Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-09-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,04/09/1997 (ΚΥΠΕ) Οι ενέργειες και οι χειρισμοί του Προέδρου Κληρίδη στο Κυπριακό και την ΕΕ που αναμένεται ότι θα απασχολήσουν τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, οι απειλές των Τούρκων, η απογευματινή, καθοριστική συνάντηση Κληρίδη - Κυπριανού, οι διάφορες εξελίξεις στο θέμα των προεδρικών εκλογών καθώς και οι επαφές του ΥΠΕΞ σε ευρωπαϊκές χώρες είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό Τύπο. Ολες οι εφημερίδες προβάλλουν νέα στοιχεία γύρω από το τραγικό δυστύχημα που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο της Πριγκίπισσας Νταϊάνα.

"Ο Αγών" στο κύριο θέμα του επικαλείται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, ο Πρόεδρος Κληρίδης προτίθεται να εισηγηθεί σκληρή γραμμή έναντι της Τουρκίας στο πλαίσιο του πακέτου ενεργειών και χειρισμών για το Κυπριακό και την ευρωπαϊκή πορεία, με το οποίο θα ασχοληθεί το Εθνικό Συμβούλιο. Γράφει ότι στα 400 εκ. λίρες θα ανέλθει το συνολικό κόστος της ανέγερσης του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της αναφέρεται σε ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ των κομμάτων ΕΔΕΚ και ΕΔΗ με ΑΚΕΛ, τα οποία αντάλλαξαν δημόσια κατηγορίες για το ποιός φέρει την ευθύνη για τη διάλυση του συνασπισμού των τριών αυτών κομμάτων. Προβάλλει επίσης τη διαβεβαίωση του Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ, προς τον Κύπριο ομόλογό του, για την υποστήριξη της χώρας του στην εξεύρεση τρόπων επίλυσης του Κυπριακού.

"Η Μάχη" γράφει ότι με πρωτοφανή κυνισμό Αμερικανοί και Τούρκοι δρομολογούν σατανικά σχέδια σε βάρος της Κύπρου, με βάσιμο στόχο τη δημιουργία αιματηρού επεισοδίου που να δικαιολογεί την επέμβαση Χόλμπρουκ και αφετέρου τον ενταφιασμό των αμυντικών σχεδίων της Κύπρου. Αναφέρει επίσης ότι ο Α' Αντιπρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Μιχάλης Παπαπέτρου, θα υποβληθεί σε αγγειοπλαστική στεφανιαίας αρτηρίας.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Κλίμα τρομοκρατίας" αναφέρεται στις προσπάθειες της Αγκυρας, η οποία παραβιάζοντας διεθνείς συμβάσεις συνεχίζει να ελέγχει παράνομα τα φορτηγά πλοία που διέρχονται τα Στενά του Βοσπόρου με το δικαιολογητικό ότι θέλει να αποτρέψει τη μεταφορά των S - 300 στην Κύπρο. Γράφει επίσης για τη σημερινή συνάντηση Κληρίδη - Κυπριανού η οποία κρίνεται καθοριστική για το μέλλον της συγκυβέρνησης.

"Ο Φιλελεύθερος" επικαλούμενος πληροφορίες του γράφει πως την ανησυχία της κυβέρνησης προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γάλλου Υπουργού για ευρωπαϊκές υποθέσεις Μοσκοβισί κυρίως για το ότι η στάση ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών εξουδετερώνει τη δυνατότητα των Δεκαπέντε να χρησιμοποιήσουν την ενταξιακή πορεία της Κύπρου ως μοχλό πίεσης έναντι της Τουρκίας για το Κυπριακό. Γράφει επίσης ότι προσπάθεια αναζωογόνησης του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου θα καταβληθεί το Φεβρουάριο με στόχο να σταλούν μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η "Χαραυγή", στο κύριο θέμα της, αναφέρει ότι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στη Λευκωσία Κένεθ Μπριλ και του εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ επιβεβαιώνουν πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν μεθοδεύσεις που θα καταστήσουν αδύνατη την παραλαβή των S - 300 και ότι επιθυμούν να εντάξουν την Τουρκία στις χώρες που περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση της διεύρυνσης της ΕΕ. Σε άλλο θέμα της, γράφει ότι το ΔΗΚΟ φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει αποφασίσει οριστικά να επαναδιεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας.

Η Αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι οι τουρκικές απειλές για την εποικισμό της Αμμοχώστου εάν οι πύραυλοι S - 300 εγκατασταθούν στην Κύπρο δεν θα μειώσει την επιδίωξη της κυβέρνησης για μία ειρηνική λύση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι σε προσπάθειά του να καθησυχάσει ανησυχίες που προέκυψαν από δηλώσεις του Γάλλου Υπουργού για ευρωπαϊκές υποθέσεις σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ο ΥΠΕΞ Γιαννάκης Κασουλίδης ανέφερε ότι οι δηλώσεις του Γάλλου αξιωματούχου είχαν παρερμηνευθεί από τον Τύπο.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror", στο κύριο θέμα της, αναφέρει ότι το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου προσανατολίζεται στην πλήρη φιλελευθεροποίηση των προμηθειών, κάτι που θα καταστήσει πλέον παρελθόν τις υψηλές προμήθειες που πληρώνουν οι επενδυτές στους χρηματιστές όταν διενεργούν πράξεις στο Χρηματιστήριο. Αλλού γράφει ότι τόσο η Αρχιεπισκοπή όσο και ο Σταύρος Γαλαταριώτης διέψευσαν κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα για μεταξύ τους συμφωνία σχετικά με πώληση μετοχών των Τσιμεντοποιείου Βασιλικού στην Κυπριακή Εταιρεία Τσιμέντων.

(ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΚΧ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Thursday, 4 September 1997 - 6:19:20 UTC