Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-10-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,08/10/1997 (ΚΥΠΕ) Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου στις 2 Απριλίου, οι διεργασίες γύρω από το θέμα των προεδρικών εκλογών, η απόφαση για παναπεργία στα ξενοδοχεία της Λεμεσού και οι εξελίξεις όσον αφορά το θέμα του πλοίου "Ρομάντικα" είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου.

"Ο Αγών" γράφει ότι η αντίστροφη μέτρηση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ άρχισε και επίσημα χθες με την ανακοίνωση της ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που θα αρχίσουν στις 2 Απριλίου 1998. Σε άλλο θέμα γράφει ότι και εξωκομματικές προσωπικότητες θα πλαισιώνουν τη διευρυμένη ομάδα στήριξης της υποψηφιότητας του Προέδρου Κληρίδη στις προεδρικές εκλογές του 1998.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι σειρά μέτρων που αν υλοποιηθούν θα οδηγήσουν τις Κυπριακές Αερογραμμές στο δρόμο της επιβίωσης και της ανάπτυξης εισηγούνται ξένοι εμπειρογνώμονες που ετοίμασαν έναντι αμοιβής 300 χιλιάδων λιρών το Στρατηγικό Σχέδιο της εταιρείας. Γράφει επισης ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, συζήτησε χθες την ύπαρξη σχολείων μαμούθ με 1300 μαθητές, τάξεων με 35 μαθητές, βιβλιοθηκών που δεν λειτουργούν, λυόμενων αιθουσών με αμίαντο και άλλα κτιριακά προβλήματα των σχολείων.

"Η Μάχη" χαρακτηρίζει άκρως ανησυχητικά αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΑΚΕΛ και παρουσιάζουν τον υποψήφιο Γιώργο Ιακώβου να μην συγκεντρώνει ούτε τα ποσοστά που πήρε το κόμμα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Αλλού γράφει ότι όλες οι εστίες της φωτιάς στο κρουαζιερόπλοιο "Ρομάντικα" έχουν εντοπισθεί και κατασβεσθεί και αναμένεται να αρχίσει η άντληση νερού από το εσωτερικό του, ώστε να ξεκινήσουν τις έρευνές τους οι εμπειρογνώμονες.

"Η Σημερινή" γράφει ότι αναπόφευκτη πρέπει να θεωρείται η παναπεργία στα ξενοδοχεία της Λεμεσού αν δεν επικρατήσουν σοφότερες σκέψεις και δεν διευθετηθεί η διαφορα που οδήγησε σε απεργία τους υπαλλήλους του ξενοδοχείου "Αζουρ". Σε άλλο θέμα γράφει ότι πρόταση παραχώρησης εμπορικών προνομίων στο ψευδοκράτος υπέβαλε στην Κυπριακή Δημοκρατία ο Λουξεμβούργιος προεδρεύοντας του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ Ζακ Πόος, με το σκεπτικό της χειρονομίας "καλής θέλησης", για απεμπλοκή της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι δυο μόλις μέρες μετά την αποκάλυψη ότι είναι έτοιμη γνωμοδότηση τριών δικακεκριμένων Ευρωπαίων νομικών που αποφαίνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάθε δικαίωμα να υποβάλει αίτηση ένταξης στην ΕΕ, η Τουρκία αντέδρασε κυκλοφορώντας στον ΟΗΕ δεύτερη γνωμοδότηση Γερμανού νομικού με ακριβώς αντίθετα επιχειρήματα. Αλλού αναφέρεται σε νέο σαφές μήνυμα ΔΗΚΟ προς ΔΗΣΥ για τις προεδρικές εκλογες, συγκεκριμένα ότι δεν συζητά για δεύτερο γύρο εκλογών, στρέφοντας αποκλειστικά τις προσπάθειες του στην υποψηφιότητα του Σπύρου Κυπριανού και στην εξασφάλιση στήριξής της.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι σε ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ τόνισε ότι η ανεξάρτητη υποψηφιότητα Γιώργου Ιακώβου, στηριγμένη στις δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, μπορεί και θα δώσει στην Κύπρο την κυβέρνηση που έχει ανάγκη τούτες τις δύσκολες ώρες. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κομμα συμφωνούν ότι το Κυπριακό μπορεί και πρέπει να επιλυθεί μόνο με ειρηνικό τρόπο και στη βάση των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι η ΕΕ ανακοίνωσε χθες ότι θα ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Κύπρο τον ερχόμενο χρόνο, όπως έχει προγραμματιστεί, παρά τις αντιρρήσεις της τουρκικής πλευράς. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη προόδου κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συνομιλιών για την ασφάλεια, στη Λευκωσία, μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 8 October 1997 - 10:51:58 UTC