Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-08-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,30/08/1997 (ΚΥΠΕ) Οι τουρκικές απειλές αναφορικά με τους S - 300 και οι ρωσικές αντιδράσεις σε αυτές, η σύλληψη τεσσάρων προσώπων αναφορικά με υπόθεση μεταφοράς πυρηνικών αποβλήτων, οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, του βουλευτή του ΔΗΚΟ Νίκου Πιττοκοπίτη και η πρωτοβουλία του Προέδρου του ΔΗΣΥ για συνέχιση της συγκυβέρνησης, είναι μερικά από τα θέματα τα οποία προβάλλονται στις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

"Ο Αγών" γράφει ότι η Ρωσία παρεμβαίνει πλέον ανοικτά στο θέμα των S - 300 και εκφράζει τις ανησυχίες της μετά την απόφαση της Τουρκίας να διεξάγει έρευνες στα πλοία που περνούν από τα Στενά του Βοσπόρου και υποστηρίζει ότι εντάθηκαν οι σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας μετά την έρευνα των τουρκικών αρχών σε βάρος αιγυπτιακού πλοίου. Αλλού, αναφέρεται στη σύλληψη τεσσάρων αλλοδαπών μετά από πληροφορίες της Αστυνομίας για παράνομη μεταφορά πυρηνικών αποβλήτων από χώρα του πρώην Ανατολικού Συνασπισμού, στην Κύπρο.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Πρωτοβουλία Αναστασιάδη για κοινή συνάντηση μεταξύ Κληρίδη - Κυπριανού - ιδίου" γράφει ότι παρά την προσπάθεια του Προέδρου του ΔΗΣΥ, υπήρξε νέο μπαράζ δηλώσεων και αντιδηλώσεων μεταξύ του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μανώλη Χριστοφίδη και του βουλευτή του ΔΗΚΟ Νίκου Πιττοκοπίτη. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι αφέθηκαν ελεύθεροι οι ύποπτοι για λαθρεμπόριο με τα κατεχόμενα, λόγω απουσίας επαρκών στοιχείων εναντίον τους.

"Η Μάχη" αναφέρεται στα δύο χθεσινά τροχαία δυστυχήματα, που είχαν ως τραγικό αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο νεαρά πρόσωπα και γράφει ότι ο δρόμος Πάφου - Τσάδας έχει καταντήσει πραγματική καρμανιόλα. Σε άλλη είδηση, προβάλλει χθεσινή έγγραφη δήλωση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Νίκου Πιττοκοπίτη, με την οποία κάλεσε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να παραιτηθεί, χρησιμοποιώντας εναντίον του βαριούς χαρακτηρισμούς.

"Η Σημερινή" εκτιμά ότι χαμηλώνουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση του ΔΗΚΟ με την κυβέρνηση, αναφορικά με την ελλιπή ενημέρωση που τυγχάνει το κόμμα, και την άρνηση του Προέδρου Κληρίδη να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο, σημειώνοντας ότι ρόλο γεφυροποιού αναλαμβάνει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης. Αλλού γράφει, ότι με θάνατο που έρχεται από τα κατεχόμενα ισοδυναμεί το λαθρεμπόριο ζώων που απειλεί την ανθρώπινη ζωή και υγεία καθώς και την κτηνοτροφική και γεωργική μας παραγωγή.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι παρά τις προσπάθειες της Λευκωσίας να αναιρέσει εντυπώσεις αναφορικά με κινδύνους από τις εντάσεις που προδιαφγράφονται στην Κύπρο, η Αγκυρα συντηρεί την όξυνση για να αιτιολογήσει τα προσχήματα και οι τρίτοι, ανησυχούν ακόμα περισότερο. Αλλού γράφει, ότι η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών βρίσκεται μπροστά σε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών στο οποίο ενέχονται, όπως υποστηρίζει, άτομα της υψηλής κοινωνίας.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι με σαφή πολιτική δήλωση που ερμηνεύεται ως κάλεσμα υποστήριξης της αναμενόμενης υποψηφιότητας Γλαύκου Κληρίδη και σε αυτή την βάση, συνέχιση της συνεργασίας ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ, απάντησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στις επικριτικές δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού. Η εφημερίδα προβάλλει επίσης δηλώσεις του Προέδρου της Παγκύπριας Επιτροπής Αγνοουμένων, Νίκου Θεοδωσίου, ότι στη συνάντηση που είχαν με τον Αμερικανό Δημοκρατικό βουλευτή, Πάτρικ Κένεντι, τους αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ περιθωριοποιούν το θέμα των αγνοουμένων.

Η καθημερινή αγγλόφωνη "Cyprus Mail", προβάλλει πρωτοσέλιδα την υπόθεση μεταφοράς πυρηνικών αποβλήτων στις κυπριακές ακτές και τις συλλήψεις τριών Αράβων και ενός Γιουγκοσλάβου, σημειώνοντας ότι τάνκερ με το επικίνδυνο φορτίο, βρίσκεται ήδη καθοδόν προς την Κύπρο. Αλλού, αναφερόμενη σε δηλώσεις του ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου, Ζακ Ποός που προεδρεύει της ΕΕ, στην Αθήνα, με τις οποίες επαναβεβαιώνει ότι η Κύπρος θα αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες νωρίς τον ερχόμενο χρόνο όπως έχει προγραμματιστεί.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΚ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Saturday, 30 August 1997 - 7:24:40 UTC