Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-08-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,29/08/1997 (ΚΥΠΕ) Οι χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για επερχόμενους κρίσιμους μήνες και οι εκτιμήσεις για πιθανή εκδήλωση θερμού επεισοδίου, οι δηλώσεις Κυπριανού αναφορικά με τις σχέσεις και τη συνεργασία του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) με τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ) και οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα των δηλώσεων του Ιταλού ΥΠΕΞ, Λαμπέρτο Ντίνι, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" γράφει ότι η κατάσταση στην περιοχή της Κύπρου οδηγείται σε κρίσιμη καμπή, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου μέσα στο επόμενο τετράμηνο, ενώ καθοριστικός μήνας θεωρείται ο Δεκέμβριος, καθώς η Τουρκία εντείνει τις απειλές της για τους S - 300. Σε άλλο σημείο αναφέρεται σε δηλώσεις Κυπριανού, σύμφωνα με τις οποίες ο Πρόεδρος Κληρίδης ουδέποτε ανέλαβε την πρωτοβουλία να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις του Κυπριακού.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι, με ψευδείς πληροφορίες για τους S - 300, η Αγκυρα ετοιμάζει το έδαφος ακόμη και για θερμό επεισόδιο και εκφράζει την πρόβλεψη ότι ο Δεκέμβριος θα είναι θερμός μήνας, λόγω καθορισμού ημερομηνίας έναρξης συνομιλίων με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε άλλο σημείο γράφει ότι Αθήνα και Λευκωσία θεωρούν λήξαν το θέμα των δηλώσεων Ντίνι από διπλωματικής σκοπιάς, αλλά θα συνεχίσουν τη διερεύνηση των κινήτρων των δηλώσεων του Ιταλού ΥΠΕΞ.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Πειρατεία σε βάρος πλοίων στο Βόσπορο", γράφει ότι οι Τούρκοι αναζητώντας εναγωνίως τους S - 300, άρχισαν νηοψίες σε πλοία που περνούν από τον Βόσπορο, ενώ ο Ντενκτάς απειλεί και πάλι με πόλεμο, αν η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε άλλο σημείο αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, σύμφωνα με τις οποίες ο Πρόεδρος Κληρίδης κρίνει ότι δεν είναι η ώρα να αποφασίσει κατά πόσο θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, του 1998.

Η "Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Νέο ξέσπασμα Κυπριανού εναντίον Κληρίδη", αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις Κυπριανού, με τις οποίες ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δηλώνει έκδηλα ενοχλημένος από τη στάση του Προέδρου Κληρίδη απέναντί του και στην αναφορά του ότι "νιώθει ως να μη συμμετέχει στη συγκυβέρνηση". Αλλού, γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, η Ρώμη επισπεύδει την επίσκεψη Κασουλίδη στην Ιταλία, μετά το σάλο από τις απαράδεκτες δηλώσεις Ντίνι.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι οι διεργασίες για το Κυπριακό επανενεργοποιούνται κατά τις αμέσως επόμενες εβδομάδες και θα κλιμακωθούν με τις επισκέψεις Ειδικών Απεσταλμένων, ενώ προσθέτει ότι, όπως εκτιμά η κυβέρνηση, πριν από το τέλος του χρόνου θα πυροδοτηθούν κρίσιμες εξελίξεις. Γράφει ότι χθες σήμανε συναγερμός στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, μετά την ανακάλυψη από το Σφαγείο Κοφίνου βαριάς μορφής μόλυνσης εχινόκοκκου σε σφάγια ζώων. Για την υπόθεση, προσθέτει, συνελήφθησαν τέσσερα άτομα κι ότι υπάρχει πιθανότητα τα μολυσμένα ζώα να προέρχονται από τα κατεχόμενα.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Ορόσημο ο Δεκέμβριος", γράφει ότι χθες η κυβέρνηση προέβη στην επισήμανση των πολύ σημαντικών στιγμών για τη διαμόρφωση της περαιτέρω πορείας του Κυπριακού, τονίζοντας μάλιστα ότι ο προσεχής Δεκέμβριος θα είναι μήνας σοβαρών εξελίξεων. Σε άλλο σημείο σημείο, αναφέρεται σε δηλώσεις του Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Αριστοφάνη Γεωργίου, σύμφωνα με τις οποίες δυνάμεις πέραν του κυπριακού χώρου, προσπαθούν να κλείσουν άρον - άρον το θέμα των αγνοουμένων.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι η Αστυνομία διερευνά ισχυρισμούς Βρετανών τουριστών, ότι μέλη της Δύναμης τους εξανάγκασαν να προβούν σε ψευδείς ομολογίες ότι καταγγελίες τους για κλοπή και βιασμό, ήταν πλαστές. Σε άλλο σημείο γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές θα πληρώσουν οκτώ εκατομμύρια δολλάρια, για να εξοπλίσουν τα 12 αεροσκάφη τους με ειδικό σύστημα ραντάρ, που θα προειδοποιεί για κίνδυνο σύγκρουσης.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" αναφέρεται στο θέμα των δηλώσεων Ντίνι και γράφει ότι ενώ η Ιταλία στην προσπάθειά της να μειώσει τη σημασία της "γκάφας" Ντίνι, δηλώνει, με νέα ανακοίνωσή της, ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, από την άλλη εκφράζει την άποψη ότι αυτή η τελευταία δήλωση και η αρχική δήλωση Ντίνι, είναι ταυτόσημες. Αλλού γράφει ότι η Επιτροπή Αγνοουμένων της Βουλής, χαρακτήρισε ως απαράδεκτους τους ισχυρισμούς Ντενκτάς ότι όλοι οι 1619 Ε/Κ αγνοούμενοι είναι νεκροί.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Friday, 29 August 1997 - 7:24:41 UTC