Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-09-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,01/09/1997 (ΚΥΠΕ) Ο τραγικός και αδόκητος θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνας και οι διεργασίες στα κόμματα γύρω από το θέμα των προεδρικών εκλογών είναι τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

"Ο Αγών" γράφει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραδέχονται τώρα ότι δεν μπορούν να πιέσουν την Τουρκία ή τον Ντενκτάς για να αλλάξει τη στάση του ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων στο Κυπριακό, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την αλλαγή των δύσκολων δεδομένων τα οποία έχουν δημιουργηθεί μετά την αποτυχία των συνομιλιών στο Μοντρέ της Ελβετίας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται ότι η ΟΥΝΦΙΣΥΠ απέκλεισε χθες με συρματομπλέγματα για πρώτη φορά από το 1974, τον παλιό δρόμο Λάρνακας - Λευκωσίας μέσω του κατεχόμενου Πυροίου, στη συμβολή του προς το δρόμο που οδηγεί προς την ακριτική Αθηένου.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα ότι η 36χρονη πριγκίπισσα της Ουαλλίας Νταϊάνα βρήκε το θάνατο από το φόβο των παπαράτσι, αφού σκοτώθηκε κυνηγημένη από αυτούς μαζί με το σύντροφο της Ντόντι Φαγιέντ σε μια σήραγγα του Παρισιού. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ αποφάσισε να κατέλθει αυτόνομα στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές με υποψήφιο τον Πρόεδρό της Βάσο Λυσσαρίδη.

"Το Θάρρος" με κύριο τίτλο "Ξανά στη Βουλή ο φάκελος της Κύπρου" γράφει ότι σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας με την έναρξη των εργασιών νέας συνόδου της Βουλής, θα συσταθεί με πρωτοβουλία Βουλευτών, επιτροπή, η οποία θα εξετάσει τις καταθέσεις που λήφθηκαν στην Ελλάδα, στα πλαίσια τους ανοίγματος του φακέλου της Κύπρου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται ότι συγκλονισμό και θλίψη προκάλεσε στην παγκόσμια κοινή γνώμη ο πρόωρος και τραγικός θάνατος της Νταϊάνα.

"Η Σημερινή" γράφει ότι τον πλέον τραγικό επίλογο επιφύλαξε η μοίρα στην παραμυθένια αλλά και πολυτάραχη ζωή της πριγκίπισσας της Ουαλλίας, Νταϊάνα, της πιο αγαπημένης και πιο διάσιμης πριγκίπισσας στον κόσμο. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η συντήρηση των αυτοκινήτων της Αστυνομίας κοστίζει γαι το κράτος "ο κούκος αηδόνι", και πως η διατήρηση από την Αστυνομία δικών της συνεργείων συντήρησης οχημάτων που χρησιμοποιεί είναι αχρείαστη, σύμφωνα με διαχειριστικό έλεγχο που έκαμε η Ελεγκτική Υπηρεσία.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι στην τελική ευθεία για το πρώτο ξεκαθάρισμα του προεκλογικού τοπίου για τις προεδρικές εκλογές βρίσκονται όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί ενώ άρχισαν δειλά - δειλά να διαμορφώνεται το ισοζύγιο των δυνάμεων που θα κλείνει τελικά και τη πλάστιγγα μεταξύ των προεδρικών υποψηφίων. Για τον τραγικό θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα η εφημερίδα γράφει ότι η πριγκίπισσα που με τη δράση της έδωσε ανθρώπινο πρόσωπο στα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ, έχασε τη ζωή της σε φοβερό αυτοκινητικό δυστύχημα στο Παρίσι, ενώ ο οδηγός του αυτοκινήτου της προσπαθούσε να αποφύγει τα φλας των παπαράτσι.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι το Προεδρικό και η ηγεσία του ΔΗΣΥ επιχειρεί τον "εγκλωβισμό του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού ώστε να εξασφαλίσει την υποστήριξή του προς την υποψηφιότητα Κληρίδη, η οποία θεωρείται πέραν από βέβαιη από στενούς του συνεργάτες και την ηγεσία του ΔΗΣΥ". Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται σε συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος χαρακτηρίζει κορυφαίο λάθος της Τουρκίας ενδεχόμενη προσάρτηση των κατεχομένων.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Τhe Cyprus Weekly" σε ειδική έκδοσή της για το θάνατο της Πριγκίπισσας Νταϊάνα γράφει ότι η Βρετανία θρηνεί τη βασίλισσα, που ποτέ δεν είχε, ενώ η βασιλική οικογένεια λυπάται σύσσωμη για την πριγκίπισσα Νταϊάνα. Ακόμη αναφέρει ότι η Πριγκίπισσα καταδιωκόμενη μέχρι τέλους από τους φωτογράφους πάλεψε με την ομορφιά και τη φήμη της ενώ παράλληλα είχε το χάρισμα της συμπόνιας, που άγγιξε τους δυνατούς καθώς επίσης και τα θύματα των παγκόσμιων τραγωδιών.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Monday, 1 September 1997 - 9:24:45 UTC