Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-09-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,26/09/1997 (ΚΥΠΕ) Η σημερινή πρώτη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς για θέματα ασφάλειας και οι διάφορες εκτιμήσεις γύρω από αυτή, οι εξελίξεις στο θέμα των προεδρικών εκλογών και η εξάρθρωση σπείρας νεαρών εμπόρων μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών είναι τα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Διάλογος χωρίς ελπίδα" γράφει ότι την πρώτη τους συνάντηση για συζήτηση θεμάτων ασφάλειας θα έχουν στις πέντε το απόγευμα, ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς. Ακόμη επικαλείται διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ θα υποβάλουν στο προσεχές μέλλον διάφορες προτάσεις - για στρατιωτικά θέματα - προς την Τουρκία, η εφαρμογή των οποίων θα βοηθούσε την αμερικανική πρωτοβουλία.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της αναφέρεται σε επιστολή - τελεσίγραφο, της Τουρκίας προς το ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, στην οποία τον καλεί να αποτρέψει την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο, απειλώντας με "λήψη ανάλογων μέτρων". Γράφει ακόμη ότι σε "τρικούβερτο καβγά" εξελίχθη χθεσινή τηλεοπτική συζήτηση, μεταξύ των ηγετών του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και των ΕΔΗ, ο οποίος διατράνωσε ότι όχι μόνο είναι αδύνατη η οποιαδήποτε συνεργασία τους στις προεδρικές εκλογές αλλά και ότι ΑΚΕΛ και Γιώργος Ιακώβου θα πολεμηθούν από τα δύο άλλα κόμματα.

"Η Μάχη" επικαλούμενη αξιωματούχο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας γράφει ότι το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάφου είναι επιχειρησιακά έτοιμο και αναμένεται να χρησιμοποιηθεί από σμήνος ελληνικών μαχητικών F16 στο πλαίσιο της άσκησης "Νικηφόρος 97". Γράφει ακόμη ότι η σημερινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς για θέματα ασφάλειας θα διεξαχθεί σε πλήρη μυστικότητα.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα της αναφέρεται σε εξάρθρωση σπείρας νεαρών από τη Λευκωσία, που εμπορευόταν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, ενώ η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών αναζητεί και άλλους που πωλούσαν "λευκό θάνατο". Γράφει ακόμη ότι κοινή διακήρυξη και υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων για μείωση της έντασης είναι οι δύο βασικοί στόχοι του ΟΗΕ στο διάλογο του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς για την ασφάλεια.

"Ο Φιλελεύθερος" εκτιμά ότι η σημερινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, θα είναι διερευνητικού χαρακτήρα, αφού από τουρκικής πλευράς έχει ήδη αποκλεισθεί το ενδεχόμενο έκδοσης από την πρώτη μέρα, μιας κοινής δήλωσης για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η ποσότητα χασίς που θα διοχέτευε η σπείρα την οποία εξάρθρωσε η Αστυνομία μετά τη σύλληψη νεαρού Κυπρίου που ερχόταν από την Ολλανδία, αλλά και των συνεργατών του, ανερχόταν σε 8.000 δόσεις.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι σύμφωνα με πλροφορίες της, οι ΗΠΑ προωθούν στα θέματα ασφάλειας μια συμφωνία σκοπιμοτήτων μεταξύ Κληρίδη και Ντενκτάς, ως μέρος ενός γενικότερου σχεδίου που έχουν ετοιμάσει για κλείσιμο του Κυπριακού, στα προσεχή δυο χρόνια. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στη φιλελευθεροποίηση της τιμής των τσιγάρων και γράφει ότι αυτή δεν αποκλείεται να προκαλέσει άνοδο των τιμών, ενώ αποδίδει την απόφαση αυτή στα πλαίσια γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης για φιλελεθεροποίηση των τιμών.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στην έκκληση της Τουρκίας προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν, για αποτροπή της εγκατάστασης των πυραύλων S - 300 στην Κύπρο, τους οποίους αποκαλεί "άμεση απειλή" για τους Τουρκοκύπριους και για την ίδια. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, ο Νορβηγός Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιαν Εγκελαντ, θα βοηθήσει τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στην επιδίωξη επίλυσης του Κυπριακού.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" αναφέρεται στις επαφές της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, με τους Υπουργούς Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας και γράφει ότι τους κάλεσε να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που προσφέρεται τώρα, για επίλυση των διαφορών τους. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στην εξαγγελία απεργιακών κινητοποιήσεων από το έκτακτο προσωπικό των Κυπριακών Αερογραμμών για την προσεχή Τετάρτη, με αίτημα την άμεση μονομοποίησή τους.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΚΝ/ΓΠ)
(Κ.Ν.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 26 September 1997 - 7:24:43 UTC