Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-09-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,11/09/1997 (ΚΥΠΕ) Το μέλλον της συγκυβέρνησης σε συνάρτηση με τη σημερινή συνάντηση Κληρίδη - Κυπριανού, η αντίδραση της Μόσχας στις τουρκικές δηλώσεις για τους S300, η χθεσινή συνάντηση Κασουλίδη - Ντίνι και η αποκάλυψη για εντοπισμό ακατάλληλου νερού σε στρατόπεδα είναι μερικά από τα κύρια θέματα των σημερινών εφημερίδων.

"Ο Αγών" γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού αναμένει να ακούσει σήμερα από το στόμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη οριστικά κατά πόσο θα είναι ο ίδιος υποψήφιος ή αν θα υποστηρίξει τη δική του υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοίμασαν ιδέες για τη συγκρότηση Πολυεθνικής Δύναμης για την Κύπρο και πως στη Δύναμη αυτή θα συμμετέχουν στρατεύματα από χώρες του ΝΑΤΟ, μόνιμα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και η ΕΛΔΥΚ και η ΤΟΥΡΔΥΚ.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι εγκαταλείποντας τους ψηλούς τόνους και την έντονη ρητορική, η ελληνική πλευρά, στη Λευκωσία και την Αθήνα, προσεγγίζει με διπλωματικότητα και φιλικές διαθέσεις τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι εκτιμάται ότι όποια απόφαση ως προς το μέλλον της συνεργασίας ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ μάλλον δεν θα ληφθεί στην απογευματινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ αλλά θα δοθεί παράταση ώστε να πραγματοποιηθεί και η συνάντηση αντιπροσωπειών των δυο κομμάτων.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Λυπάμαι Σπύρο μου αλλά...", αναφέρει ότι την οριστική απόφασή του για διεκδίκηση των προεδρικών εκλογών θα κοινοποιήσει ο Πρόεδρος Κληρίδης στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού κατά τη σημερινή τους συνάντηση. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η Ρωσία προειδοποίησε ότι άρχισε να χάνει την υπομονή της με την Τουρκία, αναφορικά με την αγορά των S300 από την Κύπρο και δεν προτίθεται να αρχίσει διάλογο μαζί της γι' αυτό το θέμα.

"Η Σημερινή" γράφει ότι το μέλλον της συγκυβέρνησης συνεχίζει να είναι αβέβαιο και οι παρασκηνιακές και μη διαβουλεύσεις στο τρίγωνο Προεδρικό - ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ αναμένονται να κλιμακωθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα και πως ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ θα ζητήσει και πάλι από τον Πρόεδρο Κληρίδη να ξεκαθαρίσει εάν θα είναι ή όχι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας και τις σκέψεις του επί των επόμενων χειρισμών στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας παραδέκτηκε χθες ότι υπάρχει πρόβλημα σχετικά με μολυσμένο νερό σε στρατόπεδα.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Αθήνα: Στα χέρια μας η ένταξη της Κύπρου", αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, με τις οποίες διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει το δικαίωμά της για βέτο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για να στηρίξει την υποψηφιότητα της Κύπρου. Σε άλλο σημείο γράφει ότι με χθεσινή απόφασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, άνοιξε το δρόμο για επίταξη ιδιωτικών γεωτρήσεων, εγκρίνοντας την ίδρυση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Κάνει πίσω η κυβέρνηση" γράφει ότι κάτω από την πίεση των αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφασή της για τιτλοποίηση προσγυγικών οικιών, ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Νιχαηλίδης, αναγκάστηκε χθες να αναστείλει την απόφαση, μέχρις ότου το θέμα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στην ανεύρεση μολυσμένων δειγμάτων νερού στο ΚΕΝ Λάρνακας και υποστηρίζει ότι η υγεία των στρατιωτών τίθεται σε κίνδυνο.

Η αγγλόγωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση του ΥΠΕΞ, Γιαννάκη Κασουλίδη με τον Ιταλό ΥΠΕΞ, Λαμπέρτο Ντίνι, και γράφει ότι στη διάρκειά της, ο Κύπριος Υπουργός εξήγησε στον Ιταλό ομόλογό του ότι στην περίπτωση του Κυπριακού, η ορολογία είναι πολύ σημαντική. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στις κατευναστικές δηλώσεις του Αναπληρωτή Εκπροσώπου του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, Τζέϊμς Φόλεϊ, με τις οποίες ζητεί από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση σε λόγια και έργα.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΓ/ΓΠ)
(Μ.Κ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 11 September 1997 - 6:24:40 UTC