Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-09-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,03/09/1997 (ΚΥΠΕ) Οι δηλώσεις πολιτικών ηγετών γύρω από το θέμα των προεδρικών εκλογών, οι χθεσινές δηλώσεις του Αντιπρόεδρου της τουρκικής κυβέρνησης και η στάση της Λευκωσίας για τις απειλές ότι η Τουρκία θα κτυπήσει την περιοχή όπου θα εγκατασταθούν οι ρωσικοί πύραυλοι καθώς και το θέμα της πώλησης των μετοχών της ΕΜΕ στο τσιμεντοποιείο Βασιλικού είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

"Ο Αγών" γράφει στο κύριο του θέμα ότι οι τουρκικές απειλές για δημιουργία θερμού επεισοδίου στην περιοχή με αφορμή τη μεταφορά του ρωσικού αντιαεριπορικού πυραυλικού συστήματος S - 300 εντείνονται ενώ σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δεν αποκλείεται και κτύπημα των πυραύλων κατά την άφιξή τους στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι αύριο Πέμπτη αναμένεται να ξεκαθαρίσουν οι διαφωνίες και παρεξηγήσεις που έχουν σημειωθεί τον τελευταίο καιρό μεταξύ Προεδρικού και Προέδρου της Βουλής σε συνάντηση που θα έχουν ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι ο απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου στο Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δεν προτίθεται να επισκεφθεί στην Κύπρο πριν από τις προεδρικές εκλογές εκτός αν προκληθεί στην Κύπρο ή την περιοχή μια σοβαρή κρίση λόγω κυρίως του θέματος των ρωσικών πυραύλων. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ενώ η ΕΔΕΚ θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνο για τη διάλυση του συνασπισμού των κομμάτων της αντιπολίτευσης το ΑΚΕΛ, στο ΑΚΕΛ επιρρίπτουν την ευθύνη στους Ενωμένους Δημοκράτες και παράλληλα θέτουν από τώρα το δίλημμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, υποστηρίζοντας ότι ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για να φύγει ο Κληρίδης από την εξουσία.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Κάνει πίσω η Αγκυρα" γράφει ότι ενώ ο τουρκικός Τύπος προσπαθεί να συντηρήσει ατμόσφαιρα κρίσης γύρω από τους πυραύλους S - 300 και η Ουάσιγκτον "ετοιμάζει μεθοδεύσεις" που θα καταστήσουν αδύνατη τη μεταφορά και παραλαβή των πυραύλων η Αγκυρα δια στόματος Ετζεβίτ φαίνεται να κάνει πίσω όσον αφορά τις απειλές ότι θα κτυπήσει όταν εγκατασταθούν οι πύραυλοι. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι στους θεμελιωτές της συγκυβέρνησης επαφίεται πλέον να διαλύσουν τις αμφιβολίες για συνέχιση της συνεργασίας ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ, σε συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Πέμπτη.

"Η Σημερινή" γράφει ότι έντονες και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις είχε τις τελευταίες μέρες ο επιχειρηματίας Σταύρος Γαλαταριώτης για αγορά του 34% των μετοχών της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας στη Τσιμεντοποιϊα Βασιλικού. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι με εποικισμό της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου απειλούν οι Τούρκοι, σε περίπτωση που εγκατασταθούν στην Κύπρο οι ρωσικοί πύραυλοι S - 300.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο του θέμα ότι τακτική χαμηλών τόνων έναντι των τουρκικών απειλών ότι θα κτυπήσουν τους ρωσικούς πυραύλους S - 300 αν αυτοί εγκατασταθούν στην Κύπρο, έχει υιοθετήσει η κυπριακή κυβέρνηση. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι κορυφώνονται και πάλι οι διεργασίες τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο για πώληση των μετοχών της ΕΜΕ στο τσιμεντοποιείο Βασιλικού και χθες ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είχε τη δεύτερη συνάντηση εντός ολίγων ημερών με τον επιχειρηματία Σταύρο Γαλαταριώτη.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Υποψηφιότητα νίκης ο Γιώργος Ιακώβου" γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε χθες την ακράδαντη πεποίθηση ότι η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Γιώργου Ιακώβου είναι υποψηφιότητα νίκης αφού μπορεί να συγκεντρώσει υποστήριξη από όλους τους ιδεολογικούς χώρους χάρις το γεγονός ότι πολιτικά ο κ. Ιακώβου ανήκει στο χώρο του Κέντρου. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ, φέρεται να παίρνει αποστάσεις από τις "απειλές" που διατύπωσαν νωρίτερα μη κατονομαζόμενοι Τούρκοι αξιωματούχοι που απειλούσαν ότι "θα κτυπούσαν αν εγκαθίσταντο στην Κύπρο οι ρωσικοί πύραυλοι S - 300".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι εφτά φωτορεπόρτερς που συνελήφθηκαν σε σχέση με το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα κατηγορήθηκαν για ανθρωποκτονία. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη χθες σε διαμαρτυρία προς τη Βρετανία σχετικά με εσωτερικό έγγραφο των βρετανικών Βάσεων που αναφέρεται στο ψευδοκράτος ως "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου".

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Wednesday, 3 September 1997 - 6:24:40 UTC