Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-09-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,05/09/1997 (ΚΥΠΕ) Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού, οι τουρκικές απειλές για τους πυραύλους S - 300, οι δηλώσεις του Ελληνα Υπουργού Εθνικής Αμυνας και οι δηλώσεις του νέου Αμερικανού Συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

"Ο Αγών", με τίτλο "Δεν Συμφώνησαν", αναφέρεται στη συνάντηση Προέδρου Κληρίδη - Σπύρου Κυπριανού χθες βράδυ και σημειώνει ότι έχουν διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις για το Κυπριακό αλλά και για τους μελλοντικούς χειρισμούς. Αλλού προβάλλει συνέντευξη στο LGR του Ελληνα Υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, στην οποία τονίζει ότι υλοποίηση των τουρκικών απειλών αποτελεί αιτία για πόλεμο, ενώ απορρίπτει ισχυρισμούς για καθυστέρηση στην κατασκευή έργων υποδομής στο πλαίσιο του αμυντικού δόγματος.

Η "Αλήθεια" προβάλλει τη συνέντευξη του νέου Αμερικανού Συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, ο οποίος προειδοποιεί ότι ο χρόνος μετρά εναντίον της λύσης του Κυπριακού και ότι καμιά πλευρά δεν θα πετύχει ό,τι θέλει. Σε άλλη είδηση, αναφέρεται στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, σημειώνοντας ότι γίνονται προσπάθειες, σε ευρύ φάσμα επιπέδων, για συνέχιση της συνεργασίας των δύο κομμάτων και στις επόμενες εκλογές.

"Η Μάχη", με τίτλο, "Κύπρος: Στο στόχαστρο τεσσάρων μυστικών υπηρεσιών", αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής αγγλόφωνης εφημερίδας Turkish Daily News ότι ΗΠΑ, Ισραήλ και Αζερμπαϊζάν συνεργάζονται με τη ΜΙΤ της Τουρκίας παρέχοντας πληροφορίες που αφορούν πιθανούς τρόπους μεταφοράς των S - 300 στην Κύπρο. Αλλού, αναφερόμενη στην απόπειρα φόνου κατά του Μιχάλη Αεροπόρου στη Λάρνακα από τους Αντώνη και Λουκά Φανιέρο, γράφει ότι σε βεντέτα διαστάσεων εξελίσσεται η διαμάχη μεταξύ των δύο οικογενειών.

"Η Σημερινή" γράφει ότι κλιμακώνονται οι τουρκικές απειλές για τους S - 300 και σημειώνει τις προκλητικές δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην Αττάλεια, με τις οποίες ισχυρίζεται ότι η Ρωσία παρακινεί και ενθαρρύνει την Ε/κ πλευρά επειδή επιθυμεί σύρραξη στο νησί με σκοπό να κατέρχεται εύκολα στη Μεσόγειο. Σε άλλη είδηση, η "Σ" αναφέρεται στη συγκρότηση δύο νέων ταχυκίνητων ομάδων κρούσης, από επίλεκτους και ειδικά εκπαιδευμένους νέους αστυφύλακες. Η πρώτη ομάδα, από δώδεκα εξοπλισμένους μοτοσικλετιστές, ανήκει στη ΜΜΑΔ και η άλλη ανήκει στην Αεροπορική Πτέρυγα για επιχειρήσεις με τα ελικόπτερα της Αστυνομίας.

"Ο Φιλελεύθερος", στο κύριο θέμα του, γράφει ότι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και το Αζερμπαϊτζάν παρέχουν πληροφορίες στην Τουρκία για τις πιθανές μεθόδους μεταφοράς των ρωσικών πυράυλων S - 300 στην Κύπρο και ότι η νηοψία που διενήργησαν οι τουρκικές αρχές σε αιγυπτιακό πλοίο που διήρχετο των στενών του Βοσπόρου τον περασμένο μήνα ήταν αποτέλεσμα πληροφοριών που ελήφθηκαν από αυτές τις χώρες. Σε άλλο θέμα, ο "Φ" γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης θα είναι σε θέση σε ένα περίπου μήνα να δώσει τελική γνωμάτευση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΕΜΕ.

Η "Χαραυγή" στην κύρια είδηση γράφει ότι ΗΠΑ και Ισραήλ ενεργούν ως πράκτορες της Τουρκίας για τους S - 300. Αναφέρεται επίσης στην απόφαση του Υπουργού Παιδείας ότι μόνο 100 από τους 170 πτυχιούχους, οι οποίοι εργοδοτούνταν με σύμβαση για δέκα και πλέον χρόνια στη Δημοτική Εκπαίδευση, θα διοριστούν φέτος. Σε άλλη είδηση, η "Χ" γράφει ότι ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Χαβιέρ Πέρεζ Ντε Κουεγιάρ, στο βιβλίο με τα απομνημονεύματα του το οποίο μόλις κυκλοφόρησε, καθιστά τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς καθαρά υπεύθυνο για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail", γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έδωσε χάρη σε Ιρλανδέζα τουρίστρια οι οποία καταδικάστηκε τον περασμένο μήνα σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών όταν βρέθηκε ένοχη για ψευδή καταγγελία βιασμού. Σε άλλο θέμα, η "CM" γράφει ότι η Γενική Εισαγγελία πρότεινε όπως Παλαιστίνιος πρώην τρομοκράτης, ο οποίος κρατείται αναμένοντας απέλαση, αφεθεί ελεύθερος.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" αναφέρεται στο οκταήμερο ένταλμα κράτησης που εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας κατά των Αντώνη και Λούκα Φανιέρου, οι οποίοι συνελήφθηκαν χθες σχετικά με υπόθεση απόπειρας φόνου σε καμπαρέ της Λάρνακας. Σε άλλο θέμα, η "CW" αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου της Ισπανικής Γερουσίας με τις οποίες εκφράζει την πλήρη υποστήριξη της χώρας του στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

(ΚΥΠΕ/ΜΚΧ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Friday, 5 September 1997 - 7:24:19 UTC