Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-08-31

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,31/08/1997 (ΚΥΠΕ) Η υπόθεση παράνομης μεταφοράς πυρηνικων αποβλήτων στη Μεσόγειο, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι ενέργειες των κομμάτων αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβράρη και η εκδήλωση διαμαρυρίας των οικολόγων περιβαλλοντιστών στην πλατεία Ελευθερίας είναι τα κύρια θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

"Ο Αγών", επικαλούμενος πληροφορίες του από αμερικανικές διπλωματικές πηγές, γράφει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ως μη ανατρέψιμη την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ παράλληλα εκφράζουν έντονες αμφιβολίες κατά πόσον η Τουρκία μπορεί στο παρόν στάδιο να γίνει μέλος. Αλλού, αναφέρεται στην απόφαση των κυπριακών αρχών να αφεθούν ελεύθεροι οι επτά αλλοδαποί που κρατούνταν αναφορικά με υπόθεση παράνομης μεταφοράς πυρηνικών αποβλήτων στη Μεσόγειο.

Η " Αλήθεια" γράφει ότι βγήκαν πάλι τα "μαχαίρια" στο χώρο της αντιπολίτευσης αναφορικά με την υποψηφιότητα Γιώργου Ιακώβου που επέλεξε το ΑΚΕΛ, και για άλλη μια φορά διεφάνη η εντελώς αντίθετη άποψη μεταξύ ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Ε.ΔΗ που καθιστά απομακρυσμένο τυχόν ενδεχόμενο συνεργασίας τους. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι κλιμάκιο της Financial Action Task Force φθάνει στην Κύπρο για επαφές με την Κεντρική Τράπεζα, εμπορικές τράπεζες και τη Μονάδα Καταπολέμησης Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος, με σκοπό να διαπιστωθεί αν εφαρμόζεται στην Κύπρο η σχετική νομοθεσία.

"Η Μάχη" με τίτλο "Πλέει προς Κύπρο το τάνκερ με τα απόβλητα" γράφει ότι σε ευρεία σύσκεψη που έγινε χθες στη Γενική Εισαγγελία εξετάστηκε σε βάθος η υπόθεση και σημειώνει ότι η Αστυνομία θα συνεχίσει τις έρευνες για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των περιβαλλοντιστών με αφορμή την προσαγωγή σε δίκη των οκτώ μελών της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης "Πράσινη Ειρήνη" (Greenpeace).

"Τα Νέα" αναφερόμενα στις προκλητικές δηλώσεις του Ιταλού ΥΠΕΞ Λαμπέρτο Ντίνι, γράφουν ότι πίσω τους κρύβονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και σημειώνουν ότι η Τουρκία αγοράζει οπλισμό δισεκατομμυρίων από την Ιταλία. Αλλού, σε αφιέρωμά της για τα 23 χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή - ποιητή Δώρου Λοϊζου ότι οι ιδέες δεν δολοφονούνται και οι στίχοι του παραμένουν πάντα επίκαιροι.

"Η Σημερινή" προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου στην εφημερίδα, με τις οποίες τονίζει ότι σε συναγερμό θα τεθούν όλα τα κυβερνητικά τμήματα και οι κρατικές υπηρεσίες με στόχο την εναρμόνιση της κυπριακής οικονομίας με το κοινοτικό κεκτημένο. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν επιδιώκει αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού και επικαλούμενη πληροφορίες της, προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης κάλεσε τους συνεργάτες του να μην "ρίχνουν λάδι στη φωτιά".

"Ο Φιλελεύθερος" αναφέρεται επίσης στην υπόθεση των πυρηνικών αποβλήτων προβάλλοντας τη δήλωση του Βοηθού Αρχηγού της Αστυνομίας Ανδρέα Στεφάνου ότι δεν υπάρχει πλοίο και ότι οι έρευνες συνεχίζονται. Σε άλλη είδηση, ο "Φ" γράφει ότι η Αγκυρα σκληρύνει στο έπακρο τη στάση της στο Κυπριακό, με στόχο να προκαταλάβει εκβιαστικά προαγόμενες παρεμβάσεις που δρομολογούνται από αμερικανικής και ευρωπαϊκής πλευράς.

Η "Χαραυγή" στο πρωτοσέλιδο άρθρο της εκτιμά ότι τα συμφέροντα των ισχυρών της γης και των περιφεριακών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, οδηγούν το Κυπριακό σε νέες επικίνδυνες περιπλοκές με απρόβλεπτες συνέπειες. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ επανέλαβε και χθες ότι δεν τίθεται θέμα αναβίωσης του "Συνασπισμού της Ελπίδας" ή αλλαγής των αποφάσεών του, αναφορικά με την πορεία του κόμματος στις προεδρικές εκλογές.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει επίσης την εκδήλωση διαμαρτυρίας των οικολόγων - περιβαλλοντιστών, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Δημήτρης Ηλιάδης, έχει ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον των οκτώ μελών της Greenpeace. Σε άλλη είδηση, επικαλούμενη δημοσκόπηση του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών, γράφει ότι οι Κύπριοι εκφράζουν διϊστάμενες απόψεις αναφορικά με την άφιξη του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S - 300.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΚ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Sunday, 31 August 1997 - 8:24:41 UTC