Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-09-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,13/09/1997 (ΚΥΠΕ) Οι διεργασίες γύρω από τις προεδρικές εκλογές, οι συναντήσεις του Προέδρου της Βουλής, Σπύρου Κυπριανού με άλλα κόμματα, η κάθοδος στην Κύπρο του Αμερικανού Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ και η απόφαση των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) να απαλλάξουν από τα καθήκοντά του, κεντρικό στέλεχος του κόμματος, είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Ο "Αγών", κάτω από τον τίτλο "δολοφονίες σχεδιάζει ο Εϊμές" αναφέρει ότι σπείρες εγκληματιών ανέθεσαν σε Τ/Κ λαθρέμπορους, με τους οποίους διατηρούν διασυνδέσεις, δολοφονίες Ε/Κ. Μια από αυτές ανατέθηκε και στον Τ/Κ λαθρέμπορα, Ορχάν Εϊμές. Αλλού, ο "Α" γράφει ότι ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρος Κυπριανού, αντιμετώπισε αρνητική διάθεση από τον Πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργο Βασιλείου, και τον Πρόεδρο των Φιλελευθέρων, Νίκο Ρολάνδη, για τη δική του υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα της, με τον τίτλο "Μέγα θέμα στους ΕΔΗ", ότι μετά από την προψεσινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, αποφασίστηκε να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του, ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας του κόμματος, Μιχάλης Μιχαηλίδης, για κομματικά αντιδεοντολογική συμπεριφορά. Η "Α" γράφει επίσης ότι το απανθρακωμένο πτώμα που βρέθηκε χθες στην περιοχή Καλού Χωριού Λάρνακας ανήκε στον Χρίστο Γιάγκο Χατζησέργη, 26 χρόνων από τη Λύση.

Η "Μάχη" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "ΣαΝΑΤΟριο για δύο κράτη" και γράφει ότι ο Συντονιστής του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τόμας Μίλερ, ο οποίος έφθασε χθες στην Κύπρο, κρύβει στην τσάντα του την πολιτική συνταγή Χόλμπρουκ για ένταξη δύο κρατών στο ΝΑΤΟ τα οποία θα απαρτίζουν τη δικοινοτική ομοσπονδία. Η "Μ" γράφει επίσης ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στην έδρα του ΟΗΕ, αναφέρθηκε στην αντίθεσή του στη δημιουργία ενός ομόσπονδου κράτους στην Κύπρο.

Η "Σημερινή", κάτω από τον τίτλο "Ο Κυπριανού αποχωρεί τέλος Οκτωβρίου" από την κυβέρνηση, γράφει ότι από χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ άρχισε αγώνα για εξασφάλιση υποστήριξης της υποψηφιότητάς του και συσπείρωσης των κομματικών στελεχών. Η "Σ" αλλού αναφέρει ότι τα Ηνωμένα Εθνη επιχειρούν την πραγματοποίηση συνάντησης Κληρίδη - Ντενκτάς στη Λευκωσία για ανθρωπιστικά θέματα σε μια προσπάθεια μείωσης της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο "Φιλελεύθερος", με τον τίτλο "Χωρίς συμμαχίες θα είναι ο πρώτος γύρος", γράφει ότι είναι έκδηλα τα αδιέξοδα για συγκρότηση συμμαχιών ή συνεργασίων πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, και φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε επανάληψη του σεναρίου του 1988 με πολλούς υποψηφίους. Ο "Φ" γράφει επίσης ότι η ΟΥΝΦΙΣΥΠ αφήνει αιχμές κατά της Ε/κ πλευράς γιατί, όπως υποστηρίζει, δεν προωθείται η απαγκίστρωση στη γραμμή αντιπαράθεσης και η απογέμιση όπλων.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της, κάτω από τον τίτλο "Νικηφόρα εκλογική μάχη με Γιώργο Ιακώβου", αναφέρει ότι η Κεντρική Επιτροπή της ολομέλειας του ΑΚΕΛ απευθύνει έκκληση προς όλες τις δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις και προς κάθε Κύπριο πολίτη να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα Ιακώβου. Η "Χ" αναφέρεται σε δηλώσεις του νέου Συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, ο οποίος είπε ότι ο ορισμός της επιτυχούς διαπραγμάτευσης είναι το "πάρε - δώσε" σε δύσκολα προβλήματα, όπως το Κυπριακό.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσέλ, θα συζητήσει με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς την ερχόμενη Δευτέρα, το ενδεχόμενο νέας συνάντησής του με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Αλλού, η "CM" γράφει ότι οι Αντώνης και Λούκας Φανιέρος κατηγορήθηκαν χθες για κατοχή, μεταφορά και χρήση πιστολιού, πυροβόλου όπλου και εκρηκτικών υλών τα οποία χρησιμοποίησαν σε καμπαρέ της Λάρνακας ενώ διασκέδαζε ο Μιχάλης Αεροπόρος από τη Λεμεσό. Αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση 20 χιλιάδων λιρών ο καθένας.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 13 September 1997 - 6:24:40 UTC