Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-09-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,12/09/1997 (ΚΥΠΕ) Οι διεργασίες για τις Προεδρικές εκλογές, με τη χθεσινή συνάντηση Κληρίδη - Κυπριανού και την απογευματινή, μακρά συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μανώλη Χριστοφίδη, αποτελούν το κύριο θέμα στον κυπριακό Τύπο. Αλλα θέματα που προβάλλονται, είναι οι δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και οι δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης ότι αστυνομικοί προστατεύουν εγκληματίες, λειτουργώντας ως "πέμπτη φάλαγγα" μέσα στο Σώμα.

"Ο Αγών" με τίτλο "Παράταση ζωής στη συγκυβέρνηση ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ" αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού και υποστηρίζει ότι ο κ. Κληρίδης εξήγγειλε έμμεσα την υποψηφιότητά του. Σε άλλη είδηση, προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Νίκου Κόση, για την ύπαρξη "πέμπτης φάλαγγας" στην αστυνομία, υπέρ εγκληματικών στοιχείων.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Αποτελεσματικό τετ-α-τετ Κληρίδη - Κυπριανού και δήλωση που εκτονώνει την κατάσταση", αναφέρεται επίσης στη συνάντηση των δύο ηγετών και επισημαίνει ότι είχε θετικότατο αντίκτυπο στο ΔΗΚΟ, η δήλωση Κληρίδη ότι υποστηρίζει μόνο Κυπριανού, σε περίπτωση που δεν διεκδικήσει επανεκλογή. Αλλού προβάλλει, τις δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν, ότι ο νέος γύρος των συνομιλιών για το Κυπριακό θα γίνει μετά τις Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.

"Η Μάχη" με τίτλο "Συν-εξουσία και πάλι" υποστηρίζει ότι αυτό συμφωνήθηκε στη χθεσινή συνάντηση Κληρίδη - Κυπριανού και ότι η διάλυση της συνεργασίας των κομμάτων ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ μετατίθεται για τα μέσα Οκτωβρίου. Γράφει επίσης ότι ο Αμερικανός Συντονιστής Τόμας Μίλλερ, θα προτείνει στον Πρόεδρο Κληρίδη, τη Δευτέρα, διάσκεψη Κορυφής, στις Βρυξέλλες, με ισότιμη συμμετοχή Ε/Κ και Τ/Κ, για το θέμα της ένταξης στην ΕΕ.

"Η Σημερινή" αναφέρει ότι "Παράταση ζωής στη συγκυβέρνηση" δόθηκε χθες από τους Γλαύκο Κληρίδη και Σπύρο Κυπριανού και σημειώνει, ότι το ΔΗΚΟ δεν θα αποχωρήσει από τη συγκυβέρνηση μέχρι ο κ. Κληρίδης να λάβει την τελική του απόφαση περί τα τέλη Οκτωβρίου. Σε άλλη είδηση, προβάλλει τις δηλώσεις του πρέσβη της Ρωσίας στη Λευκωσία, Γκεόργκι Μουράτοφ, ότι η Μόσχα δεν λαμβάνει σοβαρά τις τουρκικές απειλές για τους S300.

"Ο Φιλελεύθερος" έχει κύριο θέμα τη συνάντηση Κληρίδη - Κυπριανού υπό τον τίτλο "Εδωσαν παράταση ζωής στη συγκυβέρνηση", προσθέτοντας ότι το ΔΗΚΟ αρχίζει επαφές για προβολή της υποψηφιότητας Σπύρου Κυπριανού και σημειώνοντας ότι το ΔΗΚΟ δεν δεσμεύεται για στήριξη του Προέδρου Κληρίδη, έστω και στο δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών. Σε άλλη είδηση, αναφέρεται σε δήλωση εκπροσώπου του Κρεμλίνου, σύμφωνα με τον οποίο, το πρόβλημα δεν είναι οι S300, αλλά η παράνομη κατοχή τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία.

Η "Χαραυγή" υποστηρίζει ότι "Ο Κληρίδης εμπαίζει Κυπριανού - ΔΗΚΟ" αναφερόμενη στο θέμα της υποβολής ή μη, υποψηφιότητας στις προεδρικές εκ μέρους του Προέδρου Κληρίδη και εκφράζει την εκτίμηση ότι ο τελευταίος στην προσπάθειά του να κερδίσει χρόνο μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, καθυστερεί την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται στη αύξηση της τιμής του χοιρινού κρέατος που θα επιβληθεί από σήμερα, μετά τη χθεσινή απόφαση του Υπουργείου Εμπορίου για φιλελευθεροποίηση της τιμής του.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στη χθεσινή συνέντευξη του Ραούφ Ντενκτάς στη βρετανική εφημερίδα "Ιντιπέντεντ", κατά την οποία, όπως γράφει η εφημερίδα, ο Τ/Κ ηγέτης εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά του Βρετανού ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, αλλά και άλλων μεσολαβητών που επιδιώκουν λύση του Κυπριακού. Αλλού, προβάλλει τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου Κληρίδη, ότι αν ο ίδιος δεν υποβάλει υποψηφιότητα, θα στηρίξει την υποψηφιότητα Σπύρου Κυπριανού.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" κάτω από τον τίτλο "Η Ρωσία καταγγέλλει την Τουρκία", αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις Ρώσων επισήμων, με τις οποίες διαβεβαίωναν ότι οι πύραυλοι S - 300 θα φθάσουν στην Κύπρο σε ένα περίπου χρόνο, όπως έχει συμφωνηθεί και με τις οποίες κατηγορούσαν την Τουρκία ότι δημιουργεί αχρείαστο θόρυβο. Σε άλλη είδηση, αναφέρεται στη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου με τον Προεδρικό Απεσταλμένο, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και γράφει ότι είχαν μακρά συνομιλία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΚΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 12 September 1997 - 6:24:40 UTC