Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-09-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,02/09/1997 (ΚΥΠΕ) Τα προβλήματα της συγκυβέρνησης και οι δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, οι δηλώσεις του Βάσου Λυσσαρίδη και η απάντηση Γιώργου Ιακώβου καθώς και η διακήρυξη που υπέγραψαν Ε/Κ και Τ/Κ συνδικαλιστές για την ειρήνη είναι τα θέματα του σημερινού Κυπριακού Τύπου. Ολες οι εφημερίδες προβάλλουν ειδήσεις που σχετίζονται με το θάνατο της Πριγκίπισσας Νταϊάνα, ενώ σύμφωνα με τη γαλλική Εισαγγελία ο οδηγός της μοιραίας Μερσεντές ήταν μεθυσμένος.

"Ο Αγών" γράφει ότι τέρμα στις "παρεξηγήσεις" και "προστριβές" στο χώρο της συγκυβέρνησης προσπαθεί με ρόλο μεσολαβητή να πετύχει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη ανακοίνωσε την ετοιμότητά του να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού. Γράφει ότι στις 15 Σεπτεμβρίου συγκαλείται το Εθνικό Συμβούλιο ενόψει της κρισιμότητας των επικείμενων εξελίξεων στο Κυπριακό.

Η "Αλήθεια" αναφέρεται στα προβλήματα της συγκυβέρνησης και γράφει ότι το ΔΗΚΟ ζητεί ξεκαθάρισμα από το ΔΗΣΥ για τις προεδρικές εκλογές, ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει εκφράσει τη θέση ότι είναι αυστηρά επικεντρωμένος στο Κυπριακό και δεν είναι ώρα για εξαγγελία της υποψηφιότητάς του. Προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη σύμφωνα με τις οποίες ούτε με την υποστήριξη του κόμματος του εκλέγεται ο Γιώργος Ιακώβου.

"Η Μάχη" με κύρ πιορωτοσέλιδο τίτλο "Την σκότωσαν;" γράφει ότι καταιγισμός αντιφατικών πληροφοριών έχει ξεσπάσει για το δυστύχημα κατά το οποίο σκοτώθηκε η Νταϊάνα, της οποίας η κηδεία θα τελεστεί το Σάββατο και θα έχει εθνικό χαρακτήρα. Αναφέρεται ακόμη σε επιστολή του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου προς τον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία ζητείται το άνοιγμα του φακέλου της Κύπρου προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα της αναφέρεται σε επικείμενη καθοριστική τριμερή συνάντηση για το μέλλον της συγκυβέρνησης στην οποία προσβλέπει ο Πρόεδρος Κληρίδης μεταξύ του ιδίου, του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού και του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη. Γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα προωθήσει διεθνώς πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για εξουδετέρωση των τουρκικών απειλών.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι η τουρκική κυβέρνηση και η ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχουν αποφασίσει να εντείνουν την εκστρατεία για παρεμπόδιση της άφιξης των πυραύλων S - 300 από τη Ρωσία στην Κύπρο, επιχειρώντας να εμπλέξουν τα Ηνωμένα Εθνη στην προσπάθειά τους αυτή. Επικαλούμενος πληροφορίες του γράφει ότι επανέρχεται στην επιφάνεια το θέμα πώλησης μεγάλου ποσοστού μετοχών του τσιμεντοποιείου Βασιλικού.

Η "Χαραυγή" αναφέρεται στην επικείμενη συνεδρία του Εθνικού κατά την οποία αναμένεται ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία του Κυπριακού καθώς και την πρόθεσή του να προβεί σε νέες παραστάσεις για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης. Προβάλλει ανακοίνωση που εξεδόθη από το Γραφείο του Γιώργου Ιακώβου και στην οποία ο υποψήφιος Πρόεδρος τονίζει πως ο κ. Λυσσαρίδης αντί να επικρίνει την κυβέρνηση Κληρίδη στρέφεται εναντίον όσων επιδιώκουν αλλαγή.

H αγγλόφωνη "Cyprus Mail" έχει τίτλο στο ολοσέλιδο πρωτοσέλιδο "Νταϊάνα, ο οδηγός ήταν μεθυσμένος". Αναφέρεται σε ανακοίνωση της Εισαγγελίας του Παρισιού σύμφωνα με την οποία η ανάλυση αίματος του οδηγού της Μερσεντές αποκάλυψε ότι τα ίχνη οινοπνεύματος ήταν σε επίπεδο που συνιστά αδίκημα. Γράφει ακόμη ότι εκπρόσωποι 15 Ε/κ και Τ/κ συνδικαλιστικών οργανώσεων υπέγραψαν χθες διακήρυξη με την οποία επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για αποκατάσταση της ειρήνης στο νησί.

(ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Tuesday, 2 September 1997 - 6:24:39 UTC