προσπάθησε να αποτρέψει τη δημιουργία διπλωματικού επεισοδίου δηλώνοντας ότι αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης επεχείρησε να μειώσει την ένταση, μιλώντας για παρεξήγηση. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι δυο Βρετανοί τουρίστες καταδικάστηκαν χθες για ψευδή καταγγελία κλοπής και προβάλλει αναφορά του Δικαστή ότι οι καταγγελίες αυτές καταστρέφουν το καλό όνομα της Κύπρου ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΚΚ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Thursday, 28 August 1997 - 7:24:39 UTC