Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-09-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,14/09/1997 (ΚΥΠΕ) Ο σημερινός Τύπος ασχολείται με τις συνεχιζόμενες επαφές των κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, με επίκεντρο την επίσκεψη του Αμερικανού Συντονιστή, Τόμας Μίλερ, και τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, για την περιοδεία του σε ευρωπαϊκές χώρες. Αναφέρεται επίσης στο θέμα των αγνοουμένων και τη σύνοδο της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης στο Κάιρο.

"Ο Αγών" γράφει ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα μετά τη χθεσινή συνάντηση των Προέδρων του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ Σπύρου Κυπριανού και Βάσου Λυσσαρίδη αφού και οι δύο εμμένουν στη δική τους υποψηφιότητα για τις προεδρικές του 1998, αλλά συμφωνήθηκε να έχουν νέες διαβουλεύσεις. Αναφέρει ότι άνθρωποι του υποκόσμου παρακολουθούν επισήμους και η Αστυνομία κατέχει πληροφορίες για το θέμα ενώ παράλληλα λαμβάνει μέτρα για την εξουδετέρωσή τους.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι προσφυγικά σωματεία και οργανώσεις καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη να προχωρήσει στην παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες και να αγνοήσει αντίθετες απόψεις. Ο Πρόεδρος, αναφέρει η "Α", διαμήνυσε ότι η απόφασή του για το θέμα έχει ληφθεί και θα εφαρμοστεί. Προβάλλει τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ κατά την επιστροφή του στην Κύπρο ότι η πλευρά μας αναμένει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα τοποθετηθεί καθαρά, όπως έπραξε και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφορικά με τη στάση της Τ/κ πλευράς στις συνομιλίες της Γκλιόν. Εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι έχει εκπληρωθεί ο σκοπός για τον οποίο οργανώθηκαν οι επισκέψεις του στις Βαλτικές Δημοκρατίες, Ρώμη, Λουξεμβούργο, Βόνη και Αθήνα.

"Η Μάχη" υποστηρίζει ότι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, "κάρφωσε" τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Αρχιεπίσκοπο και άλλους σε κατ'ιδίαν συνομιλία του με τον Βοηθό Γ.Γ. του ΟΗΕ, Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ότι είναι αδιάλλακτοι και υπονομεύουν τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό. Επικαλούμενη αναμφισβήτητες πρληροφορίες, η "Μ" γράφει ότι ο πράκτορας των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Ερχάν Εϊμές προήχθη από το ψευδοκράτος σε "υπεύθυνο των ενεργειών σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός των ελεύθερων περιοχών."

"Τα Νέα" αναφέρουν στο κύριο θέμα τους ότι η Τουρκία μεταφέρει στα κατεχόμενα βαρέα όπλα ως αντίποινο για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-300 από την Κυπριακή Δημοκρατία. Γίνονται δε σκέψεις για μεταφορά πυροβόλων μακρού βεληνεκούς, επιθετικών ελικοπτέρων και πυραύλων αέρος. Αλλού, τα "Ν" γράφουν ότι στόχος της ΕΔΕΚ παραμένει η εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Αυτό διεφάνει από τη συνάντηση χθες των προέδρων της ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ, Βάσου Λυσσαρίδη και Σπύρου Κυπριανού.

Η "Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Αμερικανική φόρμουλα για τους S-300" γράφει ότι η φόρμουλα αυτή προνοεί μείωση των τουρκικών στρατευμάτων ως αντάλλαγμα για τη μη εγκατάσταση στην Κύπρο των ρωσικών πυραύλων S-300. Ωστόσο, Αθήνα και Λευκωσία επιμένουν ότι η αποστρατιωτικοποίηση παρέχει όλα τα εχέγγυα για διασφάλιση της ειρήνης. Η "Σ" γράφει επίσης ότι οι αμπελοκαλλιεργητές οδηγούνται σε οικονομική κατάρρευση λόγω της ανομβρίας και της παρεπόμενης μείωσης της παραγωγής των οινοποιήσιμων σταφυλιών.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του γράφει ότι δόθηκε σαφής εντολή στην ομάδα επαφής του ΔΗΚΟ από το Εκτελεστικό Γραφείο για εξασφάλιση υποστήριξης στην υποψηφιότητα Σπύρου Κυπριανού. Ηγετικό στέλεχος ανέφερε ότι το μήνυμα είναι "είτε ψηφίζετε Σ. Κυπριανού ή ξεχάστε μας και στον πρώτο και στο δεύτερο γύρο των εκλογών." Ο "Φ" αναφέρεται και στις τέσσερις ιδέες που μεταφέρει ο Τόμας Μίλερ στην Κύπρο: Να διασφαλίσει το "ναι" από την Ε/κ πλευρά στο στρατιωτικό διάλογο, μορατόριουμ στις υπερπτήσεις, παγοποίηση άφιξης των ρωσικών πυραύλων και εμπλοκή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η "Χαραυγή" αναφέρεται σε συνέντευξη του ανεξάρτητου υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές, Γιώργου Ιακώβου, ο οποίος αναφέρει ότι η διακυβέρνηση Κληρίδη υπήρξε μια άγονη περίοδος με ελάχιστες πρωτοβουλίες και πολλές παλινδρομήσεις. Η "Χ" γράφει ότι οι επιτροπές αγνοουμένων εισηγήθηκαν τη μέθοδο της ελεγχόμενης και δειγματικής ανταλλαγής πληροφοριών στα πρώτα στάδια της διαδικασίας διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στην έντονη αντίδραση του Αναπληρωτή Προέδρου της Βουλής, Νίκου Αναστασιάδη, στις προκλητικές θέσεις του προέδρου της Επιτροπής Παρακολούθησης για το Κυπριακό στη Διακυβερνητική Διάσκεψη. Αναφέρει επίσης ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, συνολικά 23 εκ. λίρες δαπανούνται κάθε χρόνο για σουβλάκια και σάντουϊτς, ενώ το εισόδημα των ιδιοκτητών καμπαρέ είναι περίπου 220 χιλιάδες λίρες το χρόνο.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 14 September 1997 - 9:24:40 UTC